Home » Când, unde, cum » Pepenele de iarnă – cum arată, ce gust are și când se cultivă. Este total diferit de pepenele verde

Pepenele de iarnă – cum arată, ce gust are și când se cultivă. Este total diferit de pepenele verde

Manolică Anca / 18.11.2021, 16:48
Pepenele de iarnă – cum arată, ce gust are și când se cultivă. Este total diferit de pepenele verde

Cu toții iubim pepenele verde și ne bucurăm din plin de el în anotimpul de vară. Este un fruct dulce și răcoritor, pe pe care toată lumea îl savurează. Însă, pe lângă pepenele verde sau cel galben, mai există un tip de pepene despre care nu foarte multă lume a auzit în România. Este vorba despre pepenele de iarnă, care seamănă mai mult cu o legumă.

Totul despre pepenele de iarnă

Pepenele verde și pepenele de iarnă sunt două fructe diferite. În vreme ce pepenele verde se consumă ca fruct, în special proaspăt, pepenele de iarnă este mai mult asemănat cu o legumă. Cunoscut și sub numele de tărtăcuța de cenușă, tărtăcuța de iarnă, tărtăcuță de seu , dovleac de frasin sau pepene conservator chinezesc, acesta este un fruct cu gust ușor care se folosește foarte des în în bucătăriile asiatice și cel mai frecvent în mâncarea chineză și indiană.

Acesta are pulpa groasă, albă, cu gust dulce, fiind bun de pus la murături. De asemenea, acesta poate fi copt și confiat pentru că devine dulce sa ca legumă la prepararea a o mulțime de delicatese: supel, tocane, conserve, dar și a bătuturilor de tip smoothie.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Cum arată și ce gust are

Pepenele de iarnă, denumit și Benincasa hispida, face parte din familia tărtăcuțelor (Cucurbitaceae), denumit în mod obișnuit cucurbită, care include castraveți, pepeni, dovlecei. Este originar din Asia de Sud și de Sud-Est, dar este cultivata pe scară largă în toată Asia, inclusiv în Java și Japonia.

Pepenele de iarnă
Pepenele de iarnă

Fructul are forma și mărimea unui pepene, dar gustul este de castravete ușor dulceag, cu pulpa mai densă, nu la fel de apos ca și castravetele. La exterior este verde, iar la interior pulpa este albă-verzuie. Până ce fructul nu este copt, el este acoperit cu niște fire de păr ușor țepoase, care cad după ce ajung la maturitate. Ulterior, el dezvoltă un înveliș ceros, de unde și denumirea de tărtăcuță de ceară. Această ceară ajută la păstrarea fructelor pe termen lung.

Cum și când se cultivă

Denumirea sezonieră a fructului provine, cel mai probabil, de la faptul că este cultivat atât în ​​sezonul estival, cât și toamna, și poate fi ușor ținut și consumat pe tot parcursul iernii. Odată culeși, pepenii de iarnă sunt ușor de transportat și, de asemenea, nu putrezesc ușor. Ei sunt vânduți în mare parte pe piețele asiatice unde există o cerere foarte mare.

Spre deosebire de pepenele roşu sau galben, cel de iarnă creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Poate crește până la 80 cm lungime și poate ajunge la o greutate între două şi patru kilograme. Este de preferat să se cultive în soluri bine drenate, argiloase și nisipoase, lângă albiile râurilor, pentru că au nevoie de irigare constantă. De asemenea, climatul trebuie să fie cald și blând, pentru că nu tolerează înghețurile.

Producția este foarte mare, o plantă putând produce în jur de 30-40 de fructe. Așadar, potențialul de producție este mare și poate fi cultivată fără substanțe chimice. Producția ar putea depăși 120 de tone la hectar.