Home » Când, unde, cum » Top 10 cele mai vechi civilizații din lume și istoria lor mai puțin știută

Top 10 cele mai vechi civilizații din lume și istoria lor mai puțin știută

Manolică Anca / 08.09.2021, 16:31
Top 10 cele mai vechi civilizații din lume și istoria lor mai puțin știută

Cele mai vechi civilizații din lume. Evoluția speciei umane a dus la formarea unor grupuri tot mai mari de oameni cu practici și credințe comune. În timp ce unele au continuat să evolueze și s-au adaptat la schimbările mediului, politicului, unele au dispărut complet. Cu toate acestea, cultura materială și spirituală a lor a reușit, într-o anumită măsură, să depășească societățile în care au apărut și să le folosim până în ziua de astăzi.

10. Cele mai vechi civilizații din lume. Incașii

Imperiul Incaș a fost cel mai mare imperiu din America de Sud în epoca precolombiană. În jurul anului 1100, câteva triburi au coborat din munți și s-au stabilit în valea Cuzco. Acest trib, care a coexistat cu alții în actualul Peru, și-a extins regatul până a devenit o mare putere în regiune. Vârful său a fost în 1471, stăpânind Ecuador, Chile și întreaga coastă peruviană.

Această civilizație era o societate bine definită, de-a lungul timpului dezvoltându-se foarte mult. Incașii au fost adepți ai zeului soare Inti, iar regele lor a fost denumit „Sapa Inca” adică „fiul Soarelui”. Primul împărat, Pachacuti, a transformat capitala dintr-un sat modest într-un mare oraș. După moartea sa, fiul lui a obținut toată puterea, însă averea a fost împărțită între celelalte rude ale sale, care, în schimb, i-au conservat mumia și i-au menținut influența politică.

9. Imperiul Aztec

Stabiliți în Aztlan în secolul al II-lea, aztecii au întruchipat una dintre cele mai strălucite civilizații precolumbiene. În secolul al XVI-lea, imperiul avea o economie înfloritoare, marcată de opulența capitalei sale Tenochtitlan, acum Mexico City. La 18 februarie 1519, cuceritorul Hernan Cortez a aterizat pe coasta Yucatanului. După o primă întâlnire pașnică și schimbul de daruri cu împăratul Montezuma II, spaniolul începe ostilitățile.

Arhitectură a imperiului aztec
Arhitectură a imperiului aztec

Ridicând alte triburi rivale, el organizează invazia. Moartea suveranului în iunie 1520 și masacrele au declanșat revolte în rândul aztecilor. În ciuda unei înfrângeri în timpul „tristei nopți”, invadatorii au zdrobit definitiv această civilizație la 13 august 1521, când capitala nu era altceva decât un câmp de ruine.

8. Cele mai vechi civilizații din lume. Imperiul Roman

Acesta a apărut în jurul secolului al VI-lea î.Hr.. În apogeul puterii sale, Imperiul Roman stăpânea suprafețe importante, tot teritoriul din jurul Mării Mediterane aflându-se sub administrare romană. Inițial, Roma a fost condusă de regi, dar după cel de-al șaptelea, a avut loc o schimbare de regim, puterea trecând în mâinile Senatului. În jurul acestuia s-a format un ansamblu de instituții care aveau să formeze Republica Romană.

Etapa republicană a luat sfârșit odată cu o serie de decenii de crize politice și sociale, sfârșit tot atunci Iulius Cezar. După el au urmat unii dintre cei mai importanți și eficienți conducători din istoria lumii, însă, după doar două-trei secole, Imperiul a devenise imposibil de condus de către o singură persoană. Presiunea migrațiilor barbare și-a spus cuvântul și a început să cedeze.

7. Imperiul Persan

Deși nu au fost la conducere decât puțin peste 200 de ani, perșii au cucerit suprafețe de peste două milioane de kilometri pătrați. Din partea de sud a Egiptului până în Grecia și la est până în Indiea, Imperiul Persan a fos recunoscut pentru puterea sa militară și conducătorii înțelepți.

Îninte de 550 î.Hr., Persia era împărțită între mai mulți lideri. Ulterior, regele Cirus al II-lea, mai apoi cunoscut sub numele de Cirus cel Mare, a obținut puterea și a unit întregul regat persan. Cucerirea a fost atât de rapidă încât până la sfârșitul anului 533 î.Hr., el invada deja India. Extinderea a continuat chiar și după moartea sa, urmașii ajungând să stăpânească toată Asia Centrală și Egipt. Totul s-a schimbat odată cu Alexandru cel Mare, care a adus întregul Imperiu Persan în ruină, punând capăt civilizației în 330 î.Hr..

6. Cele mai vechi civilizații din lume. Grecia Antică

Istoria acestei civilizații este atât de lungă, încât istoricii au divizat-o în diferite perioade, cele mai populare dintre ele fiind perioadele arhaice, clasice și eleniste. În aceste vremuri, mulți greci au scris istorie, mulți dintre ei au schimbat lumea, despre activitatea lor politică, militară, științifică și filosofică vorbindu-se chiar și în prezent. O mare parte din civilizația occidentală își are, într-o anumită măsură, rădăcinile în cultura materială și spirituală a grecilor antici.

5. China

China antică, care era cunoscută înainte și sub numele de dinastia Han, se laudă cu una dintre cele mai diverse și complexe evoluții. Se spune că civilizația Fluviului Galben este începutul întregii civilizații chineze, aici întemeindu-se primele dinastii. În jurul anului 2700 î.Hr., legendarul Împărat Galben și-a început domnia, lucru care a dus ulterior la nașterea multor dinastii care au continuat să conducă China continentală.

În 2070 î.Hr., dinastia Xia a fost prima care a condus întreaga Chină. Ulterior, au existat o mulțime de dinastii care au avut controlul în diferite perioade de timp până la sfârșitul dinastiei Qing, în 1912, odată cu Revoluția Xinhai și instaurarea Republicii Chineze.

4. Imperiul Mayaș

Odată cu apariția sa, în secolul XXVI-lea î.Hr., civilizația maya a fost într-o continuă dezvoltare, populația fiind de aproximativ 19 milioane de oameni în apogeul puterii sale. Până în anul 700 î.Hr., mayașii aveau deja propriul sistem de scriere pe care îl foloseau în crearea calendarelor solare sculptate în piatră. Conform acestora, lumea ar fi fost creată la 11 august 3114 î.Hr..

Structuri ale civilizației maya
Structuri ale civilizației maya

Mayașii a fost foarte bogați din punct de vedere cultural în comparație cu multe dintre civilizațiile lor contemporane. Totodată, ei au construit și piramide, multe dintre ele depășindu-le ca mărime pe cele din Egipt. Declinul brusc al acestora a rămas o enigmă mult timp în istoria antică. Cu toate acestea, poporul maya nu a dispărut complet, arte din urmași regăsindu-se acum pe tărâmul Americii Centrale.

3. Cele mai vechi civilizații din lume. Egiptul Antic

Egiptul Antic reprezintă una dintre cele mai vechi civilizații bogate din istoria noastră. Aceasta s-a format pe malurile Nilului, în jurul anului 3150 î.Hr., conform cronologiei egiptene convenționale, odată cu uniunea politică a Egiptului de Sus și de Jos sub primul faraon. Însă, acest lucru nu s-ar fi putut înfăptui dacă nu ar fi existat deja locuitori în jurul văii Nilului de la începutul anului 3500.

Istoria Egiptului antic se poate împărți într-o serie de periode: regate stabile, Vechi, Mijlociu și Nou, care au fost depărțide de așa-zisele Perioade Intermediare, caracterizate de instabilitate. Egiptul Antic a dat lumii piramidele, mumiile faraonilor antici, hieroglifele și multe altele. El a atins apogeul în timpul Noului Regat, când faraonii au reușit să aducă sub stăpânirea lor civilizația nubienilor.

2. Valea Indusului

Civilizația din valea Indus a apărut în zonele care astăzi fac parte din nord-estul Afganistanului până în Pakistan și nord-vestul Indie. Aceasta a dat naștere multor alte civilizații care au apărut în această regiune. Alături de Egiptul Antic și Mesopotamia, a fost una dintre cele trei civilizații timpurii ale lumii antice. Totodată, aceasta a fost cea mai extinsă din punct de vedere al teritoriului deținut, acoperind o suprafață de 1,25 milioane de kilometri.

1. Cele mai vechi civilizații din lume. Mesopotamia

Prima civilizație apărută vreodată. Originea sa este extrem de veche, încât nu există nicio dovadă care să arate că a mai existat vreo altă civilizație înaintea ei. Istoria sa își are începuturile în intervalul 3300- 750 î.Hr., fiind primul loc în care societatea civilizată a început să prindă contur.

Mesopotamienii au prosperat în zonele din Irak-ul modern, cunoscute sub numele de Babilonia, Sumer și Asiria.