Home » Cum să faci orice » Cât timp poți păstra alimentele în congelator în condiții optime. Aceasta este perioada maximă recomandată

Cât timp poți păstra alimentele în congelator în condiții optime. Aceasta este perioada maximă recomandată

Alexandru Cazacu / 12.04.2022, 15:41
Cât timp poți păstra alimentele în congelator în condiții optime. Aceasta este perioada maximă recomandată

Cu siguranță, mulți dintre noi ne bazăm pe congelatoare atunci când vine vorba de păstrarea în condiție optimă a alimentelor. Dar cât timp poți păstra diferite produse în congelator? Ei bine, trebuie să afli că, deși sunt înghețate, alimentele nu vor rezista la nesfârșit. Află în continuare, cât timp poți păstra alimentele în congelator, astfel încât să își mențină proprietățile și să fie bune pentru consum.

Cât timp poți păstra alimentele în congelator în condiții optime

Congelarea este o modalitate perfectă de conservare a alimentelor pentru o perioadă îndelungată. Deși temperaturile de sub 0 grade Celsius previn înmulțirea bacteriilor, alimentele congelate vor suferi totuși unele modificări în timp. Haideți să vedem cât timp poți păstra în congelator, în condiții optime, diferite alimente.

Cât timp poți păstra carnea în congelator

Fără doar și poate, carnea este unul dintre cele mai des congelate alimente. În funcție de tipul ei, carnea poate fi ținută în congelator chiar și până la un an de zile. De exemplu, carnea crudă poate fi congelată pentru o perioadă mai lungă de timp. În schimb, perioada de congelare este mai scurtă pentru carnea procesată, deoarece produse precum cârnații, crenvurștii sau șunca și baconul, pot fi păstrate maxim 3-4 luni în congelator.

Mai precis, carnea de porc poate fi păstrată în acest mod pentru maxim 6 luni. Pe de altă parte, carnea de miel și vițel rezistă 9 luni în condiții optime, iar pentru cea de pui, curcan sau vită perioada de congelare este de până la 12 luni.

Legumele și fructele

Fructele și legumele pot fi congelate până la 8 – 12 luni, însă perioada de congelare variază în funcție modul în care vor fi preparate, dar și de felul în care sunt depozitate. Acestea trebuie păstrate la o temperatură constantă și nu este recomandat să le recongelați de mai multe ori.

În timp ce citricele se pot menține congelate doar pentru o perioadă de cel mult 3 luni, alte fructe, precum cireșele, vișinele și căpșunile pot fi păstrate chiar și un an de zile în congelator. De obicei, legumele pot fi păstrate congelate vreme de 8 – 12 luni.

Cât timp pot fi păstrate alimentele în congelator
Cât timp pot fi păstrate alimentele în congelator în condiții optime

Cât timp poți păstra la congelator produsele de panificație

În ceea ce privește produsele de panificație, unele dintre acestea se pot păstra în congelator chiar și 12 luni. În schimb, aluatul de pâine poate fi congelat pentru cel mult 30 de zile, iar cel de prăjituri se menține pentru aproximativ 3 luni.

Fructe de mare și pește

Specialiștii spun că nu este recomandat ca peștele să fie păstrat în congelator mai mult de 6 luni, însă durata de congelare depinde de tipul peștelui. Peștele slab (păstrăv, crap, știucă, etc.) poate fi congelat pentru cel mult 6 luni, iar peștele gras (ton, somon și macrou, de exemplu) poate fi păstrat vreme de maxim 2-3 luni.

Fructele de mare se păstrează congelate mai mult timp. Racii și homarii, de pildă, se mențin în congelator vreme de 10-12 luni, iar creveții și calamarul se păstrează pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni.

Cât timp poți păstra alimentele în congelator – Lactate

În cazul brânzei, cu cât este mai maturată, cu atât mai mult se va păstra în congelator. Așadar, în timp ce parmezanul poate fi păstrat în congelator chiar și 6 luni, brânza dulce de vaci trebuie consumată după cel mult o lună de zile de la congelare. Untul, pe de altă parte, poate fi congelat chiar și pentru o perioadă de 6 – 9 luni.