Home » Când, unde, cum » Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian. Ce descoperire incredibilă au făcut savanții

Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian. Ce descoperire incredibilă au făcut savanții

Manolică Anca / 04.10.2021, 11:22
Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian. Ce descoperire incredibilă au făcut savanții

Cea mai mare erupție subacvatică înregistrată vreodată a avut ca rezultat vulcanul subacvatic în largul insulei Mayotte din Oceanul Indian. Ce dimensiuni atinge noua formațiune creată.

Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian

Evenimentul seismic care a dat naștere noului vulcan a început pe 10 mai 2018 și în câteva zile s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. A zguduit puternic insulele din apropiere și oamenii de știință au realizat curând că a fost rezultatul unui nou eveniment vulcanic sub ocean. Semnele indicau o locație la aproximativ 50 de kilometri de coasta de est a Mayotte.

Astfel, un grup de instituții guvernamentale franceze, la conducerea căruia se afla cercetătoarea Nathalie Feuillet de la Universitatea din Paris (Franța), a pornit o expediție pe teritoriul african francez. Și acolo a fost identificat. Unde nu exista nimic înainte, s-a format un munte subacvatic care ar fi necesitat o cantitate mare de metri cubi de lavă pentru a forma vulcanul menționat.

Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian ajunge la 820 de metri deasupra fundului mării. Acesta se află în largul insulei Mayotte, între Africa de Est și Madagascar. „Aceasta este cea mai mare erupție activă subacvatică documentată vreodată”, au menționat cercetătorii în lucrarea lor publicată în revista Nature Geoscience.

Cum s-a format, de fapt, vulcanul

Această nouă fomațiune submarină, despre care se crede că face parte dintr-o structură tectonică între riftul din Africa de Est și Madagascar, ajută oamenii de știință să înțeleagă procesele profunde ale Pământul despre care se știu atât de puține lucruri.

Oamenii de știință au studiat activitatea seismică, colectând date despre deformarea suprafeței, cartografiind o suprafețe de 8.600 de kilometri pătrați pe fundul mării și instalând de seismometre și pe fundul mării, printre altele. Astfel, au descoperit că noul vulcan submarin se află la sfârșitul unei serii de fluxuri de lavă recente. Caracteristica geologică face probabil parte dintr-o structură tectonică extensională formată din fisuri și defecte asociate cu Riftul Africii de Est spre vest.

Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian
Vulcanul subacvatic din Oceanul Indian

Rețeaua de seismometre a detectat aproximativ 17.000 de evenimente seismice între februarie și mai 2019 la o adâncime de până la 50 de kilometri sub fundul oceanului , ceva „foarte neobișnuit”. Marea majoritate a cutremurelor sunt mult mai puțin adânci decât acestea și, pentru a întări confuzia, alte 84 de evenimente au avut loc la frecvențe foarte joase.

„Cutremurele au fost mult mai profunde decât de obicei într-un context vulcanic și au loc sub limita dintre scoarță și manta (…) Ele indică existența unor depozite foarte adânci și sisteme de drenaj împrăștiate pe litosferă, care nu au fost niciodată observate în mod clar în vulcanologie”, spun oamenii de știință.

Potrivit calculelor lor, noul vulcan este între 30 și 1.000 de ori mai mare decât cel estimat pentru alte erupții de mare adâncime, transformându-l în cea mai semnificativă erupție vulcanică submarină înregistrată în istorie.

„Volumele și fluxul de lavă emise în timpul evenimentului magmatic din Mayotte sunt comparabile cu cele observate în timpul erupțiilor din cele mai mari puncte fierbinți ale Pământului” , au subliniat cercetătorii.

Asta înseamnă că în viitor ar putea exista chiar erupții pe sol. Prin urmare, au înființat un observator pentru a monitoriza activitatea acestui vulcan în timp real.