Home » Când, unde, cum » Țara din lume care are peste 300.000 de buncăre antiatomice. Are infrastructură militară ascunsă peste tot

Țara din lume care are peste 300.000 de buncăre antiatomice. Are infrastructură militară ascunsă peste tot

Cojocaru Cristian / 13.01.2022, 11:28
Țara din lume care are peste 300.000 de buncăre antiatomice. Are infrastructură militară ascunsă peste tot

În timpul Războiului Rece, statul respectiv a luat foarte în serios amenințarea unui atac nuclear. Așadar, în anul 1963 s-a angajat să ofere locuri în buncăr pentru fiecare cetățean să se adăpostească în cazul unui atac atomic. În prezent, țara numără peste 300.000 de buncăre antiatomice.

Țara care numără peste 300.000 de buncăre antiatomice

Elveția este o țară neutră din punct de vedere militar, însă armata acestei țări este inimaginabil de mare. Totodată, fiecare cetățean este obligat să dețină un loc într-un buncăr antiatomic. Ceea ce pentru unii reprezintă destinația de vacanță la schi, pentru elvețieni, acest loc este unul singur, iar aici vorbim despre Alpii Elvețieni care ascund o adevărată rețea de instalații militare și buncăre bine ascunse.

Unele dintre aceste buncăre arată precum niște stânci, în timp ce altele seamănă cu o casă normală sau un hambar. În cazul unui pericol militar, acestea vor scoate la iveală tunuri și mitraliere care pot ține piept inamicilor. Mai multe locuri de adăpost sunt săpate în masivele muntoase, reprezentând adevărate baze aeriene.

În caz de urgență, elvețienii pot astfel distruge fiecare cale de transport precum poduri sau cale ferată pentru a putea opri inamicul în a avansa. Totodată, șoselele acestora pot fi transformate în adevărate piste de decolare sau aterizare, prin simpla înlăturare a demarcajelor dintre sensurile de mers.

Legea din Elveția prevede obligativitatea spitalelor, instituțiilor, caselor și blocurilor de locuințe să dețină un adăpost antiatomic. Acest lucru face ca Elveția să dețină aproximativ 300.000 de buncăre antiatomice și alte 5.100 de adăposturi publice în care cetățenii se pot refugia în cazul unui război.

În ceea ce privește armata, nici aici elvețienii nu stau deloc rău pentru că, raportat la numărul de locuitori, Elveția deține printre cele mai mari armate din lume. În prezent, personalul militar numără 120.000 de persoane, în timp ce cel de rezervă, 3,6 milioane de oameni. Astfel, bărbații cu vârstele cuprinse între 19 și 34 de ani sunt militari sau voluntari.

țara 300.000 buncăre antiatomice
Elvetia detine peste 300.000 de buncare antiatomice

Soldații își pot lua armele acasă

Un alt lucru din punct de vedere militar pe care probabil nu îl cunoșteai despre Elveția, este faptul că soldații își pot lua armele acasă. Așadar, dacă un alt stat ar vrea să invadeze Elveția, cu siguranță ar trebui să se confrunte cu o țară „blindată”. Scriitorul american John McPhee a citat un ofițer elvețian în cartea sa „La Place de la Concorde Suisse” în care spune: „Elveția nu are o armată, Elveția este o armată”.

Datorită faptului că Elveția are o armată puternică, statul și-a putut păstra neutralitatea, astfel că Elveția nu a mai fost implicată într-un conflict militar de aproximativ 200 de ani. Zona alpină și-a început fortificarea în jurul anilor ’80 din timpul secolul al XIX-lea, iar ulterior, regiunea a fost și mai fortificată pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și în perioada Războiului Rece.

Multe dintre aceste buncăre sunt goale însă în prezent, iar unele dintre ele au ajuns adăposturi ale oamenilor străzii, în timp ce altele au devenit muzee sau chiar hoteluri. Cu toate că guvernul elvețian s-a gândit să închidă buncărele, costul scoaterii din uz ar depăși un miliar de dolari, suma fiind mai mare decât cea de conservare a acestora.

Cu toate că această problemă continuă să fie dezbătută, buncărele vor rămâne în continuare pentru a putea fi folosite. În anul 1978 a fost adoptată legea potrivit căreia cetățenii sunt obligați să își doteze casele cu adăposturi antiatomice. În cazul în care o familie nu construiește un astfel de buncăr, ea va trebui să plătească un loc în adăposturile publice. Astfel, Elevția este capabilă să își protejeze cei 8,5 milioane de locuitori.