Home » Când, unde, cum » Thierry Mugler, viața și cariera. Legendarul designer de modă francez a murit la 73 de ani

Thierry Mugler, viața și cariera. Legendarul designer de modă francez a murit la 73 de ani

Nistor Alexandru / 24.01.2022, 12:10
Thierry Mugler, viața și cariera. Legendarul designer de modă francez a murit la 73 de ani

În timp ce unii designeri se integrează în stilurile altora, alții își dezvoltă propria abordare și imagine unică, care iese în evidență chiar și printre miile de creatori de modă din întreaga lume. Acesta este și cazul legendarului designer francez, Thierry Mugler. Din păcate, acesta s-a stins din viață duminică, 23 ianuarie 2022, la vârsta de 73 de ani.

Viața și cariera lui Thierry Mugler

Creatorul de modă și parfumierul Manfred Thierry Mugler s-a născut în 1948 la Strasbourg, Franța. În ceea ce privește familia sa, mama lui era cea mai elegantă femeie din orașul lor, potrivit lui Mugler, iar tatăl său era de profesie medic. Încă de mic copil, acesta a fost pasionat de design, artă și modă, petrecând mai mult timp desenând diverse idei decât cu educația sa formală din școală.

La vârsta de nouă ani, Mugler a început să învețe dans clasic, cinci ani mai târziu începând activitatea în corpul de balet al Operei din Rin. În aceeași perioadă a studiat și design interior la Școala de Arte Decorative din Strasbourg, urmând ca la 24 de ani să se mute la Paris. Aici, Thierry Mugler a început să creeze îmbrăcăminte pentru Gudule, un magazin parizian. Doi ani mai târziu, a început să creeze pentru o serie de magazine de modă prêt-a-porter din diferite părți ale lumii.

Celebrul designer Thierry Mugler
Celebrul designer Thierry Mugler

Hainele sale au fost îmbrăcate de cele mai mari staruri ale lumii

La început a realizat obiecte vestimentare doar pentru femei, dar începând din 1978, s-a concentrat și pe îmbrăcăminte pentru bărbați. Cu doi ani mai devreme, un editor influent din industria modei, Melka Tréanton, l-a ajutat să își lanseze cariera. În anii ’80 și ’90, Mugler s-a dovedit a fi un designer renumit la nivel internațional, iar munca sa a obținut un mare triumf comercial.

A creat look-uri de semnătură pentru Grace Jones, David Bowie și Diana Ross, precum și ținute pentru videoclipul muzical „Too Funky” al lui George Michael și, mai ales, rochia lui Demi Moore din filmul „Indecent Proposal” din 1993, care a fost catalogată drept „cea mai faimoasă rochie a anilor 1990”.

În anii care au urmat, modelele vintage ale lui Mugler au cunoscut o renaștere semnificativă în rândul celebrităților, inclusiv Lady Gaga în videoclipul pentru „Telephone”, și Cardi B, care a avut o colaborare extinsă cu Mugler, purtând adesea modelele sale vintage pe covoarele roșii și videoclipurile muzicale, precum și menționarea mărcii în piesa „Wild Side ”. În anul 2019, Muzeul de Arte Frumoase din Montreal (MMFA) a lansat expoziția „Thierry Mugler: Couturissime” dedicată lui.

În afară de design, a publicat cărți și a lansat parfumuri de colecție

Pe lângă pasiunea sa incontestabilă pentru design, el a fost interesat și de scris, publicând o serie de cărți: Thierry Mugler: Photographe, 1998; și Thierry Mugler: Fashion Fetish Fantasy, 1999. Pe lângă presa scrisă, a fost implicat și în videoclipuri și filme de scurt metraj.

Mugler a creat în mod recurent costume pentru concerte, teatru, operă și comedii muzicale. A colaborat cu artiști precum George Michael și Robert Altman; și cu companii de divertisment, inclusiv cu Cirque de Soleil pentru a regiza o scenă din Zumanity.

De asemenea, cum mulți designeri celebri se angajează în inventarea și producerea de parfumuri deosebite, fiecare pe placul, stilul și imaginea lor, nici Mugler nu s-a lăsat mai prejos. A lansat o mulțime de parfumuri, Angel devenind unul dintre cele mai bine vândute parfumuri ale secolului al XX-lea, dar și o gamă de produse cosmetice exclusive, Thierry Mugler Beauty.

Celebrul designer Thierry Mugler
Celebrul designer Thierry Mugler

Legendarul designer Thierry Mugler a murit la 73 de ani

Celebrul designer de modă francez Manfred Thierry Mugler, cunoscut pentru modelele sale dramatice și avangardiste, a murit duminică, 23 ianuarie 2022. Avea 73 de ani. Decesul a fost anunțat pe contul său oficial de Instagram. „RIP. Suntem devastați să anunțăm moartea domnului Manfred Thierry Mugler duminică, 23 ianuarie 2022. Odihnească-se în pace.”, se arată în postare.

Deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre o eventuală cauză a morții. Agentul său, Jean-Baptiste Rougeot, a dezvăluit că Mugler a murit din „cauze naturale”.