Home » Când, unde, cum » Unde au apărut primii oameni de pe Pământ. Ce au descoperit cercetătorii

Unde au apărut primii oameni de pe Pământ. Ce au descoperit cercetătorii

Alexandru Cazacu / 22.03.2022, 14:08
Unde au apărut primii oameni de pe Pământ. Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au făcut o descoperire incredibilă, după ce au aflat locul în care ar fi apărut primii oameni de pe Pământ, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. Află în continuarea acestui articol, în ce loc din lume ar fi apărut primii oameni moderni și ce spun cercetătorii din acest punct de vedere.

Locul unde ar fi apărut primii oameni de pe Pământ

În 2019, un grup de cercetători spuneau că au identificat locul de unde se trage întreaga omenire. Se pare că este vorba de o regiune din nordul Botswanei de astăzi, la sud de bazinul fluviului Zambezi.

Oamenii de știință au analizat ADN-ul de la peste 1.200 de oameni din diferite populații de pe continentul african. Examinând ce gene au fost păstrate în ADN-ul oamenilor de-a lungul timpului, antropologii au stabilit că oamenii moderni din punct de vedere anatomic au apărut în ceea ce a fost cândva o zonă umedă din sudul râului Zambezi, potrivit Business Insider.

Deși cercetătorii erau de acord că oamenii moderni au apărut în Africa cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, ei nu puteau spune cu certitudine care este locul exact unde au trăit primii oameni de pe Pământ. Ei bine, noul studiu oferă un răspuns la această întrebare.

Unde au apărut primii oameni de pe Pământ. Ce au descoperit cercetătorii
Unde au apărut primii oameni de pe Pământ / Foto: Râul Zambezi

Strămoșii noștri au trăit în această zonă vreme de 70.000 de ani

Analiza oamenilor de știință a relevat că Homo sapiens sapiens a trăit în acest loc aproximativ 70.000 de ani. Ulterior, pe măsură ce clima s-a schimbat, ei s-au dispersat în două valuri: primul grup s-a răspândit în nord-estul continentului cu 130.000 de ani în urmă, iar al doilea val a emigrat spre sud-vest acum 110.000 de ani.

Profesorul Vanessa Hayes, genetician la Institutul de Cercetare Medicală „Garvan”, din Australia, susține că, cel mai probabil, aceste grupuri migratoare au urmat turmele de animale.

Ei bine, această cronologie este contrară celei create de alți cercetători, pe baza dovezilor fosile. Cele mai vechi exemplare de oameni moderni (cranii și alte fosile) au fost găsite în Etiopia și au o vechime de circa 195.000 de ani, fapt care i-a făcut pe specialiști să creadă că țara din estul Africii este locul de în care au apărut primii oameni de pe Pământ.

Toți oamenii au evoluat dintr-un singur loc din Africa

În schimb, noua analiză genetică oferă, de asemenea, credibilitate ideii că toți oamenii moderni au evoluat într-un singur loc în Africa, înainte de a migra în alte locuri de pe Pământ. Adică, nu au evoluat separat în mai multe locuri din întreaga lume, în același timp.

Conform autorilor noului studiului, migrația în două valuri din Botswana „a deschis calea pentru ca oamenii moderni să migreze mai târziu din Africa și, în cele din urmă, în întreaga lume”.

Indiferent dacă Botswana a fost sau nu leagănul vieții pentru toți oamenii care trăiesc astăzi pe Pământ, noile cercetări sugerează cu siguranță că această parte a Africii a fost o oază pentru strămoșii noștri. De asemenea, autorii studiului sunt de părere că această descoperire este foarte importantă pentru înțelegerea noastră a evoluției umane.