Home » Life & Style » Rusia – 10 lucruri neștiute despre cea mai întinsă țară din lume. Multe dintre ele te vor surprinde

Rusia – 10 lucruri neștiute despre cea mai întinsă țară din lume. Multe dintre ele te vor surprinde

Voicu Costin / 28.01.2022, 16:28
Rusia – 10 lucruri neștiute despre cea mai întinsă țară din lume. Multe dintre ele te vor surprinde

Rusia a fost, este și va fi o superputere mondială la toate capitolele. Pe lângă faptul că este cea mai mare țară din lume ca suprafață și se întinde pe două continente (Europa și Asia) are și multe lucruri interesante de oferit. Capitala, Moscova, reușește să atragă milioane de turiști anual, iar arhitectura bisericilor și clădirilor este cunoscută la nivel mondial. Rămâneți cu noi să vă mai spunem câte ceva despre țara rușilor!

10 lucruri neștiute despre cea mai întinsă țară din lume

  1. Este o țară care se întinde în Europa de Est și Asia de Nord. Este cea mai mare țară din lume, acoperind peste 17 milioane de kilometri pătrați, și cuprinde o optime din suprafața de pământ locuibilă a Pământului. Rusia se întinde pe unsprezece fusuri orare și are cele mai multe granițe dintre toate țările din lume, cu șaisprezece națiuni suverane. Este situată în emisfera nordică și se învecinează cu două oceane: Oceanul Arctic și Oceanul Pacific de Nord.
  2. Are o populație de 146,2 milioane de locuitori și este cea mai populată țară din Europa și a noua cea mai populată țară din lume. Capitala Moscova este cel mai mare oraș din Europa.
  3. Rusia este o mare putere și o potențială superputere. Ocupă locul 52 în Indicele Dezvoltării Umane, cu un sistem universal de asistență medicală și un învățământ universitar gratuit.
  4. Resursele vaste de minerale și energie ale Rusiei sunt cele mai mari din lume și se numără printre principalii producători de petrol și gaze naturale la nivel global.

De unde provine numele și ce semnifică

  1. Numele Rusia este derivat din Rus’⁠, numele unui stat medieval astăzi tradus în română ca Rutenia și populat în mare parte de către slavii răsăriteni. Acest nume propriu a devenit mai proeminent și țara a început să fie numită de către locuitorii ei – „Russkaia zemlea”, care poate fi tradus ca „Pământul rusesc” sau „Țara Rusilor”. Numele Rus⁠ provine de la rusii medievali, negustori și războinici suezi⁠.
  2. Al doilea cel mai mare muzeu de artă din lume ca mărime, Hermitage, este situat în fosta capitală a Rusiei, Sankt Petersburg. Muzeul are peste 3 milioane de piese de artă.
  3. Cea mai cunoscută rută feroviară din Rusia este calea ferată trans-siberiană, cea mai lungă cale ferată din lume, care leagă Moscova de Vladivostok. Are lungimea de 9.289 de kilometri și traversează opt fusuri orare. Pentru a călători pe întreaga cale ferată, ar trebui să petreceți aproximativ o săptămână într-un tren.
  4. Deși acest joc a câștigat popularitate mondială, prima ediție de Tetris a fost inventată în 1984 în URSS de către programatorul și savantul Alexey Pazhitnov.
  5. Păpușa matrioșcă își are rădăcinile în Japonia. Celebra păpușă rusă din lemn, matrioșc, are o legătură cu Japonia. Povestea spune că artistul rus Serghei Malyutin, care lucra la un design pentru o păpușă rusă din lemn a primit o păpușă japoneză, care avea alte păpuși ascunse în interiorul ei. Prima matrioșcă a fost compusă din opt păpuși şi a fost realizată în anii 1890 de maestrul de păpuși din lemn Zvyozdochkin, care a folosit desenele lui Malyutin.
  6. Cel mai rece oraș locuit de pe Pământ este în Rusia. Orașul Oymyakon, din regiunea Yakutia, Siberia, este considerat a fi unul dintre cele mai reci orașe locuite de pe Pământ. Cea mai mică temperatură a fost înregistrată în 1938 (-77,8°C). Temperatura medie în decembrie și ianuarie nu este cu mult mai caldă. Temperaturile ajung şi la -50°C.