Home » Când, unde, cum » Sfatul prețios al lui Albert Einstein pentru Marie Curie. Este extrem de relevant chiar și în zilele noastre

Sfatul prețios al lui Albert Einstein pentru Marie Curie. Este extrem de relevant chiar și în zilele noastre

Manolică Anca / 30.06.2022, 10:40
Sfatul prețios al lui Albert Einstein pentru Marie Curie. Este extrem de relevant chiar și în zilele noastre

Deși realizările pe plan profesional ale savantei Marie Curie ar fi trebuit să fie mult mai importante decât orice alt aspect al vieții sale, lucrurile nu au stat chiar așa. Aceasta devenise ținta unor critici dure și nedrepte, fapt ce l-a determinat pe faimosul fizician să îi adreseze câteva cuvinte deosebite. Iată sfatul prețios din partea lui Albert Einstein pentru Marie Curie.

De ce a ajuns Marie Curie ținta unor critici dure

Marie Skłodowska-Curie a primit primul său Nobel în 1903, premiul pentru Fizică. Opt ani mai târziu, aceasta avea să primească Premiul Nobel pentru Chimie, ceea ce a făcut-o pe cercetătoare să devină prima persoană care a primit două premii de acest calibru.

În ciuda acestui lucru, altul era subiectul de interes pentru lume. Oamenii erau mai preocupați de viața personală a savantei, decât despre performanțele și realizările.

Astfel, după ce a rămas văduvă în 1906, câțiva ani mai târziu ea a început o relație cu fizicianul Paul Langevin, student doctorand al lui Pierre Curie (soțul ei). Cu toate că Langevin era separat de soția sa, pe cei doi continuau să îi lege actele. Relația a cauzat probleme în familia Langevin, însă nimic nu se putea compara cu ceea ce avea să se petreacă în spațiul public, sub privirile tuturor.

A fost Curie o femeie „distrugătoare de căsnicii”?

În toamna anului 1911, Marie Curie, Langevin și alți 20 de oameni de știință au luat parte la o conferință prestigioasă la Bruxelles. În tot acest timp, scrisorile de dragoste pe care savanta și Langevin și le-au trimis au ajuns la jurnaliști, prin intermediul soției lui Langevin. Aceasta o catalogase pe Curie drept o femeie „diabolică” și „distrugătoare de căsnicii”.

Marie Curie
Marie Curie

Reîntoarsă în Franța, după conferință, cercetătoarea s-a trezit cu o mulțime care i-a înconjurat locuința și i-au speriat cele două fiice, de 7 și 14 ani la acea vreme. Până ce lucrurile s-au mai calmat, Curie a fost nevoită să își ia fetele și să se mute temporar în locuința unei cunoștințe, scrie IFL Science.

Sfatul prețios din partea lui Albert Einstein pentru Marie Curie

În cadrul conferinței de la Bruxelles a fost prezent și celebrul fizician Albert Einstein, care a făcut cunoștință cu Mare Curie. Profund dezgustat de ceea ce presa a făcut la adresa cercetătoarei, el a decis să îi scrie o scrisoare noii sale prietene. Iată sfatul prețios din partea lui Albert Einstein pentru Marie Curie.

„Stimată doamnă Curie,

Să nu râdeți de mine pentru că vă scriu fără să am nimic rațional spus. Dar sunt atât de înfuriat de maniera în care publicul îndrăznește momentan să se preocupe cu dumneavoastră încât a trebuit să dau frâu liber acestui sentiment. Cu toate acestea, sunt convins că disprețuiți această gloată, indiferent dacă vă copleșește cu respect sau dacă încearcă să-și satisfacă pofta pentru senzaționalism!

Sunt impulsionat să vă spun cât de mult vă admir intelectul, ambiția și onestitatea, și că mă consider norocos pentru că v-am cunoscut la Bruxelles. Oricine nu se numără printre aceste reptile este cu siguranță fericit că avem personaje ca dumneata printre noi, dar și ca Langevin, oameni autentici cu care este un privilegiu să intri în contact. Dacă gloata va continua să se preocupe cu dumneata, atunci pur și simplu nu mai citi acele vorbe goale, ci mai degrabă lasă-le pentru reptilele pentru care au fost fabricate.

Cu respect,

A. Einstein”

Acesta a sfătuit-o pe una dintre puținele femei extraordinare care au făcut istorie în lume să nu citească ce scriu persoanele invidioase și mai bine să le ignore.

Albert Einstein și Marie Curie
Albert Einstein și Marie Curie

Scrisoarea adresată lui Curie a fost descoperită de astrobiologul David Grinspoon, care răsfoia printre miile de documente ale lui Einstein, ce au fost publicate de editura Princeton University Press.