Home » Când, unde, cum » Rusia este în Europa sau Asia? Ce suprafață ocupă țara condusă de Putin și unde locuiește cea mai mare parte a populației

Rusia este în Europa sau Asia? Ce suprafață ocupă țara condusă de Putin și unde locuiește cea mai mare parte a populației

Manolică Anca / 14.03.2022, 16:15
Rusia este în Europa sau Asia? Ce suprafață ocupă țara condusă de Putin și unde locuiește cea mai mare parte a populației

Rusia este cea mai mare țară din lume care are granițe comune cu șaisprezece națiuni, cele mai multe dintre toate țările din lume. Te întrebi dacă Rusia face parte din Asia sau din continentul european? Ei bine, în rândurile de mai jos vei găsi o scurtă explicație în acest sens. De asemenea, vei afla și unde sunt concentrate cele mai mari mase de populații pe teritoriul acesteia.

Rusia se întinde atât pe teritoriul Europei, cât și pe cel al Asiei

Rusia se întinde atât pe teritoriul Europei, cât și pe cel al Asiei. Prin convenție geografică, granița estică a Europei este reprezentată de Munții Ural și de râul Ural, care curge din acești munți în colțul de extremă vest al Kazahstanului. Astfel, teritoriul rusesc de la frontierele sale vestice cu Norvegia, Finlanda, țările baltice, Belarus și Ucraina până la Munții Ural este considerat parte a Europei.

Dar, bineînțeles, Rusia are un teritoriu care se află mult la est de Munții Ural, toate acestea făcând parte din Asia. Țara și-a extins teritoriul în Asia datorită cuceririlor imperiale. Partea rusească de la est de Urali este cunoscută sub numele de Siberia și se întinde spre est până la Marea Bering, care se află la nord de Oceanul Pacific de Nord.

De fapt, Rusia și statul american Alaska sunt despărțite de doar 3,5 km în punctele cele mai apropiate unul de celălalt. Teritoriul rusesc se întinde, de asemenea, de la nord la sud în unele părți din Asia Centrală și de Est. Țara are o graniță maritimă comună cu Japonia în Oceanul Pacific de Nord.

Rusia se întinde atât pe teritoriul Europei, cât și pe cel al Asiei
Rusia se întinde atât pe teritoriul Europei, cât și pe cel al Asiei

De asemenea, are granițe terestre comune cu țările din Asia Centrală, care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică, dominată de Rusia, și cu țările din Asia de Est: Mongolia, China și Coreea de Nord. Într-adevăr, vastul teritoriu al Rusiei o face să fie cea mai mare țară din lume după suprafața de uscat.

Unde trăiește cea mai mare parte a populației țării

Cu toate că cea mai mare parte a teritoriului Rusiei aparține continentului asiatic, majoritatea populației țării locuiește în partea europeană a țării. De fapt, aproximativ 77% din cei aproximativ 146 de milioane de locuitori ai Rusiei trăiesc pe teritoriul considerat parte a Europei.

Centrul istoric al Rusiei se află, de asemenea, în Europa. Vorbim aici de capitala țării, Moscova, care este cel mai populat oraș din țară și al doilea cel mai populat din Europa, cu peste 12 milioane de locuritori. Alte orașe mari din partea europeană a Rusiei sunt Sankt Petersburg, Nijni Novgorod, Kazan și Rostov pe Don.

Două dintre cele mai mari zece orașe ale Rusiei, Ekaterinburg și Chelyabinsk, se află aproximativ la granița dintre Europa și Asia, în Munții Ural. Doar trei dintre cele mai mari orașe ale Rusiei, Novosibirsk, Omsk și Samara, sunt situate pe teritoriul asiatic.

De asemenea, interesant este faptul că cea mai mare parte a populației Rusiei care locuiește în Asia se regăsește în apropierea graniței cu vecinii din sudul țării. Este ca o fâșie oarecum îngustă și populată care se întinde de la Munții Urali până la coasta de est a țării.