Home » Când, unde, cum » Tuneluri subterane din România. Unde se află aceste locuri de taină și care a fost de fapt rolul lor

Tuneluri subterane din România. Unde se află aceste locuri de taină și care a fost de fapt rolul lor

Cojocaru Cristian / 20.10.2021, 18:38
Tuneluri subterane din România. Unde se află aceste locuri de taină și care a fost de fapt rolul lor

România adăpostește nenumărate tuneluri subterane pline de mister. Află un sunt aceste locuri și care a fost scopul lor de la acea vreme.

Cele mai cunoscute tuneluri subterane din România

Tunelurile misterioase ale României ascund nenumărate povești. Acestea au fost săpate în zona Dunării, în București dar și în alte zone din țară, reușind să creeze o hartă foarte interesantă a acestora. Așadar, ai putea merge în recunoaștere și de ce nu, să descoperi aceste frumuseți subterane pline de mister.

Românii visează încă din vechi timpuri să poată trece Dunărea cu ușurință. Din cauza faptului că nici în prezent, nu există prea multe poduri peste celebrul fluviu, nici cu ajutorul unei ambarcațiuni acest lucru nu este unul prea facil din cauza curenților puternici. Potrivit unor legende, pe vremea otomanilor, boierii din Galați au hotărât ca împreună să angajeze muncitori care să le sape tuneluri pe sub Dunăre, astfel că acelea erau locurile prin care puteau scăpa cu bogățiile lor atunci când turcii aveau să atace.

Majoritatea bătrânilor din Galați afirmă că aceste tuneluri au existat și că una dintre intrări este sub altarul Bisercii Precista, situată pe malul Dunării. O altă intrare ar fi sub casa avocatului H.Ștefan a cărui avere de câteva milioane de dolari ar fi dispărut în cel de-Al Doilea Război Mondial.

tuneluri subterane românia
In perioada comunista au fost construite mai multe tuneluri secrete

Tunelurile de sub București

Și Capitala se numără pe harta tunelurilor din România, astfel că boierii și voievozii din trecut, au dorit să aibă la dispoziție o metodă prin care ar fi putut să scape. Multe tuneluri de sub București au fost construite în același timp în care era construit și metroul, astfel că acestea leagă Casa Poporului de Piața Victoriei și Casa Presei.

Aceste tuneluri au reușit dintotdeauna să stârnească mia multe controverse, iar locuitorii Capitalei au fost fascinați de aceste catacombe de sub oraș. De-a lungul timpului, sub Capitală au fost descoperite mai multe tuneluri despre care, oaemnii de istorie afirmă că acestea sunt fostele crame.

”În secolele XVI–XVIII, marii boieri îşi construiau casele cu tuneluri lungi de câteva sute de metri care dădeau, de obicei, în câmpie. În caz de război, dacă erau jefuiţi, reuşeau să scape în acest fel“, explică istoricul Dan Falcan.

Unele porțiuni sunt atât de late încât Nicolae Ceaușescu visa să circule în secret cu mașini electrice prin tuneluri. Tunelurile lui Ceaușescu vin la pachet cu povești de groază, aceste tuneluri fiind construite în perioada comunistă. Potrivit legendelor, cei care finalizau intrările secrete erau uciși de către Securitate pentru ca nimeni să nu afle acele pasaje secrete. Istoricii dar și inginerii au vorbit de-a lungul timpului despre crimele care au avut loc în cadrul șantierului Casei Poporului.

Totuși, cel mai vechi tunel de sub București datează încă de pe vremea lui Vlad Țepeș. Acesta pornea de la palatul care era în locul actualei clădiri Kretzulescu și realiza o legătură secretă cu parcul Cișmigiu. La acea vreme, parcul era doar o zonă sălbatică, fiind înțesată cu vegetație. Dintre tunelurile vechi mai putem aminti cele care fac legătura între zona Cotroceni și podul Mogoșoaiei, actuala Calea Victoriei. La acea vreme, aceste tuneluri erau utilizate de către tâlharii Tunsu și Grozea care atacau casele boierilor.