Home » Când, unde, cum » Locul inedit din lume. Fântâna de unde curge vin, nu apă. Turiști de pretutindeni vin să vadă „minunea”

Locul inedit din lume. Fântâna de unde curge vin, nu apă. Turiști de pretutindeni vin să vadă „minunea”

Manolică Anca / 20.05.2022, 16:08
Locul inedit din lume. Fântâna de unde curge vin, nu apă. Turiști de pretutindeni vin să vadă „minunea”

În orașul Ayegui, situat în Navarra, nordul Spaniei, există un loc inedit, o fântână de unde curge vin în loc de apă. Pelerinii care au parcurs pe jos sau cu bicicleta Camino de Santiago din Franța ar putea să o cunoască: fântâna de vin aflată la jumătatea distanței dintre satele Estella-Lizarra și Ayegui. Construită în 1991 de Bodegas Irache, pelerinii și pasionații de vin o consideră o oprire obligatorie pe traseu.

Fântâna din care curge vin

Localitatea Ayegui, în zona Navarra, din Spania, este o regiune plină cu podgorii de vie care aparțin cramei Bodegas Irache. Crama a fost înființată în anul 1891 și produce unul dintre cele mai bune soiuri de vin din lume.

Fântâna este construită într-unul dintre zidurile Bodegas Irache, proprietarii dorind să își promoveze licoarea, dar și să îi ajute pe pelerinii însetați care ajung aici. Astfel, toți cei care ajung în zonă pot degusta un pahar de vin, însă trebuie băut cu măsură, pentru că este foarte tare. Totodată, este bine de știut că lângă se găsește și o fântână cu apă, pentru cei care nu consumă alcool.

Pentru a evita excesele, fântâna este supraveghează cu o cameră web și cu câteva panouri care avertizează că „vinul care curge de la gura de vărsare trebuie consumat la fața locului și nu trebuie luat”.

„Pelerinule, dacă vrei să ajungi la Santiago cu putere și vitalitate, ia o înghițitură din acest vin minunat și toastează pentru fericire”, se mai arată scris pe un semn amplasat lângă fântână.

La această fântână curge vin non-stop, însă câteodată se epuizează și trebuie ca cineva să îi umple rezervorul.

În zonă se regăsește complexul Mănăstirii Irache, astfel că vin turiști din toate colțurile lumii pentru a se relaxa aici. CHiar dacă drumul este anevoios, merită efortul, fiindcă pe parcurs călătorii se pot răsfăța cu un pahar de vin roșu gratis.

Există și în Italia o astfel de fântână

În Italia există o altă fântână din care curge vin non-stop. Locația este amplasată pe traseul unui pelerinaj religios de la Roma la Ortona, iar oprirea este ca un mic cadou pentru pelerini.

Este vorba despre fântâna din orașul Caldari di Ortona, Italia, care aparține producătorului Dora Sarchese Vineyard din regiunea Abruzzo. Ea a fost ridicată în memoria Sfântului Apostol Toma.

„Este gustos pentru fiecare. Nu este rău. Nu. (Fântâna) este conectată la un pelerinaj religios, pe care oamenii obișnuiesc să-l facă de la Roma la Ortona.

Și au creat această fântână în mod special pentru cei care vor face pelerinajul. Deci pot avea o oprire. Și îl pot onora pe Sfântul Apostol Toma. Vinul este foarte puternic. Conține mult alcool. Voi pune un cort aici și voi locui aici pentru tot restul vieții mele.”, spune o turistă care a fost în acel loc, potrivit Alephnews.