Home » Când, unde, cum » Postul Paștelui 2022. Când e dezlegare la pește. Tradiții, obiceiuri și sfaturi utile. Ce e bine să faci

Postul Paștelui 2022. Când e dezlegare la pește. Tradiții, obiceiuri și sfaturi utile. Ce e bine să faci

Alexandru Cazacu / 07.03.2022, 12:35
Postul Paștelui 2022. Când e dezlegare la pește. Tradiții, obiceiuri și sfaturi utile. Ce e bine să faci

Conform tradiției creștine, Postul Paștelui sau Postul Mare începe cu 40 de zile înainte de Paște. În acest an, perioada de post dinainte de Sărbătoarea Paștelui începe pe 7 martie. Află totul despre Postul Paștelui 2022. Când e dezlegare la pește, ce tradiții și obiceiuri se respectă, dar și ce e bine să faci în această perioadă, vă vom spune în continuarea articolului curent.

Despre Postul Paștelui 2022. Când este dezlegare la pește

Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar Postul Paștelui se încheie în vinerea dinainte de Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Apoi va urma Săptămâna Patimilor, perioadă în care regimul de postire este mai aspru.

După cum bine știm, Postul Mare este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi importante ale creștinilor ortodocși, iar cei care doresc trebuie să respecte mai multe reguli ce țin atât de alimentație, dar și spirituale. Postul Paștelui dace referire la cele 40 de zile și 40 de nopți în care Iisus Hristos a ținut post, înainte de a începe să propovăduiască Evanghelia.

În perioada Postului Mare există și zile cu dezlegări la pește. În zilele respective, cei care aleg să țină post au voie să consume preparate din pește. Așadar, zilele cu dezlegare la pește sunt următoarele:

  • 25 martie – de Buna Vestire
  • 17 aprilie – duminica dinaintea Paștelui.

Postul Paștelui 2022. Tradiții obiceiuri și sfaturi

Creștinii ortodocși respectă mai multe tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui. De exemplu, se spune că în această perioadă este bine să chemi preotul paroh să sfințească casa.

De asemenea, pe tot parcursul Postului Mare nu se mănâncă de dulce pentru purificarea trupului și se spun rugăciuni pentru curățirea sufletului. Totodată, rugăciuni se rostesc și pentru ocrotirea locuinței și a bunăstării tuturor celor care locuiesc în ea.

Postul Paștelui 2022. Tradiții, obiceiuri și zile cu dezlegare la pește
Postul Paștelui 2022. Tradiții, obiceiuri și sfaturi

În aceste 40 de zile, credincioșii care aleg să țină post nu consumă lapte, carne, ouă sau alte produse de origine animală. Tot în Postul Paștelui este bine să renunțăm la gândurile rele, pofte și patimi, deoarece purificarea sufletească trebuie să fie făcută alături de cea trupească.

Tot în Postul Mare, persoanele care țin post merg la biserică pentru a-și mărturisi păcatele, adică la Sfânta Taină a Spovedaniei. După zilele de post, credincioșii merg să se spovedească și să se împărtășească.

De ce nu se fac nunți în Postul Mare

După cum spuneam și anterior, Postul Paștelui este o perioadă de postire nu doar trupească, ci și sufletească. De ce nu se fac nunți în această perioadă? Conform unor teologi, pe lângă abținerea de la unele mâncăruri și băuturi, postirea trupească face referire și la abstinența conjugală a soților.

De asemenea, un alt motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că, de obicei, după cununia religioasă se organizează petreceri cu multă mâncare, băutură și cu o atmosferă ce nu caracterizează perioada de postire și de purificare sufletească. Astfel că, Biserica Ortodoxă nu permite săvârșirea slujbelor de cununie religioasă în post. Dacă ar face acest lucru, bucuria unirii mirilor ar fi umbrită de restricțiile din perioada postului.