Home » Când, unde, cum » Misterul Râului Curcubeu. Unde este situat și care este explicația culorilor apei

Misterul Râului Curcubeu. Unde este situat și care este explicația culorilor apei

Alexandru Cazacu / 05.04.2022, 10:25
Misterul Râului Curcubeu. Unde este situat și care este explicația culorilor apei

Ce este la capătul curcubeului? Poate că nu este o oală cu monede de aur, ci un râu fantastic și colorat. Mai exact, într-un loc din lume există un râu mai puțin obișnuit, unde culori precum verde, galben, roșu și violet par să curgă odată cu apa. Haideți să vedem unde este situat „Râul Curcubeu” și care este explicația culorilor sale.

Unde este situat Râul Curcubeu și de ce este apa colorată

Râul Caño Cristales din Serrania de la Macarena, Columbia, este numit „Râul celor cinci culori” sau „Râul Curcubeu” datorită numeroaselor culori care se pot vedea sub apele limpezi. Acesta se întinde pe o lungime de 100 de kilometri și se varsă în Râul Guayabero.

În unele luni ale anului, Canalul de Cristal transformă nuanțe de roșu, albastru, galben, portocaliu și verde într-o expoziție naturală vibrantă care nu mai poate fi văzută în alt loc de pe Pământ. Câteodată, în apa acestuia mai pot apărea și culori prezum roz, maro și negru.

Cu toate acestea, nu magia face ca „Râul Curcubeu” să fie atât de frumos. Potrivit specialiștilor, culorile apar datorită unei plante acvatice, macarenia clavigera. Nivelul apei și vremea pot face o mare diferență în ceea ce privește culorile pe care le putem vedea aici.

Râul Curcubeu are o vechime de peste 1 miliard de an de ani

În opinia cercetătorilor, râul cu pricina are o vechime de aproximativ 1,2 miliarde de ani. Aici putem găsi și cascade minunate care completează frumusețea locului.

Planta acvatică de care vă vorbeam este foarte sensibilă la condițiile de mediu. Așadar, cel mai bun moment pentru a vizita „Râul Curcubeu” este pe vreme luminoasă și însorită, astfel încât lumina să reflecte culorile.

De asemenea, apa trebuie să fie suficient de adâncă pentru ca plantele să prospere, dar nu atât de adâncă încât să nu poți vedea fundul râului, altfel plantele vor muri și vor deveni maronii. De obicei, culorile sunt la nivelul maxim de vitalitate între lunile iulie și noiembrie.

Unde este situat Râul Curcubeu și care este explicația culorilor apei
Unde este situat Râul Curcubeu și care este explicația culorilor apei

Cum poți ajunge la incredibilul râu din Columbia

Pentru a ajunge la Caño Cristales (Canalul de Cristal), vizitatorii trebuie mai întâi să ajungă la Villavicencio, în centrul Columbiei. Apoi trebuie să închirieze un alt avion spre La Macarena. Acolo, călătorii pot găsi un ghid care să-i ducă în Serrania de la Macarena, un lanț muntos destul de izolat, unde vor găsi „Râul Curcubeu”.

Inițial, turiștii care veneau să vadă râul nu aveau prea multe reguli, însă localnicii au observat că atât gunoiul rămas pe mal, cât și alți factori rezultați în urma contactului cu oamenii, amenințau macarenia clavigera. De multe ori, turiștii înotau unde doreau, chiar dacă asta însemna să treacă peste minunatele plante.

Ei bine, acum regulile de protecție a râului și a zonei din jurul său s-au schimbat și sunt aplicate cu fermitate. Ba chiar mai mult de atât, acum ghizii sunt obligatorii, iar grupurile nu pot depăși un număr de șapte persoane. Totodată, doar un total de 200 de persoane pe zi au voie în zonă, potrivit BBC.