Home » Când, unde, cum » Scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul omenirii. 7 predicții care s-au adeverit

Scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul omenirii. 7 predicții care s-au adeverit

Manolică Anca / 20.12.2021, 16:07
Scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul omenirii. 7 predicții care s-au adeverit

Scriitorii de science-fiction au fost întotdeauna obsedați de viitor. Ei au folosit acest interes prin romanele și scenariile lor pentru a veni cu modele futuriste despre cum ar arăta Pământul la ani de la dispariția lor. Unele dintre acestea s-au dovedit a fi incredibil de precise. Află mai multe despre scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul omenirii, cu telefoane mobile si mașini automatizate.

Isaac Asimov, scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul

Isaac Asimov a fost unul dintre cei mai celebri și prolifici scriitori de science-fiction din lume, care a scris sau editat peste 500 de cărți de-a lungul carierei sale de patru decenii. Scriitorul de origine rusă este renumit mai ales pentru operele I, Robot , Foundation și Nightfall. Acestea conțin multe predicții despre viitorul societății și al tehnologiei.

Unele dintre aceste predicții s-au adeverit, cum ar fi capacitatea noastră de a folosi ceea ce el a numit comunicarea vizuală-sunet pentru a contacta pe oricine de pe Pământ. Dar altele, o mașină care poate transforma drojdia, algele și apa în alimente precum „curcanul simulat”, de exemplu, nu s-au adeverit.

În anul 1983, Toronto Star l-a invitat pe Asimov să prezică răspunsul la o întrebarea: „Cum va arăta lumea în 2019?” Era un moment potrivit pentru a pune întrebarea, au considerat editorii Star, pentru că 1983 se împlineau 35 de ani de când George Orwell scrisese 1984.

Isaac Asimov a scris că nu are rost să ne imaginăm viitorul omenirii dacă Statele Unite și Uniunea Sovietică s-ar angaja într-un război nuclear, așa că a presupus că acest lucru nu se va întâmpla. Apoi și-a defalcat predicțiile în două teme principale: computerizarea și utilizarea spațiului.

Isaac Asimov, scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul
Isaac Asimov, scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul

Predicțiile lui Asimov care s-au adeverit

Asimov a eșuat în multe dintre previziunile sale, dar a fost surprinzător de exact în altele. Iată câteva dintre ele:

1. „Oamenii vor continua să se retragă din natură pentru a crea un mediu care să le convină mai bine”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 1960 (aproape de momentul în care Asimov și-a făcut predicțiile), 34% din populația lumii trăia în zone urbane. Această cifră a crescut la 54% în 2014 și se așteaptă să ajungă la 60% până în 2030. A avut dreptate. Ne îndepărtăm în mod constant de natură pentru a trăi în centre urbane, unde viața este mai confortabilă.

2. „Gadgetul va continua să scutească omenirea de muncile plictisitoare”

Automatizarea muncii este în floare de câțiva ani buni, roboții au preluat anumite domenii de muncă, o tendință care va continua în viitorul apropiat. Institutul de Analiză Economică Spațială estimează că aproximativ 60% din locurile de muncă cu salarii mici ar putea dispărea până în 2035 în zonele urbane.

3. „Roboții nu vor fi nici comuni, nici foarte buni în 2014, dar vor exista”

Ne aflăm încă la câțiva ani distanță de o societate în care roboții, precum cei prezentați în poveștile lui Asimov, vor fi peste tot și în interacțiune constantă cu noi. Avem lucruri care ne curăță casele, dar da, nu sunt încă impresionante, așa cum a spus el.

4. „Se vor depune multe eforturi pentru proiectarea de vehicule cu „creiere-robot””

Mașini automatizate. Da, asistăm în prezent la o cursă a înarmării între companii precum Google, Tesla, Uber, Apple Daimler și Ford pentru a produce mașini fără șofer. Nu mai lipsește mult timp până când le vom vedea pe șosele.

5. „Comunicațiile vor deveni vizual-sonore și veți vedea, dar și auzi persoana pe care o sunați”

Skype, FaceTime, Whatsapp acoperă această predicție. Putem atât de ușor să ne vedem prin video cu cei dragi în zilele noastre.

6. „Până în 2014, pe Marte vor ateriza doar nave fără echipaj uman, deși o expediție cu echipaj uman va fi în pregătire.”

După ce a parcurs aproximativ 470 de milioane de kilometri în călătoria prin spațiu care a durat nu mai puțin de șapte luni de zile, Roverul Perseverance a atins suprafața Planetei Roșii pe 18 februarie 2021. Acesta este cel mai complex laborator științific care a fost vreodată lansat de NASA și își va petrece următorii ani explorând suprafața planetei încercând să afle dacă a existat viață pe Marte.

7. „Nu toată populația lumii se va bucura din plin de lumea gadgeturilor viitorului. O parte mai mare decât cea de astăzi va fi lipsită și, deși va fi mai bine, din punct de vedere material, decât în prezent, va fi și mai în urmă în comparație cu porțiunile avansate ale lumii”

În anul 2015, Pew Research Center a estimat că 71% din populația lumii trăiește în condiții de sărăcie sau cu venituri mici. Așadar, în ciuda faptului că trăim într-o eră a progresului tehnologic, majoritatea oamenilor nu au acces la toate beneficiile acestuia.