Home » Când, unde, cum » Povestea din spatele romanului erotic scris de Papa Pius al II-lea. Romanul se află în topul celor mai bune cărți despre sex

Povestea din spatele romanului erotic scris de Papa Pius al II-lea. Romanul se află în topul celor mai bune cărți despre sex

Manolică Anca / 13.05.2022, 13:28
Povestea din spatele romanului erotic scris de Papa Pius al II-lea. Romanul se află în topul celor mai bune cărți despre sex

Poate că primul lucru care îți vine în minte când auzi de un roman erotic nu este faptul că a fost scris de un papă. Totuși, aceasta este originea romanului „Povestea a doi îndrăgostiți”, scris de Pius al II-lea într-o perioadă în care erotismul era mai mult decât cenzurat. Plină de fraze frumoase, este una dintre multele piese literare pe care acest om religios le-a scris în vremea sa. Și a devenit una dintre cele mai faimoase opere din secolul al XV-lea, pe care o cunoaștem și astăzi.

Cine a fost Papa Pius al II-lea

Cu numele său secular Aeneas Silvio Piccolomini, Papa Pius al II-lea s-a născut în 1405 în satul Corsignano, pe care astăzi îl cunoaștem sub numele de Pienza, regiunea Toscana, Italia. Tatăl său a lucrat pentru familia Visconti, ceea ce i-a permis să își cumpere propriul teren și să uite de problemele financiare.

A avut optsprezece frați și surori, dar cei mai mulți dintre ei au murit în decursul timpului (doar trei au supraviețuit, inclusiv el). Aeneas a avut norocul de a fi singurul dintre aceștia căruia părinții i-au putut plăti educația. Ca urmare, s-a mutat la Siena pentru a studia dreptul.

În plin avânt al Renașterii, a mers la Universitatea din Florența, unde influența marilor cărturari ai vremii l-a făcut să devină un mare iubitor de litere și să se întâlnească cu tot felul de personalități. Pasiunea pentru științele umaniste l-a ajutat să devină un mare latinist, compunând chiar multe poezii în această limbă.

Papa Pius al II-lea
Papa Pius al II-lea

Înainte de a deveni papă, după cum el însuși a recunoscut, a avut mai multe relații amoroase intense și de scurtă durată. Deși și-a îndreptat viața spre religie, nu a renunțat la ea.

Singurul papă care a scris un roman istoric. A ajuns bestseller

Aeneas a fost angajat de împăratul Frederic al III-lea pentru a-l ajuta să negocieze căsătoria acestuia cu Eleanor și a fost, de asemenea, responsabil pentru reconcilierea Sfântului Scaun cu Sfântul Imperiu Roman. Aceste fapte i-au adus demnitatea de preot, pe când avea deja patruzeci de ani.

Însă, în timpul șederii sale la curtea imperială a lui Frederic al III-lea, el a scris cartea latină „Historia de duobus amantibus” (Povestea a doi îndrăgostiți), în care a relatat aventura extraconjugală a protagonistei sale (Lucreția) cu Euryalus, un cavaler de la curtea împăratului Sigismund.

Conținutul extrem de erotic (poate chiar pornografic pentru acea vreme) a făcut ca, paisprezece ani mai târziu, când a fost ales papă sub numele de Pius al II-lea, să regrete că a scris această lucrare și a publicat o epistolă cunoscută sub numele de „Opera omnia CCCXCV”, în care renunța la tot ceea ce scrisese anterior și în care afirma: „Și nu dați mai multă importanță laicului decât pontifului: respingeți-l pe Aeneas, primiți-l pe Pius”.

Povestea a doi îndrăgostiți, romanul erotic scris de Papa Pius al II-lea
Povestea a doi îndrăgostiți, romanul erotic scris de Papa Pius al II-lea

Lucrarea a circulat în toate straturile societății până la prima ediție tipărită, în 1467. Dacă o citim astăzi, ea își păstrează modernitatea și a fost tradusă în mai multe limbi. Este considerată o influență directă asupra unor lucrări precum „La Celestina”.

Unii teoreticieni care s-au dedicat studierii acestei moșteniri culturale par să creadă că protagoniștii se bazează pe persoane reale. Ea ar putea fi fiica lui Mariano Sozzini, profesor de drept la lui Aeneas. În timp ce el ar putea fi Kaspar Schlick, un cancelar al Sfântului Imperiu Roman, deși acest lucru nu este confirmat.