Home » Life & Style » Timp liber » Brânzoaice cu brânză dulce. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas

Brânzoaice cu brânză dulce. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas

Manolică Anca / 05.02.2022, 16:03
Brânzoaice cu brânză dulce. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas

Brânzoaice cu brânză dulce, cunoscute și ca poale în brâu moldovenești sau băscuțe pufoase cu brânză, făcute din aluat dospit, pufos cu umplutură de brânză, sunt extrem de delicioase și apreciate, indiferent de cum le-am numi. Află ingredientele și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a prepara cel mai gustos desert tradițional, care ne amintește de gustul copilăriei.

Rețetă de brânzoaice cu brânză dulce

Urmând o rețetă tradițională foarte simplă, mulți dintre bunicii noștri ne bucurau cu acest desert absolut delicios. Brânzoaicele din aluat dospit cu umplutură vanilată și dulce de brânză sunt un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Află cum prepari această rețetă de brânzoaice cu brânză dulce pas cu pas.

Ingrediente pentru aluat:

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci mai grasă
  • 200 g de zahăr
  • 100 g de griș
  • 100 g de stafide
  • un ou
  • două plicuri de zahăr vanilat sau o linguriță de extract de vanilie
  • două lingurițe de coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru uns și ornat

  • un ou bătut
  • zahăr pudră pentru ornat (opțional)
Brânzoaice cu brânză dulce sau poale în brâu moldovenești
Brânzoaice cu brânză dulce sau poale în brâu moldovenești

Mod de preparare brânzoaice cu brânză dulce

Pentru început, se amestecă zahărul cu drojdia și laptele călduț, după care se adaugă treptat gălbenușurile, untul care este la temperatura camerei, coaja de lămâie rasă și vanilia și se omogenizează cu un pic de făină Se amestecă puțin, se pune apoi sarea și restul de făină și se trece la frământarea aluatului. După ce este frământat bine, se lasă la dospit, la loc cald, până își dublează volumul.

Între timp, se pregătește umplutura. După ce a fost scursă bine, brânza de vaci se amestecă cu restul de ingrediente și se adaugă la final grișul. Cantitatea acestuia trebuie să difere în funcție de cât de apoasă este brânză (mai mult dacă e mai apoasă). La final se adaugă stafidele (nu trebuie înmuiate, pentru că se umflă la copt prin absorbirea zerului în exces al brânzei), dar nu trebuie uitat nici de sare, aromele de vanilie și coaja rasă.

Cum se umplu și împătură brânzoaicele

După ce se întinde aluatul bine, se taie în 12 bucăți și pe fiecare pătrățel se pune, cu lingura, compoziția de brânză, în cantități aproximativ egale. Brânzoiacele se închid apoi ca un „plic”. Primul colț se pune peste umplutură și se unge cu oul bătut, se ridică și colțul opus și se unge cu ou și tot așa cu restul. Oul bătut este considerat „lipiciul” acestora, pentru că, în caz contrar, brânzoaicele se vor desface la copt.

După ce sunt gata se pun în tavă (anterior tapetată cu hârtie de copt) și se ung bine la exterior cu ou bătut. Se dau la cuptorul preîncălzit vreme de 10 minute la 180° și alte 10 minute la 160°. Când sunt rumene, crescute și bine coapte, brânzoaicele cu brânză dulce se scot de la cuptor și se lasă la răcit. Se consumă ca atare sau pudrate cu zahăr.

Spor în bucătărie și poftă bună!