Home » Life & Style » Rețetă înghețată de casă. 7 idei de înghețată cu ciocolată, vanilie sau fructe, care sunt ușor și rapid de preparat

Rețetă înghețată de casă. 7 idei de înghețată cu ciocolată, vanilie sau fructe, care sunt ușor și rapid de preparat

Ileana Mladinoiu / 04.02.2022, 16:55
Rețetă înghețată de casă. 7 idei de înghețată cu ciocolată, vanilie sau fructe, care sunt ușor și rapid de preparat

Dacă astăzi înghețata este un desert esențial în meniurile cu produse de patiserie și fructe, nu a fost întotdeauna atât de ușor să o guști. Pe vremuri, trebuia să aștepți iarna și să urci munții pentru a avea șansa să mănânci înghețată. Zăpada colectată a fost amestecată cu miere și fructe înainte de a fi consumată. Istoricii au găsit primele urme de rețete de înghețată în China, compuse din lapte de capră, miere și coajă aromată.

Scurt istoric al înghețatei

În anul 400 î.Hr., perșii au inventat un desert aproape asemănător cu chinezii, denumit faloudeh. Era preparat din apă de trandafiri, suc de lămâie şi vermicelli de orez răcite rapid în apă cu gheaţă. Apoi, i s-au adăugat șofran, fructe, miere. Mai târziu, apa a fost înlocuită cu lapte de vacă.

În Europa, rețeta de înghețată a dispărut mai mult sau mai puțin după prăbușirea Imperiului Roman. Abia în anul 1100, în timpul cruciadelor, templierii au redescoperit sorbetul, considerat strămoşul îngheţatei.

Rețetă înghețată de casă. Idei de înghețată cu ciocolată, vanilie sau fructe

Îngheţatele se prepară din fructe, cafea, ouă etc., cu lapte sau apă şi îngheţate la frigider. Ca să fie plăcute trebuie să aibă consistenţa unei creme, să nu aibă ace de gheaţă în compoziţie.

1.Reţetă înghețată cu ciocolată

Ingrediente:

  • 250 de ml de lapte;
  • 50 de g de zahăr;
  • 400 de g de ciocolată

Mod de preparare

Se amestecă laptele cu zahărul şi ciocolată rasă, se pune pe plită la foc mic şi se amestecă până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se pune în forme (se găsesc în comerţ) şi se dă la congelator.

2.Îngheţată de alune cu ciocolată-reţetă din Transilvania

Ingrediente:

  • 150 de g de zahăr tos;
  • 3 ouă;
  • ½ l lapte;
  • 100 de g de alune sau nuci prăjite şi tocate, nu măcinate;
  • 2 batoane de ciocolată rasă

Cum se prepară

Ouăle întregi, zahărul şi laptele, puse într-un vas, se bat cu telul 5 minute, după care se pune vasul la bain-marie amestecând până se îngroaşă crema.
Se ia de pe foc, se adaugă alunele, ciocolata rasă şi se amestecă până când se răceşte. Se toarnă în casetă şi se dă la frigider. Se consumă simplu sau cu frişcă.

3.Îngheţată de vanilie

Ingrediente:

  • ½ l de lapte;
  • 4 gălbenuşuri;
  • 200 de g de frişcă;
  • 150 de g de zahăr;
  • 1-2 baton de vanilie

Preparare

Se freacă spumă gălbenuşrulie cu zahărul. Se fierbe laptele cu vanilia şi se toarnă peste gălbenuşuri, se pune la foc mic şi se amestecă. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă frişcă, amestecând. Se pune la congelator.

4.Îngheţată cu zmeură

  • 2 ceşti cu suc de zmeură;
  • 1 ceaşcă de zahăr;
  • frişcă

Mod de preparare

Se stoarce zmeura prin tifon sau storcătorul de fructe şi se amestecă sucul cu zahărul şi se pune să se topească. Se dă deoparte şi când s-a răcit se pune în forme şi se dă la frigider.

Când se consumă se adaugă frişca. Se mai poate prepara şi astfel: Se amestecă sucul cu zmeura cu sirop de zahăr şi cu frişca, se aşează în forme şi se pun la congelator.

5.Îngheţată de piersici

Ingrediente:

  • 250 de g de zahăr;
  • 250 ml de apă;
  • 250 ml nectar de piersici

Preparare

Se fierbe apa cu zahărul până devine un sirop-se leagă. După ce s-a răcit se adaugă nectarul de piersici, se amestecă şi se dă la gheaţă.

6.Îngheţată de lămâie

Ingrediente:

  • 1 l de lapte;
  • 2 ouă;
  • 0,350 kg de zahăr;
  • 1/2 kg de lămâi

Se face un sirop din laptele fiert şi zahăr. Se pune în sirop coaja de lămâie şi se fierbe 5 minute. Se adaugă gălbenuşurile bătute şi zeama de lămâie. Se dă la gheaţă.

7.Îngheţată de vişine

Ingrediente:

  • 500 g de vişine;
  • sâmburi de la visine;
  • 750 de ml de lapte sau apă;
  • 300 de g de zahăr tos

Preparare

Vişinele spălate, curăţate de codiţe şi sâmburi se pasează prin sită. Sâmburii curăţaţi şi zdrobiţi în piuliţă se fierb împreună cu laptele sau apa şi zahărul 5-8 minute, amestecând continuu. Se ia de pe foc, se strecoară, se amestecă cu vişinele pasate după care se toarnă în casetă şi se dă la frigider.