Home » Life & Style » Timp liber » Cea mai adâncă fântână din lume. Unde a fost săpată, de ce și ce adâncime uluitoare atinge

Cea mai adâncă fântână din lume. Unde a fost săpată, de ce și ce adâncime uluitoare atinge

Alexandru Cazacu / 15.07.2021, 10:54
Cea mai adâncă fântână din lume. Unde a fost săpată, de ce și ce adâncime uluitoare atinge

Nu mulți știu acest lucru, însă în lume există o fântână care se poate compara cu celebra clădire din New York, Empire State Building (380 de metri, fără antena din vârful clădirii). Care este cea mai adâncă fântână din lume, unde se află aceasta, dar și ce adâncime are, vă spunem noi în continuarea articolului.

Puțul din Woodingdean, cea mai adâncă fântână din lume săpată manual

Este vorba de fântâna din fața Spitalului Nuffield din Woodingdean, din Marea Britanie. Ei bine, la prima vedere nu pare să aibă nimic ieșit din comun, însă acesta este cel mai adânc puț din lume, săpat manual. După cum spuneam și mai sus, fântâna din Woodingdean poate fi comparată cu Empire State Building, având o adâncime de nu mai puțin de 391 de metri.

La jumătatea secolului al XIX-lea, prin anii 1850, Brighton, o corporație din Marea Britanie, a decis să construiască atât un atelier, cât și o școală pentru copii angajaților din atelier, care să-i învețe pe copii ”obiceiul muncii”.

Ei bine, pentru a putea furniza apă acestei noi instituții, Corporația Brighton a decis săparea unei fântâni. Asta deoarece pentru a aduce apă prin conducte de la uzina de apă locală era considerată o operațiune prea costisitoare. Ce s-a întâmplat în continuare ar fi trebuit să fie o mișcare elaborată de reducere a costurilor.

Patru ani de săpături la cea mai adâncă fântână din lume

Inițial cei care au plănuit realizarea acestei fântâni voiau să sape un puț lat de 1,8 metri, căptușit cu cărămidă, până la o adâncime de 120 de metri, unde se așteptau să ajungă la pânza freatică. Cu toate acestea, după doi ani de săpături, muncitorii au trecut de adâncimea propusă de 120 de metri, însă nu au dat de apă.

Fiind de părere că muncitorii au trecut pe lângă izvoarele pânzei freatice, administratorii au decis să fie săpat un tunel orizontal lung de aproximativ 10 metri spre nord, însă nici în acest fel nu au reușit să ajungă la apă. Așadar, au fost săpate mai multe astfel de tuneluri în mai multe direcții, dar nici acestea nu au dat rezultat, iar administratorii au aprobat începerea unui alt puț, la capătul tunelului orizontal din partea de est.

Cea mai adâncă fântână din lume, săpată manual
Cea mai adâncă fântână din lume, săpată manual

Așadar, în următorii doi ani, săpăturile au continuat fără oprire, muncitorii lucrând în condiții groaznice, la sute de metri sub pământ. Pentru ca aceștia să poată respira, motoarele cu aburi pompau aer în jos prin conducte. Cu toate acestea, căldura era atât de sufocantă, încât muncitorii lucrau dezbrăcați înghesuiți în puțul cu un diametru mai mic de 2 metri.

Ei bine, după patru ani de săpături, când au ajuns la adâncimea de 391 de metri, pământul a început să se miște, iar pe măsură ce apa pătrundea în puț, muncitorii urcau pe scări pentru a nu se îneca. Aceștia au urcat de la acea adâncime timp de 45 de minute, pentru a ajunge la suprafață. Cu toate că s-a depus un efort extraordinar pentru realizarea acestei fântâni, ea a fost folosită foarte puțin, fiind abandonată după alți patru ani, în favoarea unei soluții mai practice, prin rețeaua de apă a orașului, potrivit incredibilia.ro.