Home » Life & Style » Unde se află și cum arată Veryovkina, cea mai adâncă peşteră din lume. FOTO

Unde se află și cum arată Veryovkina, cea mai adâncă peşteră din lume. FOTO

Voicu Costin / 22.01.2022, 09:00

Iubitorii de drumeții își planifică în fiecare concediu mai multe trasee pe care să le parcurgă prin munți. Pe parcursul traseului, ei mai întâlnesc și câte o cascadă sau o peșteră, cele două fiind unele din punctele de atracție majore. O asemenea atracție este Veryovkina, considerată cea mai adâncă peștera din lume. Unde se află și cum arată vedem în materialul următor!

Veryovkina, cea mai adâncă peşteră din lume

Peștera Veryovkina este considerată cea mai adâncă peștera din lume. Ea are o adâncime de 2,212 metri. Intrarea sa este situată la 2.285 de metri deasupra nivelului marii, în regiunea Abhazia, Georgia. Adâncimea puțului de intrare este de 32 de metri.

Intrarea în acest sistem vertical de peșteri se află între doi munți — Fortăreața și Umbrella — din masivul Arabika din Caucazul de Vest. Este situată într-o regiune separatistă din Georgia, care este susținută de Rusia. În ciuda geopoliticii sale complicate, regiunea găzduiește nu una, ci patru dintre cele mai adânci peșteri de pe Pământ.

Verëvkina a fost descoperită pentru prima dată în 1968 de speologii sovietici, care au explorat doar o secțiune de 115 metri adâncime. În 1983, o expediție condusă de Oleg Parfenov i-a condus pe cercetători către o nouă ramnificatie a peșterii, unde au înregistrat o adâncime de 440 de metri. Abia mult mai târziu, la începutul anilor 2000 au fost organizate noi expediții la Veryovkina de către organizațiile speleologice, Perovo Speleo și Speleoclub Perovo din Moscova.

După câteva expediții, cercetătorii au trecut în cele din urmă și au ajuns la noi secțiuni cu o adâncime de peste 1.000 de metri. Această victorie i-a inspirat pe speologii ruși să continue să exploreze făcând expediții la fiecare două-trei luni, până când au atins în sfârșit apogeul în 2017. Au atins cea mai mare adâncime din lume pentru o peștera.

Ce nume a purtat la început și ce s-a găsit în această peșteră

Folosind o serie de tabere pe parcurs, membrii expediției au avut nevoie de mai mult de patru zile pentru a ajunge la ultimul bazin, la o adâncime de 2.212 metri. Este nevoie de aproximativ același timp pentru a reveni la suprafață, așa că echipajul a trebuit să petreacă cel puțin o săptămână înăuntru, ceea ce este un timp foarte lung pentru un mediu atât de extrem.

Așa cum v-ați putea gândi, expediția este incredibil de riscantă. În urmă cu doi ani, echipa aproape că s-a înecat într-o inundație bruscă care a avut loc la ultima tabără. În ciuda riscurilor, echipa și oamenii de știință continuă să lucreze în peșteră și speră că peștera ar putea fi și mai adâncă!

Pe parcurs, au colectat mostre de creveți și scorpioni rari și, posibil, specii noi de microorganisme. Există de asemenea, fosile imprimate în principal pe roci, care oferă indicii despre cum ar fi putut arăta organismele peșterii cu milioane de ani în urmă, precum și despre cum s-a format peștera în sine.

Procesul de a ajunge la fundul acestei peșteri remarcabile este similar cu o ascensiune a unui vârf de 8.000 de metri, cu excepția faptului că trebuie să cobori în loc să urci.

În 1968, peșterii i s-a atribuit numele S-115, care a fost înlocuit ulterior cu P1-7, iar în 1986 a fost redenumită după speologul și scafandrul, Alexander Verëvkin.