Home » Când, unde, cum » Viața și cariera lui Ion Caramitru. De ce a murit marele actor

Viața și cariera lui Ion Caramitru. De ce a murit marele actor

Manolică Anca / 06.09.2021, 09:35
Viața și cariera lui Ion Caramitru. De ce a murit marele actor

Tragedie fără margini în lumea artistică din România! Marele actor Ion Caramitru s-a stins din viață duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Află totul despre viața și cariera lui Ion Caramitru și care a fost, de fapt, cauza morții.

Viața și cariera lui Ion Caramitru

Regretatul Ion Caramitru a fost un actor extrem de apreciat de o țară întreagă. S-a născut în București, pe 9 martie 1942, într-o familie de aromâni, cu mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica și tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Acesta a povestit că tatăl său a fost închis timp de nouă ani, în trei serii, în penitenciarele comuniste, fiind acuzat de burghezie, după naționalizare.

Până să devină actor, acesta a făcut în adolescență sport de performanţă. El a fost campion la juniori la atletism, cariera începând-o cu săritura în înălţime, după care a concurat în cursele de 110 m garduri.

„Am făcut atletism, în­cepu­sem cu săritura în înălţime, apoi am trecut la 110 m garduri, probă la care am ajuns vicecampion naţional la juniorii mici”, a povestit Ion Caramitru, potrivit arhiva.formula-as.ro.

Actorul a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, la clasa profesor Beate Fredanov, dar debutul în actorie a fost cu un an înainte, la Teatrul Bulandra, cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi directorul general al instituţiei.

O viață ca o piesă de teatru

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Pirandello, Cehov, Buchner, Alfred de Musset, Bernard Shaw, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar) și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția); adaptările sale la La Tragédie de Carmen a lui Peter Brook și Eugene Onegin de Piotr Ilici Ceaikovski au fost găzduite de Grand Opera House din Belfast, Irlanda de Nord.

Încă de la înființarea Uniunii Teatrale din România, la 15 februarie 1990, Caramitru a fost președintele acesteia şi director al Teatrului Naţional Bucureşti. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul „Luchian” la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984). De asemenea, a interpretat roluri principale în 40 de filme.

Ion Caramitru în tinerețe
Ion Caramitru în tinerețe

Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990 şi director al Teatrului Naţional Bucureşti. Pentru toată activitatea sa, a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii:

  • Premiul revistei Cinema pentru interpretare, 1976
  • Premiul Asociaţiei Cineaştilor, 1980
  • Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, 1984
  • Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Teatru „Actor al Europei”, Prespa, Macedonia, 2016.
  • „Cel mai bun actor al anului”, 1975, 1979, 1981 şi 1985

Viața și cariera lui Ion Caramitru. Decoraţii şi distincţii

  • Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord)
  • Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa 1997)
  • Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000
  • Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi, 2008
  • Premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM), 2011
  • A primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București, 2012
  • Crucea Casei Regale a României Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, 2017
  • Ordinul Soarelui Răsare, înmânat de ambasadorul Japoniei la Bucureşti, 2017
  • Cetăţean de onoare al Bucureştiului, 2017
  • Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, 2006

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, mare actor s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. Pe 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a intrat în clădirea Televiziunii Române, el fiind primul ce a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

Pe 11 decembrie 1996 a fost desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic, dar, ulterior, s-a înscris în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la finele anului 2000.

De-a lungul carierei sale, actorul a primit numeroase premii și distincții
De-a lungul carierei sale, actorul a primit numeroase premii și distincții

Ion Caramitru era casătorit cu actrița Micaela Caracas

Actorul Ion Caramitru era casătorit din 1976 cu actrița aromână Micaela Caracas, iar din căsnicia lor s-au născut trei băieți: Andrei, Ștefan și Matei. De-a lungul vieții, marele actor a evitat să vorbească prea mult despre familia sa, considerând că viața personală nu ar trebui să fie făcută publică.

„Nu cred că viața mea personală trebuie pusă pe tarabă, viața de familie, ceea ce fac eu, copiii mei, ce face soția mea, cum mă înțeleg cu ea, dacă ea vrea să cumpărăm un dulap sau eu vreau să schimbăm frigiderul. Dacă sunt interesant cu ceva, prin ceva, acel ceva trebuie să fie ceea ce sunt eu ca actor.”, spunea Ion Caramitru, acum ceva timp.

Cei trei băieţi ai familiei au ales să stea departe de domeniul în care părinţii lor au făcut cariere. Andrei și-a dezvoltat o carieră în afaceri, fiind directorul unei multinaționale, Ştefan a ales să cânte în trupa „The Lefters”, iar Matei este inginer de sunet.

Ce avere imensă lasă în urmă Ion Caramitru

Cât timp a trăit, marele actor a reușit să strângă o avere uriașă, fiind considerat unul dintre cei mai bogați actori din România. De altfel, el a intrat în vizorul presei în vara anului 2019, atunci când a participat la protestele din Piaţa Victoriei, în urma tăierilor bugetului pentru actori.

Ion Caramitru încasa o pensie lunară de 2.600 de lei, iar din 2005, când a fost desemnat directorul Teatrului Național din Capitală, mai primea încă 61.532 lei. Iată ce se arată scris în ultima declarație de avere:

  • Un teren de 1074 mp la Moieciu de Sus, județul Brașov.
  • Un apartament de vacanță (48,16 mp).
  • O casă de vacanță (328 mp).
  • Trei apartamente și un garaj.
  • Două mașini: un VW Tiguan (2012), un Peuget 307 (2007).
  • Mobilă brâncovenească: 8.000 – 10.000 de euro.
  • Tablouri: 6.000 – 8.000 de euro.
  • Colecție de icoane: 8.000 – 10.000 de euro.
  • Statuete și obiecte mici: 3.000 – 4.000 de euro.
  • 23 de conturi bancare: 3.213.700 de lei (circa 679.429 de euro) și 121.000 de euro.
  • Salariu: 101.007 lei (8.417 lei/lună).
  • Pensie 72.822 lei (6.068 de lei/lună).
  • Drepturi de autor, activități artistice: 568.601.lei.
Ion Caramitru, alături de soția lui
Ion Caramitru, alături de soția lui

De ce s-a stins din viață marele actor

Din păcate, Ion Caramitru se afla internat la Spitalul Elias din Capitală, de ceva săptămâni. Actorul se prezentase la unitatea spitalicească cu stări febrile. Specialiștii urmau să îi efectueze mai multe analize, pentru a stabili un diagnostic concret.

Din păcate, acesta avea o infecție în sânge, după ce contractase o bacterie intraspitalicească, Clostridium difficilae, aceeași care l-a ucis și pe Bogdan Stanoevici, în urmă cu câteva luni. Medicii au făcut eforturi uriașe pentru a-l salva, însă se pare că actorul a ales să meargă să îi bucure cu talentul său și pe cei din cer. De duminică, 5 septembrie, teatrul românesc este mult mai sărac!

Dumnezeu să îl odihnească!