Home » Când, unde, cum » Oul sau găina? Care a fost de fapt primul. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Oul sau găina? Care a fost de fapt primul. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Manolică Anca / 21.05.2021, 14:12
Oul sau găina? Care a fost de fapt primul. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Oul sau găina? Care a apărut mai întâi? Găina, pentru că ea face ouă sau oul pentru că din el iese puiul? Aceasta pare să fie întrebarea la care ne este greu să dăm un răspuns, deși nu sunt decât două variante. Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință.

Oul sau găina? Care a fost de fapt primul

Întrebarea „Oul sau găina?” este pe buzele multora dintre noi, încă din copilărie. Iar răspunsul nu ne-a dat numai nouă bătăi de cap, ci și filosofilor și oamenilor de știință. Această dilemă a apărut încă înaintea erei noastre, și Aristotel fiind printre filosofii măcinați de această idee. Derutat de acest lucru, el a concluzionat că amândouă au existat întotdeauna.

Însă, știința modernă este într-o continuă cercetare. O echipă de oameni de știință din Canada a încercat să ofere răspunsul la una dintre întrebările esențiale ale omenirii: „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”. Aceștia au efectuat un studiu în anul 2013, și potrivit rezultatelor, găinile au ajuns la forma pe care o vedem cu toții astăzi în urma unui lung proces de evoluție.

Se pare că, la un moment dat, o pasăre asemănătoare găinii a produs un urmaş care, în urma unei mutaţii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare găinii” la „găină reală”. Astfel că, dacă această găină adevărată a rezultat dintr-un ou, oamenii de știință susțin răspunsul la întrebarea „Oul sau găina?” este oul. Oul ar fi fost primul.

„Multe dintre trăsăturile pe care le vedem în ouăle de păsări au evoluat înainte de păsări, la dinozaurii teropozi”, a declarat Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary.

Întrebarea de pe buzele tuturor: Care a fost primul: oul sau găina?
Întrebarea de pe buzele tuturor: Care a fost primul: oul sau găina?

Cercetătorii britanici susțin că găina a fost prima

O altă echipă de oamenii de știință, de acestă dată din Marea Britanie, susțineau în anul 2016 că, de fapt, găina ar fi fost prima. Răspunsul se bazează pe teoria conform căreia formarea ouălor se poate face doar cu ajutorul unei proteine care se regăsește în organele reproducătoare ale găinii.

„Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi ştiinţifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui. Proteina a fost identificată cu mult timp înainte, fiind asociată cu formarea oului, dar prin examinarea îndeaproape a substanţei, am putut observa modul în care aceasta controlează întreg procesul”, a spus Dr. Colin Freeman, cercetător al Universităţii din Sheffield.

Aceasta este responsabilă de formarea oului, contribuind la accelerarea procesului de formare a cojii. Pentru a observa în detaliu cu funcționează această proteină, specialiștii au folosit un dispozitiv special, observând astfel procesul de formare al oului de găină.

Conform rezultatelor, această proteină are un rol important încă din primele stadii de formare a cojii. Concret, ea transformă carbonatul de calciu în cristale de calcit, care formează ulterior coaja oului. Descoperirea nu are doar rolul de a afla răspunsul la întrebare, ci și pentru a putea înțelege modul în care găinile produc ouăle.