Socata – rețeta de la JamilaCuisine. Socata cu lămâie este băutura perfectă pentru zilele toride de vară. Aroma de soc, ușor acidulată te va răcori și te va face să uiți de senzația de sete. De asemenea, socata de lămâie este extrem de sănătoasă pentru organismul nostru și este foarte delicioasă atunci când o consumăm rece. Este simplu de preparat, iar gustul său nu te va dezamăgi. În acest material vă vom prezenta, pas cu pas, rețeta de socată.
Socata de lămâie este băutura copilăriei. Mulți dintre noi am savurat-o în vacanțele de vară, când mergeam în vizită la bunici. Din bătrâni se știe că pentru o aromă puternică trebuie să alegem florile perfect înflorite. De asemenea, acestea ar trebuie culese după ploaie. Socata se poate îndulci cu zahăr brun, zahăr tos, miere sau fructoză.
Socata trebuie lăsată la temperatura camerei în jur de trei sau patru zile pentru a începe să capete puțin acid. Socata se poate prepara și consuma pe timp de iarnă, toamna sau vara. Băutura se poate prepara și din flori uscate, depozitate într-un loc răcoros. În continuare vă vom prezenta ingredientele de care aveți nevoie și modul de preparare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Pentru început florile de soc ar trebui spălate, curățate și scuturate. Este foarte important să îndepărtați tija verde, deoarece aceasta dă un gust amar socatei. După ce am pregătit florile de soc, ne vom ocupa de pregătirea propriu-zisă. Într-un vas se pune zahărul, apoi se toarnă apa și amestecăm ușor până se dizolvă tot zahărul.
Într-un borcan de cinci litri se pun florile de soc, apoi se adaugă amestecul de zahăr și apă, zeama de lămâie, feliile de lămâie și se umple borcanul cu apă rece. Toate ingredientele se amestecă foarte bine. Atenție! Puteți adăuga și cinci grame de drojdie pentru a grăbi fermentația și a se face socata mai repede.
Borcanul se acoperă cu un vas de sticlă și se lasă la temperatura camerei, în bucătărie, timp de câteva zile. De asemenea, băutura se amestecă în fiecare zi. Socata ar trebui să fie gata după trei zile, dar dacă doriți să iasă mai acidulată ar trebui lăsată mai multe zile. Băutura se păstrează la frigider și se servește rece. Spor la treabă!
Florile de soc curăță cu apă rece și se adaugă într-un bol. Deasupra se adaugă coaja de la două lămâi, se toarnă apa și se fierb aproximativ 10 minute, apoi se lasă să se răcească. Vasul se dă la rece până a doua zi, apoi se strecoară florile. Ulterior, coaja de lămâie se înlătură, se adaugă zahărul și se lasă la rece. Pe parcurs, se pune și zeama de lămâie, după gust. Compoziția se pune în sticle sterilizate, se acoperă cu capace. Se servește cu apă minerală sau apă plată. Spor la treabă!