Home » Cum să faci orice » 10 lucruri la care e bine să fii atent atunci când cumperi pește. Sfaturi și recomandări utile

10 lucruri la care e bine să fii atent atunci când cumperi pește. Sfaturi și recomandări utile

Alexandru Cazacu / 16.04.2022, 17:30
10 lucruri la care e bine să fii atent atunci când cumperi pește. Sfaturi și recomandări utile

Mai sunt câteva zile din Postul Paștelui, iar credincioșii care au decis să postească în această perioadă, în Duminica Floriilor au dezlegare la pește. În acest context, InfoCons vine cu o serie de sfaturi și recomandări utile pentru achiziționarea peștelui. Haideți să vedem la ce e bine să fim atenți atunci când mergem să cumpărăm pește.

Ce trebuie să ai în vedere la achiziționarea peștelui. Sfaturi și recomandări utile

În primul rând, când cumpărăm pește trebuie să fim atenți la aspectul acestuia, deoarece astfel ne putem forma o primă părere asupra gradului de prospețime. Mai exact, printre semnele neconformității se numără și următoarele: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate. Așadar, dacă aveți îndoieli cu privire la gradul de prospețime, nu cumpărați peștele sau produsele din peste respective.

De asemenea, produsele pescărești care ar trebui să fie comercializate vii (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc.) trebuie să prezinte semne de vitalitate. Este important să menționăm faptul că, este interzisă  comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață.

Este recomandat ca produsele pescărești să fie păstrate la o temperatură corespunzătoare (apropiată de punctul de topire al gheții) și acoperite cu gheață.

În ceea ce privește produsele preambalate, acestea trebuie neapărat să aibă etichetă. Așadar, evitați produsele neetichetate.

La achiziționarea peștelui și a produselor din pește, solicitați și păstrați bonul fiscal. În acest fel veți avea un document justificativ în cazul în care doriți să depuneți o sesizare. Totodată, nu cumpărați pește sau produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscris termenul de valabilitate sau dacă acesta este modificat sau depășit.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi pește
Lucruri la care e bine să fii atent atunci când cumperi pește. Sfaturi și recomandări utile

Lucruri la care e bine să fii atent atunci când cumperi pește

În cazul produselor pescărești preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de pește și altele), o atenție sporită trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Aceste preparate nu trebuie expus și comercializate dacă prezintă un miros și un aspect modificat.

Conform recomandărilor InfoCons, nu este indicat să achiziționăm peștele și produsele din pește din locurile neautorizate. Asta deoarece comerciantul respectiv nu poate să asigure toate condițiile corespunzătoare, atât din punct de vedere al transportului, cât și a modului de depozitare și comercializare a acestor produse.

Mulți dintre noi obișnuim să cumpărăm icre de pește neprelucrate. În acest context, trebuie să știm că este necesar ca acestea să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin.

Nu este recomandat, de asemenea, să achiziționăm produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață sau a căror strat de gheață este discontinuu, netransparent și cu un aspect necorespunzător.

Un aspect uniform și frumos trebuie să aibă și produsele pescărești afumate. În plus, acestea trebuie să prezinte gustul și mirosul de afumat, dar și o culoare specifică.

Ei bine, cam acestea sunt recomandările InfoCons pentru achiziționarea peștelui. Este bine să avem în vedere toate aceste lucruri, pentru a evita orice neplăcere în acest sens.