Home » Când, unde, cum » România – 13 lucruri uimitoare despre țara noastră pe care cel mai probabil nu le cunoști

România – 13 lucruri uimitoare despre țara noastră pe care cel mai probabil nu le cunoști

Manolică Anca / 01.12.2021, 15:53
România – 13 lucruri uimitoare despre țara noastră pe care cel mai probabil nu le cunoști

Țara noastră este foarte bogată în cultură și tradiții, iar pe plan turistic, este cunoscută, îndeosebit, grație legendei Contelui Dracula și a satelor transilvănene care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile de altadată. Cu toate acestea, în rândurile de mai jos ai mai putea afla unele lucruri uimitoare despre România, pe care probabil nu le cunoști.

Lucruri extraordinare despre România care te vor uimi

O țară cu povești captivante, locuri unice, peisaje frumoase și personalități uimitoare, România este un ținut de-a dreptul surprinzător. De la cea mai bine conservată deltă din Europa, până la cel mai mare muzeu în aer liber, țara este plină de comori naturale, arhitecturale și artistice. Pentru asta, am cuprins într-o listă inedită câteva lucruri mai puțin cunoscute despre țara noastră, care te vor face să o iubești și mai tare.

  1. Limba română are aproximativ 1.700 de ani vechime. Dacă am călători în timp, cu mai bine de 600 de ani, nu ne-ar fi extrem de greu să înțelegem ce le spunea Mircea cel Bătrân ostașilor săi. Nu multe limbi din lume și-au păstrat „trunchiul” întreg.
  2. În 1884, Timișoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.
  3. Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă, dar și cea mai grea.
  4. Mihai Eminescu a scris cea mai lungă poezie de dragoste din lume, „Luceafărul”.
  5. Un ghețar subteran este ascuns aici – Ghețarul Scărișoara se găsește sub Munții Bihor și este al doilea ghețar subteran ca mărime din Europa. Cu un volum de 75.000 de metri cubi, ghețarul există de mai bine de 3.500 de ani.

    Ghețarul Scărișoara
    Ghețarul Scărișoara

  6. Teatrul Odeon este singura clădire de teatru din Europa și a doua din lume care are tavan retractabil. Opera care a ieșit din mâinile arhitectului Grigore Cerkez funcționează și astăzi cu același mecanism din 1911.
  7. Mița Biciclista, pe numele său real Maria Mihăescu, a fost prima femeie care a pedalat pe străzile Bucureștiului. Se pare că celebra curtezană își menținea în acest fel silueta.
  8. Muzeul Aurului din Brad – Colecția mineralogică din Brad (Str. Independenței 3) este unică în Europa.
  9. În sud-vestul României au fost descoperite cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa
  10. În perioada 1948-1989, Ziua Națională a României se serba pe 23 august. Înainte de regimul comunist, pe 10 mai era celebrată Zila Națională a statului român.
  11. Muzeul Astra Civilizației Populare este un muzeu în aer liber, situat lângă Sibiu, care afișează mai mult de 300 de case tradiționale, mori de apă, mori de vânt, prese gigantice pentru vin, fructe și ulei, grajduri și hambare, oferind vizitatorilor sentimentul de reîntoarcele în satul tradițional de altădată. Muzeul în aer liber este al doilea ca mărime din lume.
  12. Cea mai mare sculptură în piatră din Europa este statuia lui Decebal de la Orșova (55 de metri).
  13. România se laudă cu cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Este vorba despre mănăstirea Săpânța – Peri, înaltă de 78 de metri.