Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a lui Carl Emil Pettersson, marinarul care a devenit regele canibalilor

Povestea incredibilă a lui Carl Emil Pettersson, marinarul care a devenit regele canibalilor

Manolică Anca / 04.02.2022, 10:10
Povestea incredibilă a lui Carl Emil Pettersson, marinarul care a devenit regele canibalilor

La începutul secolului XX, ziarele erau pline de povești despre Carl Emil Pettersson, suedezul care a devenit regele insulei Tabar. În fiecare zi, poveștile despre viața sa variau de la cele realiste la cele de basm. Descoperă povestea incredibilă a celui care la 17 ani naviga în largul mării și, peste ceva timp, a ajuns regele canibalilor.

Carl-Emil Pettersson, un marinar devenit rege!

Carl-Emil Pettersson a fost fiul unui fermier și al unei profesoare. S-a născut la 10 octombrie 1875, într-o comună rurală din zona Sollentuna, la mică distanță la nord de capitala suedeză Stockholm.

În acei ani, activitățile navale ale Suediei se extindeau rapid, iar comerțul pe mare creștea considerabil. Negustorii suedezi aveau posibilitatea de a naviga spre și dinspre întreaga lume pe Marea Baltică. Aceasta acoperea Pacificul de Sud și Oceania, o parte a lumii caracterizată de nenumărate insule. Astfel, Pettersson a decis să își încerce norocul de a se angaja pe o navă comercială, să călătorească și să găsească de lucru.

Carl Petterson a fost un suedez care a navigat în largul mării încă de la vârsta de 17 ani. După o carieră de șase ani pe mare, în 1898 a ajuns să lucreze pentru casa de comerț germană Neuguinea-Compagnie, care deținea sediul în Kokopo, Papua Noua Guinee, și care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Astfel, munca l-a obligat să călătorească în cealaltă parte a lumii. În ziua de Crăciun, în 1904, vasul său s-a scufundat în Oceanul Pacific, în apropiere de Insula Tabar.

Marinarul Carl Emil Pettersson
Marinarul Carl Emil Pettersson

Tranzitul către o nouă viață!

Băștinașii de pe insulă erau canibali și, așa cum se vede din perspectiva lor, mâncarea a sosit pentru ei pe țărm. Aterizând într-un gard de hibiscus, Petterson a fost imediat înconjurat de locuitorii curioși. Aceștia ar fi putut fi pregătiți să îl ucidă sau să îl mănânce, dar au rămas uimiți de culoarea ochilor săi atunci când i-a deschis. Spre deosebire de toți cei pe care îi mai văzuseră până atunci, ochii lui Petterson erau albaștri.

Așa că insularii l-au lăsat în viață pe Petterson. Era puternic, fermecător și arătos, iar în curând fiica bătrânului rege s-a îndrăgostit de el. După trei ani, în 1907, s-a căsătorit cu prințesa Singdo, fiica regelui Lamy. S-a implicat în comerțul cu copra, iar mai târziu și-a înființat propria plantație de nuci de cocos, pe care a numit-o Teripax.

După moartea regelui Lamy, Petterson a devenit rege al insulei. Printre oamenii săi era cunoscut sub numele de „Strong Charley” și avea într-adevăr o condiție fizică excelentă.

O nouă viață în cadrul unei noi vieți

Petterson a avut succes în afaceri și a fost fericit în căsnicie. A avut opt copii cu Singdo, și-a dezvoltat plantațiile și și-a tratat bine muncitorii. Oamenii de pe insulă îl plăceau și îl respectau. Din nefericire, soția sa a murit în 1921 de febră puerperală și toate deciziile sale l-au dus încet-încet la pieire.

Carl-Emil Pettersson cu familia sa, circa 1918 / Svenska Oden
Carl-Emil Pettersson cu familia sa, circa 1918 / Svenska Oden

S-a întors în Suedia în 1922, unde a întâlnit-o pe Jessie Louisa Simpson, cu care s-a întors pe insula Tabar și cu care s-a căsătorit în 1923. În timpul absenței sale, plantația a decăzut, aproape a dat faliment, iar atât el, cât și soția sa au suferit de malarie.

I-a fost greu să se pună pe picioare, dar a reușit cumva să găsească un zăcământ de aur pe Insula Simberi. Soția sa a încercat să găsească tratament mai întâi în Australia și apoi în Suedia, dar a murit de malarie și cancer la Stockholm în 1935. În același an, Petterson a părăsit Tabar, dar a murit la Sydney doi ani mai târziu, în urma unui atac de cord.

Petterson este considerat ca fiind sursa de inspirație a lui Astrid Lindgren pentru Ephraim Longstocking din cărțile pentru copii ale lui Pippi Longstocking.