Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit. Cine a fost în realitate tânăra care dă numele celebrei cărți ecranizate în filme

de:
05 10. 2021, 09:07
Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit

Cu toții o știm din ecranizarea făcută de cei de la Disney, însă adevărata Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit. De ce a pus chiar tatăl ei să fie judecată și ce sfârșit crunt a avut.

Rapunzel nu fost doar o fată frumoasă, cu părul lung, ci a fost sfântă de-a dreptul

Adevărata Rapunzel nu a avut un final fericit, motiv pentru care Disney a ales să schimbe mai multe aspecte ale sale pentru a fi potrivită copiilor. Ea nu fost doar o fată frumoasă, cu părul lung, ci a fost o sfântă de-a dreptul. Cele două nu au în comun doar faptul că au fost închise într-un turn, ci și faptul că erau firi independente şi nu voiau să asculte întru totul de cei care voiau să le conducă destinul.

Eroina originală a fost nimeni alta decât Sfânta Barbara, o martiră creştină a cărei poveste a fost scrisă de Jacobus de Voragine, arhiepiscopul din Genova, în anul 1275. Tatăl său era un meşteşugar roman bogat, care a trăit prin secolul al XIII-lea. El a ales să o închidă într-un turn pentru a fi sigur că tânăra nu se poate converti la creştinism, însă Barbara a găsit o modalitatea de a face acest lucru.

A aflat despre creștinism dintr-o carte strecurată

Povestea celor două ia un fir epic diferit atunci când se află cine a fost răufăcătorul fetei. În viaţa reală a fost chiar tatăl el. Fiindcă el practica religia romană, iar creștinismul începuse să se instaleze tot mai mult, el a închis-o pentru a nu o lăsa să ajungă să practice noua religie. Mai mult, fata s-a opus căsătoriei, motivând că își dorește să îşi păstreze virginitatea.

Sfânta Barbara, adevărata Rapunzel

Închisă deja de câţiva ani buni, timp în care ea primea mâncare şi haine printr-un coş urcat până în vârful turnului cu o sfoară, aceasta a reușit să găsească o modalitate de a afla mai multe despre noua religie. Potrivit legendei, un necunoscut i-a pus și o carte în coşul cu mâncare, carte care vorbea tocmai despre creştinism.

Interesată de nou religie, adevărata Rapunzel s-a convertit pe ascuns

Mai mult, aceasta l-a convins pe tatăl ei să îi trimită sus, în turn, şi un preot. Ea s-a prefăcut că este bolnavă şi a cerut să fie adus un doctor pentru a o consulta. Iar pe vremea aceea, preoţii erau medici ai sufletului. Așa a reușit să se boteze în mare secret. Însă, din păcate, această alegere a fost cea care i-a adus și sfârșitul. Unul foarte violent.

Plecat fiind prin oraș cu treburi, fata le-a cerut muncitorilor care munceau la turn să construiască trei ferestre, nu două, așa cum fusese înţelegerea cu tatăl ei. Modificarea a fost făcută ca simbol al Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh și nu pentru a intra mai multă lumină în turn.

Drept pedeapsă pentru că nu a ascultat de tatăl ei, acesta a luat-o de păr şi a decapitat-o

Potrivit celor scrise în cartea Viaţa Sfintei Barbara, tatăl fetei a avut o criză de furie când a aflat că fata lui se convertise la creştinism. „Tatăl ei a luat-o de păr, a tras-o până jos şi a băgat-o în închisoare”, este scris în cartea din secolul al XIII-lea.

Din dorința de a se răzbuna, acesta a cerut ca propria fiică să fie judecată, la proces fiind pusă să aleagă de judecătirul păgân între a renunţa la creştinism şi a fi torturată. Ea a ales tortura. Atunci, ea a fost dezbrăcată şi bătută crunt și i-a fost pusă sare pe răni, pentru a simţi din și mai multă durere. Ulterior, i-au fost tăiați sânii, târâtă prin oraş dezbrăcată, abia respirând, pentru a o vedea toată lumea.

Însă, nici acest lucru nu a fost suficient pentru tatăl ei, care se simtea foarte trădat. Acesta a luat-o de părul superb și lung și a decapitat-o cu sabia sa. După ce Barbara a murit, un fulger imens caare a tăiat cerul în două l-a lovit în acel moment pe tatăl, căzând și el mort la pământ.