Home » Când, unde, cum » Prima planetă care orbitează 3 stele în același timp. Misterul care i-a bulversat pe oamenii de știință

Prima planetă care orbitează 3 stele în același timp. Misterul care i-a bulversat pe oamenii de știință

Manolică Anca / 02.10.2021, 09:25
Prima planetă care orbitează 3 stele în același timp. Misterul care i-a bulversat pe oamenii de știință

Planeta pe care a desenat-o Isaac Asimov în „Nightfall”, Lagash revine de la SF la realitate, odată cu această descoperire. Chiar dacă în Lagash-ul lui Asimov strălucesc până la șase sori, descoperirea oamenilor de știință nu se lasă mai prejos. Aceștia au publicat ceea ce pare a fi descoperirea unei planete care orbitează trei stele: o planetă circumtriplă. Află mai multe despre prima planetă care orbitează 3 stele în același timp.

Misterul care i-a bulversat pe oamenii de știință

GW Ori este un sistem stelar la 1.300 de ani-lumină de Pământ, care se regăsește în constelația Orion. Înconjurat de un disc colosal de praf și gaz, un lucru obișnuit la sistemele stelare tinere care tocmai ce încep să formeze planete, acesta, în mod fascinant, nu are o stea, nici două, ci are trei.

Și cum acest lucru nu ar fi de ajuns, GW Ori are și alte particularități nemaivăzute până acum de cercetători. Discul de praf și gaz al său este împărțit în două, iar cel exterior este înclinat la aproximativ 38 de grade. Iar această deschizătură a inelelor nu este deloc nesemnificativă, are o lățime de circa 15.000 milioane de kilometri.

Care este cauza acestei mari lacune în discul planetar? Oamenii de știință cred că o posibilă explicație pentru această bizară formațiune stelară ar putea fi formarea uneia sau mai multor planete în interiorul intelului. Dacă acest lucru este adevărat, ar fi prima planetă cunoscută care orbitează trei stele în același timp, potrivit unei declarații a Observatorului European Sudic (ESO).

Planeta „circumtriplă”, prima planetă care orbitează 3 stele în același timp

Astronomii sunt de părere că în interiorul discului ar putea să fie și o planetă gazoasă masivă, precum Jupiter, dar că aceasta nu poate fi încă văzută.

Prima planetă care orbitează 3 stele în același timp
Prima planetă care orbitează 3 stele în același timp

Deși este imposibil ca vreo ființă să supraviețuiască pe „suprafața” unui gigant gazos, dacă am putea vedea cerul acestei planete, ar fi vizibili doar doi sori. Asta pentru că două dintre stele ar fi atât de aproape una de cealaltă pe cer încât luminozitatea lor ar da impresia că este un singur astru imens pe cer.

În timp ce planeta se rotește însă, stelele fac un „dans” uimitor, răsărind și apunând una după cealaltă, o imagine care nu ar mai putea fi văzută nicăieri în Universul cunoscut, sunt de părere oamenii de știință care au observat acest sistem stelar.

Aceștia caută de ceva vreme un astfel de sistem neobișnuit și au găsit dovezi și în sistemul GG Tau A, care se află la circa 450 de ani-lumină de Pământ. Ei spun, însă, că „distanțarea” din discul din GW Ori face ca el să fie un exemplu mult mai convingător.

„Ar putea fi prima dovadă a existenței unei planete circumtriple care face o breșă într-un disc stelar în timp real”, este de părere Rebeca Nealon de la Universitatea din Warwick, co-autoarea articolului științific care vorbește despre prima planetă care orbitează 3 stele în același timp.