Home » Când, unde, cum » Satul celor 1000 de pivnițe. Unde se află în România această localitate și ce scrie la intrare

Satul celor 1000 de pivnițe. Unde se află în România această localitate și ce scrie la intrare

Cojocaru Cristian / 01.09.2021, 10:59
Satul celor 1000 de pivnițe. Unde se află în România această localitate și ce scrie la intrare

Mulți dintre noi preferă călătoriile în alte țări deși țara noastră în continuare are de oferit foarte multe locuri cu poveste și de poveste. Dintre aceste locuri face parte și satul celor 1000 de pivnițe.

Unde este situat satul celor 1000 de pivnițe

Poate că nu ești pasionat de a străbate țara în lung și în lat pentru a descoperi locuri noi și te tentează mai mult să alegi ca destinație de călătorie unul dintre locurile vizitate de milioane de turiști din întreaga lume. Totuși, ar trebui să dai o șansă și anumitor locuri cu adevărat minunate care vin și cu o poveste pe măsură.

Astfel, în cazul în care nu ai ajuns vreodată pe Valea Ierului, recomandarea ar fi să o faci pentru că la aproximativ 60 de kilometri nord de Oradea, există un loc care se numește ”Satul celor 1.000 de pivnițe”. Originile acestui sat datează încă din perioada 1850-1450 î.e.n. mai exact din epoca bronzului.

Acesta este situat între dealurile Sălacea-Săcuieni și râul Ier. Satul Sălacea ascunde vechi tradiții ale viticulturii. În cazul în care în mintea ta se naște întrebarea ”De unde vine acest nume?”. Ei bine, în acest sat chiar sunt aproximativ 1.000 de pivnițe care sunt săpate în deal. Se pare că cea mai veche pivniță datează din anul 1803, iar numele străzii a căptat această denumire de strada pivnițelor.

Satul este locuit în proporție de 90% de către maghiari, astfel că aceștia când s-au stabilit în zonă cu aproximativ 800 de ani în urmă, comunitatea era deja formată din slavi. Aceștia se ocupau cu comerțul de sare, fiind un produs foarte important în Epoca Medievală. Această așezare reprezenta unul dintre cele mai importante din așa-numitul ”drum al sării” din nordul Transilvaniei.

La acea vreme, așezarea în sine era denumită Zolos care în slavonă, însemna loc de depozitare a sării. Cu atât mai mult cu cât, în Sălacea anului 1217, acolo era un depozit de sare, de unde și numele așezării. În timp, sarea a fost înlocuită cu strugurii din punct de vedere comercial, și astfel, viticultura a devenit activitatea principală economică în acea zonă, vinul produs fiind numit Bakator.

satul 1000 pivnițe
In satul Salacea exista mai multe pivnite decat case

Pivnițele sunt realizate manual

Cele aproape 1.000 de pivnițe sunt săpate în deal. Acestea sunt dispuse pe ambele părți , de-a lungul a șapte ulițe, asfaltate sau neasfaltate. Cea mai veche pivniță are peste 200 de ani, iar cramele sunt acoperită cu iederă care se întinde între 30 și 80 de metri. Se pare că mărimea acestora reprezenta bogăția familiei.

Pivnițele au fost realizate manual, iar niturile au jucat un rol foarte important, fiind utilizate la îmbinarea elementelor. Totodată, porțile la rândul lor arată măiestria meșteșugarilor tradiționali. Familiile mai înstărite au ales ca pivnițele lor să fie din cărămidă și să le închidă cu porți din fier.

Familiile mai puțin bogate, au ales să le sape direct în pământ și să le acopere cu stuf. Multe dintre acestea încă mai păstrează la intrare numele proprietarilor precum și anul în care au fost săpate. Ușile la rândul lor au modele unice, acestea fiind decorate într-un stil tradițional cu elemente total diferite. Un alt aspect care merită menționat este faptul că numărul pivnițelor întrece numărul caselor din satul Sălacea, cele din urmă fiind în număr de 970.