Home » Când, unde, cum » Sfântul Mina. Tradiții, superstiții, ritualuri. Ce trebuie să faci în această zi ca să fii ferit de rele

Sfântul Mina. Tradiții, superstiții, ritualuri. Ce trebuie să faci în această zi ca să fii ferit de rele

Manolică Anca / 11.11.2021, 09:01
Sfântul Mina. Tradiții, superstiții, ritualuri. Ce trebuie să faci în această zi ca să fii ferit de rele

Prăznuit de credincioșii ortodocși în fiecare an pe 11 noiembrie, Sfântul Mare Munceic Mina este considerat protectorul casei şi al celor păgubiţi. În București, credincioşii merg la biserica Sfântul Mina-Vergu pentru a se închina și ruga la moaștele sale. Ce alte tradiții și ritualuri se leagă de această zi.

11 noiembrie – Sfântul Mare Mucenic Mina

Sfântul Mina s-a născut în prima parte a secolului al III-lea, în apropiere de Memphis, Egipt, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. A rămas orfan încă de mic copil, tatăl său decedând pe când avea numai 11 ani, iar mama sa la trei ani după. A făcut parte din armata imperială, însă în 303, când Diocleţian a dat primul edict de persecutare a creştinilor, el a ales să părăsească armata și să se retragă în singurătate, trăin în post și rugăciune.

Întărindu-se îndeajuns și aprinzându-i-se sufletul de iubire pentru Hristos, atunci când a participat la celebrarea unei sărbatori păgâne, stând în mijlocul închinătorilor la idoli, el L-a propovăduit pe Iisus. Fiindcă nu a fosit să se lepede de credința creștină, a fost supus unor chinuzi groaznice după care i-a fost tăiat capul și aruncat în foc.

Oasele i-au fost scoase mai apoi de creștini și îngropate. În anul 318, moaștele sale ajung în Alexandria, iar în anii următori au avut loc o mulțime de minuni săvârșite la mormântul lui. Pentru aceasta, împăratul Zenon a ridicat o biserică în cinstea Sfântului Mina, osemintele fiind puse într-o raclă spre cinstire. Se crede că este ocrotitorul celor nedreptățiți, ajutător al celor păgubiți și păzitor al celor singuri. De aceea, cine se roagă la acesta şi are o pagubă, hoţul va fi prins imediat şi îi va fi restitui bunul furat.

Biserica Sfântul Mina Vergu din București
Biserica Sfântul Mina Vergu din București

Ritualuri pentru această zi

După pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, de pe Colina Bucuriei, sau cel de la Mănăstirea Radu Vodă, pentru Sfântul Nectarie, credincioșii merg în ziua de 11 noiembrie să se închine la Sfântul Mucenic Mina la Biserica Sfântul Mina-Vergu din București. Aici se regăsesc Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mina și părticele din moaștele sale.

În fiecare an în ziua de 11 noiembrie credincioșii merg să se roage și să îl cinstească, iar femeile vin cu lumânări și le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că în acest fel vor schimba sau îndepărta gândurile și faptele rele ale duşmanilor. Și fetele mai tinere urmează acest ritual cu lumânări, dar care are și o altă însemnătate. În acest caz ele speră ca inimile celor doriţi să se întoarcă spre ele.

Totodată, în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru căsătorie, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine. În credința populară se spune că această zi este respectată şi de hoţi, dar şi de păgubiţii care îi cer Sfântului Mina ajutor pentru ca tâlharii să fie prinși.