Dacă astăzi înghețata este un desert esențial în meniurile cu produse de patiserie și fructe, nu a fost întotdeauna atât de ușor să o guști. Pe vremuri, trebuia să aștepți iarna și să urci munții pentru a avea șansa să mănânci înghețată. Zăpada colectată a fost amestecată cu miere și fructe înainte de a fi consumată. Istoricii au găsit primele urme de rețete de înghețată în China, compuse din lapte de capră, miere și coajă aromată.
În anul 400 î.Hr., perșii au inventat un desert aproape asemănător cu chinezii, denumit faloudeh. Era preparat din apă de trandafiri, suc de lămâie şi vermicelli de orez răcite rapid în apă cu gheaţă. Apoi, i s-au adăugat șofran, fructe, miere. Mai târziu, apa a fost înlocuită cu lapte de vacă.
În Europa, rețeta de înghețată a dispărut mai mult sau mai puțin după prăbușirea Imperiului Roman. Abia în anul 1100, în timpul cruciadelor, templierii au redescoperit sorbetul, considerat strămoşul îngheţatei.
Îngheţatele se prepară din fructe, cafea, ouă etc., cu lapte sau apă şi îngheţate la frigider. Ca să fie plăcute trebuie să aibă consistenţa unei creme, să nu aibă ace de gheaţă în compoziţie.
Ingrediente:
Mod de preparare
Se amestecă laptele cu zahărul şi ciocolată rasă, se pune pe plită la foc mic şi se amestecă până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se pune în forme (se găsesc în comerţ) şi se dă la congelator.
Ingrediente:
Cum se prepară
Ouăle întregi, zahărul şi laptele, puse într-un vas, se bat cu telul 5 minute, după care se pune vasul la bain-marie amestecând până se îngroaşă crema.
Se ia de pe foc, se adaugă alunele, ciocolata rasă şi se amestecă până când se răceşte. Se toarnă în casetă şi se dă la frigider. Se consumă simplu sau cu frişcă.
Ingrediente:
Preparare
Se freacă spumă gălbenuşrulie cu zahărul. Se fierbe laptele cu vanilia şi se toarnă peste gălbenuşuri, se pune la foc mic şi se amestecă. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă frişcă, amestecând. Se pune la congelator.
4.Îngheţată cu zmeură
Mod de preparare
Se stoarce zmeura prin tifon sau storcătorul de fructe şi se amestecă sucul cu zahărul şi se pune să se topească. Se dă deoparte şi când s-a răcit se pune în forme şi se dă la frigider.
Când se consumă se adaugă frişca. Se mai poate prepara şi astfel: Se amestecă sucul cu zmeura cu sirop de zahăr şi cu frişca, se aşează în forme şi se pun la congelator.
Ingrediente:
Preparare
Se fierbe apa cu zahărul până devine un sirop-se leagă. După ce s-a răcit se adaugă nectarul de piersici, se amestecă şi se dă la gheaţă.
Ingrediente:
Se face un sirop din laptele fiert şi zahăr. Se pune în sirop coaja de lămâie şi se fierbe 5 minute. Se adaugă gălbenuşurile bătute şi zeama de lămâie. Se dă la gheaţă.
Ingrediente:
Preparare
Vişinele spălate, curăţate de codiţe şi sâmburi se pasează prin sită. Sâmburii curăţaţi şi zdrobiţi în piuliţă se fierb împreună cu laptele sau apa şi zahărul 5-8 minute, amestecând continuu. Se ia de pe foc, se strecoară, se amestecă cu vişinele pasate după care se toarnă în casetă şi se dă la frigider.