Home » Când, unde, cum » Unde se află și din ce a fost construit buncărul care nu poate fi distrus. Locul secret din România

Unde se află și din ce a fost construit buncărul care nu poate fi distrus. Locul secret din România

Manolică Anca / 28.03.2022, 14:29
Unde se află și din ce a fost construit buncărul care nu poate fi distrus. Locul secret din România

Ca urmare a conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, tot mai mulți oameni se întreabă cum și unde se pot adăposti în cazul unui potențial atac, pentru a fi în siguranță. Așadar, în rândurile de mai jos îți vom spune unde se află buncărul din România care nu poate fi distrus. A fost construit în vremea comunismului și a devenit un etalon în domeniu. Află mai multe despre el.

Buncărul din România care nu poate fi distrus

Cu toate că, din punct de vedere geopolitic, România se află în lina întâi a frontului în caz de război pe flancul estic al NATO, sunt slabe șanse țara noastră să fie ținta unor atacuri aeriene, în cazul unui posibil conflict între Rusia și Ucraina. Pentru că facem parte din Alianța Nord-Atlantică, iar un atac asupra României ar reprezenta un atac împotriva întregii alianțe.

Chiar și așa, invazia Rusiei în Ucraina a stârnit panică în rândul populației, tot mai mulți întrebându-se unde s-ar putea adăposti în caz de un eventual atac. Ei bine, există un adăpost în Botoșani, care este considerat unul dintre cele mai mari buncăre din țara noastră. Construit pe vremea comunismului, în anul 1978, acesta dispune de pereți groși de peste un metru, are uși care nu pot fi detonate și este dotat cu aparatură modernă.

De aici ar putea fi coordonată toată activitea județului

Accesul se face numai pe bază de parolă și în cazul unui dezastru natural sau al unui război, din acest loc ar putea fi coordonată toată activitatea de apărare a județului Botoșani. Punctul de comandă s-a păstrat în funcțiune până în zilele noastre, fiind administrat de municipalitate.

Buncăr Botoșani
Buncăr Botoșani

Zona în care se află este una cu adevărat una strategică, având în vedere că județul este cel mai nordic punct al României. Practic, se află la granița dintre Uniunea Europeană și Ucraina. Liderii din acea vreme au considerat că așezarea acestui buncăr este una strategică având în vedere apropierea de fosta URSS.

Însă, locul unde este poziționat este o necunoscută și pentru mulți dintre locuitorii orașului. Întins pe o suprafață de 300 de metri pătrați, acesta se regăsește aproape de centrul orașului Botoșani, chiar sub un lanț de magazine alimentare.

„Aici este concetrată toată logistica sistemului de apărare civilă a Botoşaniului. De aici, autorităţile civile iau deciziile şi practic coordonează tot oraşul în cazul unei situaţii de urgenţă, fie război, fie calamitate”, a spus Ionel Roglinschi, referentul de specialitate pentru Protecţie Civilă, potrivit Adevărul.

A devenit un etalon în domeniu

Construcția este din beton armat, iar grosimea pereților ajunge până la un metru. Ușile au fost special concepute pentru a nu putea fi detonate, aici regăsindu-se dormitoare, baie, centru de comandă, sală de consiliu și alte încăperi, totalizând 18 încăperi. Mai mult, dispune de un sistem de ventilație și filtrare a aerului care asigură timp îndelungat puritatea acestuia.

În timp, buncărul a fost luat drept model în construirea resturilor adăposturilor din România. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, există o listă publică a adăposturilor de protecție civilă luate în evidență, în toate localitățile de pe teritoriul României. Potrivit acesteia, sunt 4.358 de astfel de locații în care oamenii se pot adăposti în caz de calamități.