Home » Life & Style » Care este cel mai plăcut miros pentru oameni, indiferent de mediu. Cercetările oamenilor de știință au ajuns la acest rezultat uimitor

Care este cel mai plăcut miros pentru oameni, indiferent de mediu. Cercetările oamenilor de știință au ajuns la acest rezultat uimitor

Voicu Costin / 14.04.2022, 15:10
Care este cel mai plăcut miros pentru oameni, indiferent de mediu. Cercetările oamenilor de știință au ajuns la acest rezultat uimitor

Este greu să te decizi care miros îți place cel mai mult, mai ales că multe dintre ele se găsesc în stare naturală, pe când altele sunt compuse din mai multe mirosuri ale diferitor ingrediente. Cercetătorii au adunat mai multe persoane din diferite medii și țări, pentru a încerca să descopere ce miros este considerat cel mai plăcut. Care este cel mai plăcut miros pentru oameni?

Cel mai plăcut miros din lume

Cercetarea celui mai bun miros universal a adunat oameni din întreaga lume pentru a efectua studii experimentale în domeniul olfactiv. Voluntarii au fost selectați din culturi diferite pentru a nu condiționa rezultatele, inclusiv din grupuri indigene care nu sunt atât de familiari cu toate mirosurile lumii, având acces doar la câteva produse în zonele lor.

Analiza mirosurilor a fost efectuată pe 300 de persoane în cadrul acestui studiu care a încercat să le ofere indivizilor intervievați o gamă variată de mirosuri pentru a trăi o experiența olfactivă. Oamenii selectați au trebuit să clasifice o gamă diversă de mirosuri, în funcție de preferințele lor, care „au mai degrabă o componentă personală decât una culturală”, spune unul din doctorii care au făcut parte din acest studiu.

Vanilia, care se găsește într-o varietate de produse de zi cu zi, a ocupat primul loc pentru mirosul universal cel mai plăcut și atrăgător. Majoritatea participanților au stabilit că vanilia este cel mai plăcut miros, deși nu toți l-au definit că fiind preferatul lor.

Cercetătorul Artin Arshamian, autorul cercetării efectuate la Departamentul de Neuroștiințe Clinice, Institutul Karolinska, a concluzionat că vanilia este un miros pe care îl cunoaștem cu toții și pe care îl considerăm plăcut.

Mirosul de mosc, duhoarea „căprioarei-vampir” transformată de oameni în parfum

În schimb, cel mai puțin favorizat miros a fost așa-numitul acid izovaleric, care se găsește în alimente precum laptele de soia și brânza, precum și în transpirația picioarelor. Percepția și gustul mirosului nu sunt învățate din punct de vedere cultural, așa cum s-a demonstrat, ci preferințele sunt personale, iar culturile din întreaga lume le clasifică indiferent de unde provin, spune Arshamian.

Top 3 cele mai plăcute mirosuri

Totuși, un studiu pe un eșantion de trei sute de voluntari a arătat că oamenii au dezvoltat preferințe speciale pentru o aromă preferată. Pe locul doi, după vanilie, s-a situat butiratul de etil (are un miros pronunțat de fructe), iar pe locul trei a fost ocupat de linalol cu ​​o aromă fructat-florală.

Vanilia şi zonele de unde provine

Celebră pentru aroma sa inconfundabilă, această plantă condimentară, fructul unei orhidee tropicale, nu este lipsită de calităţi medicinale. Vanilia este originară din pădurile tropicale umede din America Centrală şi în principal din Mexic. Planta se caţără pe suportul său până la 10 m înălţime.

Calitatea şi aroma vaniliei variază în funcţie de locul unde a fost cultivată, deoarece unele zone produc boabe cu un conţinut mai mare de vanilină. Păstaia de vanilie, de culoare maro închis are de obicei de 7-9 cm lungime, cântăreşte aproximativ 5 grame şi produce cam 1/2 linguriţă de seminţe.

Există trei tipuri de vanilie: Bourbon-Madagascar, Mexicană şi Tahitiană. Vanilia de Bourbon-Madagascar este o păstaie subţire cu aromă bogată şi dulce, cea mai dulce dintre toate trei.

Compoziţie şi folosire

S-a dovedit că boabele de vanilie conţin peste 150 de compuşi, care pot varia în concentraţie în funcţie de regiunea unde se cultivă, dar componenta principală a vaniliei este vanilina. Utilizările cele mai răspândite cuprind domeniul agriculturii şi al parfumurilor. Totuşi, această plantă condiment posedă proprietăţi medicinale nebănuite.

Dacă în trecut aztecii şi totonacii o utilizau ca stimulant şi afrodiziac, astăzi s-a dovedit că are mai degrabă efecte calmante.

Se pare că vanilia este eficientă în maladiile sistemului nervos, precum depresia, angoasa sau isteria. De asemenea, planta ar avea proprietăţi digestive şi liniştitoare asupra căilor respiratorii, mai ales în caz de bronşite. Aceasta ar da bune rezultate contra infecţiilor cutanate sau pentru cicatrizarea arsurilor.