Home » Când, unde, cum » Locul unde a avut loc răstignirea lui Iisus. A fost ales în mod simbolic

Locul unde a avut loc răstignirea lui Iisus. A fost ales în mod simbolic

Manolică Anca / 22.04.2022, 11:12
Locul unde a avut loc răstignirea lui Iisus. A fost ales în mod simbolic

Răstignirea lui Iisus Hristos a fost cea mai oribilă, dureroasă și rușinoasă formă de pedeapsă capitală folosită în lumea antică. Aceasta era destinată în primul rând trădătorilor, armatelor captive, sclavilor și celor mai răi criminali. Dar a fost și pedeapsa Mântuitorului nostru Iisus, care a murit în semn de jertfă pentru mântuirea lumii.

Rezumatul poveștii biblice despre Răstignirea lui Hristos

Iisus Hristos, figura centrală a creștinismului, a murit pe o cruce romană, așa cum este consemnat în Matei 27:27-56, Marcu 15:21-38, Luca 23:26-49 și Ioan 19:16-37. Teologia creștină ne învață că moartea lui Hristos a fost sacrificiul suprem pentru păcatele întregii omeniri, făcând astfel din cruce unul dintre simbolurile definitorii ale creștinismului.

În povestea biblică a răstignirii lui Iisus, înaltul consiliu evreiesc, sau Sinedriul, l-a acuzat pe Iisus de blasfemie și a decis să îl condamne la moarte. Dar, mai întâi, aveau nevoie ca Roma să le aprobe sentința la moarte. Iisus a fost dus la Pontius Pilat, guvernatorul roman, care l-a găsit nevinovat.

Sinedriul a cerut ca Iisus să fie crucificat, așa că Pilat, temându-se de evrei, l-a predat pe Iisus unuia dintre centurionii săi pentru a executa sentința la moarte. Iisus a fost bătut în public, batjocorit și scuipat, punându-i-se o coroană de spini pe cap. A fost dezbrăcat de haine, mai apoi, și dus la Golgota.

Dar adevărul istoric spune că Iisus nu a fost legat pe o cruce, ci pe o bucată lungă și grea de lemn pe care a trebuit să o care singur prin Ierusalim către dealul Golgotei. Este bine cunoscut din Biblie drumul torturii prin cetatea Ierusalimului, când Iisus că era la fiecare răspântie de drumuri și batjocorit de farisei și de soldații romani.

Răstignirea lui Iisus
Răstignirea lui Iisus

Răstignit, I s-a oferit un amestec de oțet, fiere și smirnă, dar Iisus l-a refuzat. Au fost înfipte piroane în încheieturile și gleznele lui Iisus, fixându-l pe cruce, alături de el fiind răstigniți alți doi criminali condamnați. Pe inscripția de deasupra capului său scria: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Moartea lui Iisus prin crucificare

Iisus a stat atârnat pe cruce timp de aproximativ șase ore, de la aproximativ 9 dimineața până la ora 15.00. În acest timp, soldații au tras la sorți hainele lui Iisus, în timp ce oamenii treceau pe lângă ei strigând insulte și batjocorind. De pe cruce, Iisus a vorbit cu mama Sa, Maria, și cu ucenicul Ioan. De asemenea, a strigat către tatăl său: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?”.

În acel moment, întunericul a acoperit pământul. Puțin mai târziu, în timp ce Iisus își dădea ultima suflare agonizantă, un cutremur a zguduit pământul, rupând în două vălul templului de sus până jos. Evanghelia după Matei spune: „Pământul s-a cutremurat și stâncile s-au despicat. Mormintele s-au deschis și trupurile multor oameni sfinți care muriseră au înviat”.

Era tipic pentru soldații romani să arate „milă” rupând picioarele criminalului, făcând ca moartea să vină mai repede. Dar când soldații au ajuns la Iisus, El era deja mort. În loc să-I rupă picioarele, I-au străpuns coasta. Înainte de apusul soarelui, Iisus a fost coborât de Nicodim din Arimateea și așezat în mormânt.

Ce spune istoria despre locul răstignirii

La acea vreme, se pare, dealul Golgotei era la o distanță considerabilă față de cetatea Ierusalimului. Dar se pare că locul a fost ales în mod simbolic, presupunându-se că acolo ar fi fost îngropat craniul lui Adam și tot acolo ar fi vrut Avraam să îl jertfească pe Isaac.

Nu se știe cu exactitate dacă că locul morții sale a fost în realitate pe Dealul Golgotei sau apostolii l-au menționat ulterior în prelegerile lor având în vedere semnificațiile religioase străvechi. Ce se știe cu siguranță este că pe acest deal, câteva secole mai târziu, Împărăteasa Elena a găsit părți din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.