Home » Life & Style » Semnificația denumirii Munților Bucegi. De la ce vine de fapt numele

Semnificația denumirii Munților Bucegi. De la ce vine de fapt numele

Manolică Anca / 07.03.2021, 13:05
Semnificația denumirii Munților Bucegi. De la ce vine de fapt numele

Aflați în partea estică a Carpaților Meridionali, Munții Bucegi au o suprafață de aproximativ 300 de km pătrați, care se întinde pe teritoriul a trei județe, Dâmbovița, Prahova și Brașov. Află care este, cu adevărat, semnificația denumirii Munților Bucegi și de unde provine numele.

Semnificația denumirii Munților Bucegi

Masivul Bucegi, cu o suprafață de circa 300 km pătrați, se află la extremitatea estică a Carpaților Meridionali, între Valea Prahovei la est și Culoarul Bran—Rucăr și Valea Ialomiței la vest. În partea de nord sunt mărginiți de depresiunea Bârsei, iar la sud de Subcarpații de Curbură. Vârful Omu reprezintă cel mai înalt punct al acestui masiv, fiind al șaselea cel mai mare vârf din România.

Semnificația denumirii Munților Bucegi. Acești munți au în spate o istorie îndelungată, multe dintre denumirile întâlnite aici ridicând interesante probleme de filologie.Termenul „Bucegi” are o formă arhaică, „Buceci”, care, potrivit specialiștilor ar fi o variantă a lui „Bugeac”, care este „un complex de mai mulți mușchi care formează un covor verde si moale”. Conform scrierilor istorice, în actul care este consemnată construcția Mănăstirii Sinaia stă scris că aceasta a fost ridicată „la pustie sub muntele Buceciul”. De asemenea, și astăzi mai există bătrâni în Branul de Sus care îi spun masivului, Buceci.

Specialiștii în lingvistică spun că huceagul sau buceagul este un păduriș des și jos, ori un covor de mușchi verde și moale sau chiar pământul pustiu, neîmpădurit, unde se regăsesc doar buruieni și ierbărie. De asemenea, ei susțin că denumirile localităților Bugeac sau Buceag existau încă de pe vremea lui Burebista în județele Constanța, Ialomița și Teleorman. Lingvistul Sextil Pușcariu susține chiar că Bucșoiul, unul din brațele stelei de munți aflate în vârful Omu, își are numele derivat de la Buc, Bucur (nume autentic dacic), la fel cum și Buceci, Bugeci, sunt derivate din Buc cu același sufix ca în Măneciu sau Moeciu.

Sfinxul din Munții Bucegi, o minune a României
Sfinxul din Munții Bucegi, o minune a României

Sfinxul din Munții Bucegi, o minune a României

Sfinxul din Munţii Bucegi este este considerat una dintre României. Situată la peste 2.200 de metri, stâncă despre care se spune că s-ar fi format datorită eroziunii eoliene, este un adevărat colos care stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului. Sfinxul din Munţii Bucegi, înalt de 8 metri și lat de 12 metri, este format dintr-un bloc mare de piatră care a căpătat forma pe care astăzi o știm cu toții. Contrar, unii cercetători susțin că Sfinxul și Babele ar fi fost făcute de mâna omului, nicidecum de puterea naturii.

Argumentul pe care ei se bazează este acela că Sfinxul din Munţii Bucegi are aproximativ aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt. Unii oameni de știință sunt de părere că Sfinxul reprezintă o zeitate al unei vechi civilizații sau chiar a dacilor. Din punct de vedere istoric și chiar mistic, acesta ar fi reprezentarea unei divinități supreme din timpuri pelasge. Aspectul său omenesc se asociază cu o expresie de suveranitate și putere, lucru evidențiat prin fața proporționată, buze severe si bărbie voluntară. Pelasgii au trăit înaintea grecilor, triburile lor fiind răspândite cu preponderență în zona Mării Egee.