Home » Când, unde, cum » Superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă. De ce e bine să acoperi oglinzile când moare cineva

Superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă. De ce e bine să acoperi oglinzile când moare cineva

Manolică Anca / 25.05.2021, 11:44
Superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă. De ce e bine să acoperi oglinzile când moare cineva

Chiar și cei care nu sunt prea superstițioși tremură parcă atunci când sparg o oglindă, pentru că se activează una dintre cele mai bine înrădăcinate superstiții din mintea noastră. În toate culturile, oglinda a depășit de mult granițele funcției de reflectare, având o simbolistică specială. Iată câteva superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă. De ce să o acoperi când moare cineva.

Superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă

Există o mulțime de superstiții legate de oglinzi, însă cele referitoare la spargerea acestora sunt cele mai frecvente în majortatea culturilor lumii. Se spune că oglinzile au două puteri magice: aduc ghinion, dar sunt și o poartă către viitor, care te ajută să prezici ce ți se va întâmpla. Înainte ca acestea să fie concepute, orice suprafață în care te puteai reflecta era considerată a fi magică.

În mitologie, întâlnim adesea zei și zeițe, dar și oameni de rând, care se uită într-o oglindă sau în suprafața unei ape pentru a descoperi ce le rezervă destinul. Reflexia este totodată cea care captivează și înșală simțurile, după cum ne învață mitul lui Narcis, un personaj vrăjit de propria înfățișare.

Așadar, datorită faptului că oglinda a fost considerată ca un mijloc prin care poți vedea viitorul, se spune că spargerea acesteia îți poate afecta cursul vieții. Una dintre metodele utilizate în trecut pentru a „repara” acest ghinion era ca cioburile să fie îngropate în pământ.

Potrivit superstițiilor, nu este bine să te uiți în ochii tăi în oglindă
Potrivit superstițiilor, nu este bine să te uiți în ochii tăi în oglindă

Alte superstiții bine înrădăcinate

După cum spuneam, există foarte multe superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă. Dacă te afli printre cei care cred în aceste lucruri, în continuare noi îți vom spune care sunt unele dintre cele mai cunoscute superstiții în acest sens:

  • se spune că dacă un bărbat și o femeie se privesc pentru prima oară într-o oglindă, aceștia vor avea o căsnicie fericită;
  • potrivit unei alte superstiții, dacă o oglindă se sparge singură, un eveniment tragic va avea loc;
  • de asemenea, nu este bine să te uiți în ochii tăi în oglindă. Se spune că acest lucru reprezintă o transmisie de unde cu reflexie şi îţi vor veni din partea cealaltă alte lucruri și vei rămâne fără toată energia;
  • nu este bine să îți vezi chipul în oglindă dacă este luminat de o lumânare;
  • nu este bine să pui oglindă în dormitor, pentru că se spune că nu este deloc bine ca atunci când te trezești sau ajungi în dormitor să-ți vezi direct chipul;
  • copiii nu ar trebui să se uite în oglindă în primul an de viaţă, deoarece poartă ghinion;
  • actorii de teatru cred că este de rău augur să se privească în oglindă peste umărul cuiva;
  • o altă superstiție din străvechi spune că dacă o femeie stă în fata unei oglinzi, mănâncă un mar și își perie părul, va vedea imaginea viitorului ei soț reflectată în aceasta.

Superstiții și interpretări nebănuite despre oglindă. De ce se acoperă atunci când moare cineva

O altă credință bine înrădăcinată spune că oglinzile din camera cuiva care a murit de curând trebuie acoperite, pentru ca sufletul respectivei persoane să nu rămână blocat în acestea. În popor se spune că diavolul a inventat oglinzile tocmai cu acest scop.

„Când într-o casă este un decedat, e bine să acoperi oglinzile. Pentru că sufletul trece, prin portal, în partea cealaltă şi apoi când trece el va fi omniprezent şi te bântuie timp de 40 de zile. Adică, se întâmplă nişte lucruri pe care nu le poţi explica, sunt peste puterea noastră.

Sunt numai nişte energii, iar omul este energie şi când trece în nefiinţă, dar este un alt tip de energie şi este mult mai benefică şi toţi tindem către această energie benefică.”, a explicat numerologul Mihai Voropchievici, la Antena 3.