Home » Când, unde, cum » Totul despre al cincilea ocean al lumii: cum se numește și unde se află. National Geographic l-a recunoscut oficial

Totul despre al cincilea ocean al lumii: cum se numește și unde se află. National Geographic l-a recunoscut oficial

Alexandru Cazacu / 12.06.2021, 13:10
Totul despre al cincilea ocean al lumii: cum se numește și unde se află. National Geographic l-a recunoscut oficial

Lumea are un nou ocean recunoscut de National Geographic Society, cea care a cartografiat oceanele lumii vreme de peste 100 de ani. Organizația a anunțat în urmă cu câteva zile că va recunoaște, un corp de apă care înconjoară Antarctica, ca fiind al cincilea din lume.

Totul despre al cincilea ocean al lumii: cum se numește și unde se află

Cei de la National Geographic Society au anunțat că Organizația va recunoaște un nou ocean în zona Antarcticii. Este vorba despre o nouă împărțire a apelor, care face ca numărul oceanelor să crească la cinci. National Geographic a început să producă hărți începând din 1915 iar până acum erau recunoscute doar patru oceane: Atlantic, Pacific, Indian și Oceanul Arctic. Iar începând din 8 iunie, recunoaște și un al cincilea: Oceanul Sudic.

Potrivit geografului Alex Tait de la National Geographic Society, cercetătorii știu de multă vreme de existența unei regiuni ecologice distinctă definită de curenții și temperaturile oceanice, în jurul Antarcticii. Cu toate acestea, în comunitatea științifică internațională, nu s-a ajuns la un acord cu privire la numele și limitele acestui corp de apă.

Potrivit organizației non-profit, Oceanul Sudic este format din apele din jurul Antarcticii, până la 60 de grade latitudine sudică. Se pare că în anul 2000, granițele oceanului au fost propuse Organizației Hidrografice Internaționale, care urmărește și  cartografiază mările și oceanele lumii, însă nu toate țările membre au fost de acord.

Unde se află și cum se numește al cincilea ocean al lumii
Unde se află și cum se numește al cincilea ocean al lumii

Național Geographic va menționa cinci oceane

Alex Tait a spus că, deși National Geographic a etichetat oceanul pe hărțile sale, unele organizații nu au fost de acord, precizând că întinderea de apă nu a fost încă recunoscută ca fiind un ocean de către organismele internaționale. Potrivit geografului, de acum, când National Geographic enumeră oceanele, va menționa cinci: Arctica, Atlanticul, India, Pacificul și Oceanul de Sud.

”Am crezut că este important în acest moment să îl recunoaștem oficial. Oamenii se uită la noi pentru informații geografice: câte continente, câte țări, câte oceane? Până acum am spus patru oceane” a declarat Tait, potrivit The Washington Post.

Credem că este foarte important atât din punct de vedere educațional, cât și din punct de vedere al etichetării hărților, să atragem atenția asupra Oceanului de Sud ca al cincilea ocean. Așadar, atunci când elevii învață despre părți ale lumii oceanice, ei învață că este un ocean interconectat și învață că există aceste regiuni numite oceane care sunt cu adevărat importante și există una distinctă în apele înghețate din jurul Antarcticii”, a adăugat Tait.

Importanța apelor din jurul Antarcticii

De asemenea, unii oameni de știință susțin că gheața de mare din Oceanul de Sud joacă un rol important în determinarea circulației oceanelor și a modelelor meteorologice, iar încălzirea în continuare a oceanului ar putea ”perturba climatul global”. Potrivit cercetătorilor, aceasta este o oportunitate excelentă pentru a crește profitul acestei regiuni vitale și totodată pentru a crește și gradul de conștientizare în ceea ce privește amenințările care o afectează.

Oficialii Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) au declarat că agenția federală a recunoscut corpul drept al cincilea ocean în 1999, când Consiliul Statelor Unite pentru Numele Geografice a aprobat denumirea de ”Oceanul de Sud”.