Home » Când, unde, cum » Peștera Devetashka: unde se află, cum se ajunge aici și de ce este considerată atracție de top în Bulgaria. Locul fabulos pe care nu trebuie să-l ratezi în vacanță

Peștera Devetashka: unde se află, cum se ajunge aici și de ce este considerată atracție de top în Bulgaria. Locul fabulos pe care nu trebuie să-l ratezi în vacanță

Cojocaru Cristian / 20.07.2022, 16:37
Peștera Devetashka: unde se află, cum se ajunge aici și de ce este considerată atracție de top în Bulgaria. Locul fabulos pe care nu trebuie să-l ratezi în vacanță

Românii care preferă să plece în Bulgaria în sezonul estival ar trebui să știe că Peștera Devetashka este un loc aparte care merită vizitat, odată aflați pe teritoriul vecinilor. Află unde se situează și cum poți ajunge acolo, dacă deja face parte din itinerariul tău.

Peștera Devetashka este un loc aparte din Bulgaria

Una dintre cele mai frumoase peșteri de pe teritoriul vecinilor este Peștera Devetashka. Aceasta are dimensiuni impresionante, iar localnicii o mai numesc Oknata sau Maarata, fiind o peșteră aparte datorită formei sale, unde se regăsesc șapte găuri distincte de diferite dimensiuni, aflate pe tavanul acesteia.

Din București și până la această operă a naturii trebuie să parcurgi o distanță de 212 kilometri, drum care îți va lua aproximativ 3 ore și jumătate. Între Ruse și Devetashka sunt 136 de kilometri, trecând prin Aleksandrovo, urmând a te opri lângă satul Devetaki, comuna Loveci.

Pentur a ajunge la cunoscuta peșteră trebuie să ieși din drumul principal cu aproximativ jumătate de kilometru înainte de obiectivul turistic. La un moment dat vei regăsi parcarea special amenajată pentru vizitatorii peșterii, iar de aici vei mai avea foarte puțin de mers până la intrarea principală.

Intrarea peșterii măsoară 30 de metri înălțime și cu toate că vei avea tendința să fii impresionat, abia după ce treci de aceasta se produce adevăratul spectacol al naturii. La doar 40 de metri, peștera se lărgește formând o sală cu o suprafață de 2.400 de metri pătrați.

peștera devetashka
Devetashka este una dintre cele mai mari pesteri din Bulgaria

Înălțimea sălii principale este de 60 de metri, iar pe alocuri, atinge chiar și 100 de metri. Găurile din tavan contribuie și ele la efectul vizual, odată aflat aici. Peștera are o lungime impresionantă de 2.442 de metri, fiind cunoscută ca una dintre cele mai lungi peșteri din țară.

În afară de sala centrală, Devetashka mai numără alte două secțiuni. Cea din dreapta se regăsește într-o zonă mai uscată și călduroasă, având o intrare de 2,5 metri și formează o sală dreptunghiulară lungă de 50 de metri. În înceheierea acesteia vei regăsi o cameră mică rotundă care este denumită „Altar”.

În cazul celei de-a doua secțiuni, cea din stânga, se întinde pe o distanță de doi kilometri unde poți observa un râu care curge de-a lungul peșterii. 15 specii de lilieci trăiesc în această peșteră, iar atunci când este sezonul de împerechere, peștera este închisă, mai exact în lunile iunie și iulie.

Peștera este închisă în lunile iunie și iulie

Cercetările în cadrul acestei peșteri au început să aibă loc în anul 1921, efectuate de către un bulgar. În anul 1950 au început însă excavări de amploare din dorința autorităților ca peștera să fie transformată într-un depozit al armatei unde urma să fie depozitate cisterne de petrol.

Potrivit cercetărilor conduse la acea vreme, Devetashka ar fi fost locuită de către oameni în urmă cu aproximativ 70.000 de ani, aici fiind descoperite mai multe arteface care datează din perioada neoliticului. Câteva dintre aceste artefacte sunt acum expuse la Muzeul Național de Istorie din Sofia.

peștera devetashka
Pestera Devetashka adaposteste 15 specii de lilieci

Tot în această peșteră au fost filmate scene din „The Expendables 2”, iar echipa de filmare a încălcat la acea vreme reglementările de mediu ale zonei, astfel că un număr mare de lilieci au părăsit peștera. De asemenea, în timpul filmărilor, un cascador a murit în momentul în care a avut loc o explozie în apropierea peșterii.

Pe lângă această peșteră, mai poți vizita și alte obiective turistice precum cascadele Krushuna care se regăsesc la 16 kilometri distanță de Devetashka. O altă peșteră impresionantă este Stalbitsata care se află la aproximativ 35 de minute de Devetashka.

Accesul se face cu ajutorul unui rând de trepte care coboară în singura galerie prezentă în această peșteră. La capătul peșterii poți regăsi o stâncă care prezintă formațiuni aparte, însă este necesară lumina soarelui pentru a vedea spectacolul naturii.