Home » Life & Style » Viața și cariera lui Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor din România a murit la 87 de ani. Care a fost de fapt cauza morții

Viața și cariera lui Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor din România a murit la 87 de ani. Care a fost de fapt cauza morții

Redactia Știri / 20.05.2021, 17:08

Cu o carieră de peste 55 de ani în teatru și în film, Ion Dichiseanu a fost fără îndoială unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți actori din România. Acesta s-a stins din viață, la vârsta de 87 de ani, lăsând în urmă o carieră impresionantă, numeroase momente artistice de neprețuit și o familie care îl va purta mereu în suflet și îi va cinsti amintirea.

Ion Dichiseanu a murit, la 87 de ani

S-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, după ce ultimele 4 luni le-a petrecut pe patul de spital. Actorul Ion Dichiseanu a murit, joi -20 mai 2021, la Spitalul Floreasca din Capitală. Sfârșitul morții actorului a avut loc după ce acesta a fost infectat cu o bacterie periculoasă, în timpul unei analize făcute la o clinică privată.

Astfel starea de sănătate a acestuia s-a agravat după ce bacteria, pe care a luat-o,  i-a provocat o pneumonie bilaterală.

Fiica actorului a făcut declarații de-a lungul timpului despre starea părintelui său, susținând că în primă fază medicii i-au interpretat analizele greșit.

Ulterior, în urma unor analize care au avut loc la o clinică privată, o bacterie i-a infectat plămânul.

Ion Dichiseanu și fiica sa, Ioana
Ion Dichiseanu și fiica sa, Ioana

S-a dus să facă o radiografie, o simplă radiografie, pentru că i se părea că simte ceva la un plămân. Și i-am spus să merge să facem radiografia ca să se liniștească.

Analizele au fost interpretate greșit. Ni s-a spus că este cancer. Nu are niciun cancer! Deci oamenii de acolo au citit că ar avea cancer. L-au trimis la o bronhoscopie, la o altă clinică privată, pentru a i se preleva și o biopsie.

La acea biopsie, o bacterie i-a infectat plămânul. Nu este vorba despre coronavirus. Este o bacterie foarte agresivă. Din punctul meu de vedere este o minune că vorbim despre el astăzi și că este încă alături de noi. A avut un diagnostic greu. Așa a ajuns la Spitalul Floreasca și medicii de acolo l-au pus pe picioare, mărturisea Ioana Dichiseanu, conform cancan.ro.

Actorul se afla în spital de la sfârșitul anului 2020. Acesta se confrunta cu insufieciență renală și respiratorie. Printre analizele care i s-au făcut la spital se regăsește și testul Covid, însă rezultatul a ieșit negativ.

Ion Dichiseanu. O carieră de peste 5 decenii în lumea artistică

Ion Dichiseanu completează lista actorilor talentați și iubiți de publicul român. Acesta s-a născut pe 20 octombrie 1933, în Adjud. Pasiunea pentru actorie l-a îndrumat spre Institul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București (1959).

După absolvirea acestor studii, pașii acestuia s-au îndreptat spre fascinanta lume artistică, fiind de-a lungul vieții actor de film și teatru, dar și scriitor.

S-a făcut remarcat datorită activității sale artistice de la Teatrul Nottara, dar și în urma rolurilor pe care le-a avut în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.
De-a lungul timpului, a primit diverse premii și distincții, fiind ales Cetățean de Onoare al orașului său natal, Adjud. De altfel, acesta a primit și o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală.

În 1979, i s-a oferit Premiul ACIN pentru rolul din filmul Clipa. În 2002, a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc, conform informațiilor furnizate de Wikipedia.

În 2019, președintele Iohannis l-a decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.

În ceea ce privește partea de filmografie, amintim doar câteva dintre producțiile în care a jucat: Darclée (1960), Post-restant’ (1961), Porto-Franco (1961), Tudor (1963), Titanic vals (1964) – Gigi Stamatescu, Mofturi 1900 (1965). Runda 6 (1965), Dincolo de barieră (1965), Tunelul (1966), Frumoasele vacanțe (1967), Întoarcerea (din „De trei ori București” – 1967), Amprenta (1967), Bătălia pentru Roma (1968), Aventurile lui Tom Sawyer (1968), Războiul domnițelor (1969), Castelul condamnaților (1970), Cîntecele mării (1971), Printre colinele verzi (1971), Sfînta Tereza și diavolii (1972), Pistruiatul (1973), 100 de lei (1973), Mușchetarul român (1975), Cantemir (1975), Toate pînzele sus (serial TV, 1977), Dragostea şi revoluţia” (1983), „Racolarea” (1985), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006), „Supravieţuitorul” (2008).

Pe partea de scriitură, aceasta a publicat în anul 1995 volumul de versuri Frumoasa spaniolă.

În anul 2016, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care vorbește despre relația trăită alături de actrița și cântăreața Sara Montiel.

În martie 2017, acesta primește Premiul pentru Întreaga Carieră, iar în mai 2017 a fost lansat volumul Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda, care conține memoriile artistului, dar și informații mai puțin cunoscute de către public.

Iubirile celebre ale lui Ion Dichiseanu

În ceea ce privește viața sentimentală a actorului, reamintim frumoasa poveste de iubire pe care acesta a trăit-o alături de Simona Florescu.

În momentul în care s-a cunoscut, actorul avea 52 de ani, iar Simona tocmai împlinise 18 ani. Diferența de vârstă nu a reprezentat un impediment pentru ei, care au ales să-și unească destinele. La scurt timp, pe lume a venit singura lor fiică, Ioana Dichiseanu.

Mariajul dintre Ion și Simona a durat 23 de ani, divorțul având loc în toamna anului 2009. În ciuda despărțirii, cei doi au reușit să păstreze o frumoasă relație de prietenie și de respect. Nu de puține ori s-au reîntâlnit la aceeași masă, alături de fiica lor, iar mai târziu și de nepoata lor, Anastasia.

O altă poveste de iubire din viața marelui actor a fost cea pe care a avut-o cu celebra actriță și cântăreață Sara Montiel, relație despre care actorul a vorbit în cartea pe care a lansat-o.

Povestea lor nu a avut însă sorți de izbândă, cei doi nu au ajuns la nuntă, ci la despărțire. Aceasta i-a dezvăluit la un moment dat actorului român că l-a înșelat cu Regele Juan al Spaniei.

Sara Montiel a fost celebră nu numai prin talent şi frumuseţe, ci şi prin iubirile ei. A fost căsătorită de patru ori şi a avut multe alte poveşti de iubire cu personalităţi ale vremii. Printre care m‑am numărat şi eu, actorul român Ion Dichiseanu! Spuneţi şi voi, cum să nu fiu încântat că m‑a iubit o astfel de femeie?! Relaţia noastră a făcut deliciul lumii mondene a capitalei o perioadă destul de îndelungată, însă deznodământul nu a fost cel dorit de fanii din România, mărturisea actorul.

Sara Montiel s-a stins din viață pe 8 aprilie 2013, iar moartea îndrăgitului actor a avut loc 8 ani mai târziu.