Home » Când, unde, cum » Ce trasee turistice există la lacul Scropoasa și ce poți vizita acolo. FOTO

Ce trasee turistice există la lacul Scropoasa și ce poți vizita acolo. FOTO

Manolică Anca / 30.09.2021, 12:40

Una dintre minunile Dâmboviței, Lacul Scropoasa este o adevărată splendoare, care sigur te va lăsa fără cuvinte. Deși nu este chiar atât de cunoscută, întinderea de apă ce are culoarea smaraldului și zona pitorească din jurul său îi surprind pe toți cei ce ajung în zonă. Iată ce trasee turistice există la lacul Scropoasa.

Cum s-a format lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa este situat în inima Munților Bucegi, pe Valea Ialomiței, la 1.197 de metri altitudine. Se întinde pe o lungime de 2,5 km între Scropoasa şi Dobreşti, având o adâncime de aproximativ 10-15 metri, poate chiar mai mică în prezent, din cauza aluviunilor și a nisipului care au colmatat lacul.

Lacul Scropoasa are o cădere de 304 m şi un volum de apă de 0,55 milioane m³. Este un lac de baraj artificial, care a fost contruit în anul 1929, asigurând regularizarea săptămânală a râului Ialomiţa. Are potențial hidroenergetic de 1500 – 2000 kw/km, fapt care a dus la construirea primei hidrocentrale românesti, la Dobrești, în anul 1936.Până la amplasarea uzinei hidroelectrice de la Bicaz, aceasta a fost cea mai mare hidrocentrală din România ca putere instalată.

Cu toate că a fost construit în scopuri hidroenergetice, lacul este folosit și pentru agrement. Iar acum ceva ani în urmă, se număra printre principalele obiective turistice din Munții Bucegi. Pe atunci, aproape de lac existau două unități de cazare, dar și locuri pentru camping, atât pe malul lacului, cât și în împrejurimi. Din păcate, astăzi nu mai există nimic amenajat și nici posibilitatea de cazare în jurul lacului. Cabana Scropoasa, cândva foarte apreciată, este acum o ruină.

Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa

Obiective și trasee turistice în apropiere de Lacul Scropoasa

Dacă ești amator de drumeții, în jurul Lacului Scropoasa vei da de niște peisaje ce îți taie respirația, dar și de alte obiective turistice care merită vizitate.

  • Cheile Orzei

În partea opusă al Lacului Scropoasa se regăsesc Cheile Orzei. Aici este capătul cheilor care se întind dincolo de podul îngust. Catalogate ca fiind cele mai înguste chei din România, acestea au o lățime de numai 6 metri, p lungime de 1,5 km și o înălțime de 27 de metri.

De la Lacul Scropoasa până la Cheile Orzei se poate ajunge foarte ușor prin tunelul ce străbate muntele, însă accesul public nu este permis prin acest tunel.

Cheile Orzei
Cheile Orzei
  • Lacul Bolboci

Format pe cursul râului Ialomița, printr-un baraj artificial, acesta se regăsește chiar în inima munților. Lacul Bolboci este un loc deosebit, unde frumusețea și puritatea naturii nu au fost încă prea mult știrbite. Privit de sus, de pe culmile înalte ale Bucegilor, sau doar de la câțiva metri distanță, Lacul Bolboci este de o frumusețe aparte.

Barajul Bolboci este ridicat în amonte de Cheile Zănoagei, având scop hidroenergetic, pentru alimentarea cu apă a Orașului Târgoviște.

Ce trasee turistice există lângă lacul Scropoasa. Lacul Bolboci
Ce trasee turistice există lângă lacul Scropoasa. Lacul Bolboci
  • Cascada 7 Izvoare

Între lacul Bolboci şi lacul Scropoasa, pe valea Ialomiţei, răsar din munte șapte izvoare împletite, despre a căror apă se spune că ar fi cea mai pură din lume. Locul pitoresc numit 7 Izvoare este situat 1.300 de metri altitudine, apa având un volum de 400 de litri pe secundă și, potrivit zvonurilor, aceasta a vindecat bolnavi și l-a răcorit chiar pe însuți zeul dacilor Zamolxe.

Cascada 7 Izvoare
Cascada 7 Izvoare
  • Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei sunt parte a rezervației naturale Zănoaga și se întind pe Valea Ialomiței, cu o lungime de aproximativ 1 km. Traseul Cheile Zănoagei, Lacul Scropoasa, Cascada 7 Izvoare este unul dintre cele mai ușoare și mai spectaculoase trasee montane din țară.

Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei

De asemenea, în zonă se mai poate vizita și Peștera Ialomiței, Mănăstirea Peștera și Schitul Cocora.