Home » Cum să faci orice » 15 secrete și sfaturi pentru a face economie la apă. Așa îți poți reduce costurile la factură

15 secrete și sfaturi pentru a face economie la apă. Așa îți poți reduce costurile la factură

Manolică Anca / 12.03.2022, 10:20
15 secrete și sfaturi pentru a face economie la apă. Așa îți poți reduce costurile la factură

Alături de aer, apa este cel mai important element pentru conservarea vieții. Este un bun finit care, dacă nu este gestionat corespunzător, va duce la penurie în viitorul apropiat. Așadar, conservarea apei trebuie să devină esențială în toate regiunile, chiar și acolo unde apa pare să fie abundentă. Folosește ghidul nostru pentru a economisi mai multă apă, atât în interior, cât și în grădină și curte.

Sfaturi utile pentru a face economie la apă

Pe lângă faptul că economisești bani la factura de utilități, conservarea apei ajută la prevenirea poluării lacurilor, râurilor și a bazinelot hidrografice locale din apropiere. Conservarea apei previne, de asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu tratarea și distribuirea apei. Iată câteva sfaturi utile pentru tine.

1. Verifică dacă există scurgeri în toaletă

Pune câteva picături de colorant alimentar în rezervorul toaletei. Dacă, fără să tragi apa, colorantul începe să apară în vas, înseamnă că ai o scurgere care poate irosi mai mult de 100 de galoane de apă pe zi.

2. Sfaturi pentru a face economie la apă. Nu folosi toaleta pe post de scrumieră sau coș de gunoi

Fiecare muc de țigară sau șervețel pe care îl arunci la toaletă înseamnă o risipă inutilă de apă. De asemenea, există riscul ca instalația de canalizare să se defecteze, reparația sa fiind destul de costisitoare. Să arunci resturile în coșul de gunoi nu te costă nimic!

3. Pune o sticlă de plastic în rezervorul toaletei

Pune un centimetru sau doi de nisip sau pietricele pe fundul unei sticle de un litru pentru a o cântări. Umple restul sticlei cu apă și pune-o în rezervorul toaletei, în siguranță, departe de mecanismul de acționare. Într-o locuință medie, sticla poate economisi cinci galoane sau mai mult de apă în fiecare zi, fără a afecta eficiența toaletei. Dacă rezervorul este suficient de mare, este poți să pui chiar și două sticle.

4. Dușuri mai scurte

Un duș obișnuit folosește între cinci și zece galoane de apă pe minut. Limitează dușurile la timpul necesar pentru a folosi gelul de duș și pentru a te clăti.

5. Instalează capete de duș cu economie de apă sau limitatoare de debit

Acesteavor reduce debitul dușului la aproximativ trei galoane pe minut în loc de cinci până la zece. Acestea sunt ușor de instalat, iar dușurile vor fi în continuare purificatoare și răcoritoare.

6. Sfaturi pentru a face economie la apă. Alege să faci baie

O cadă parțial umplută folosește mai puțină apă decât toate dușurile, cu excepția celor mai scurte.

Sfaturi pentru a face economie la apă
Sfaturi pentru a face economie la apă

7. Oprește apa în timp ce te speli pe dinți sau te bărbierești

Înainte de a te spăla pe dinți, umezește periuța și umple un pahar pentru clătirea gurii. În cazul bărbieritului, umple partea de jos a chiuvetei cu câțiva centimetri de apă caldă în care să îți clătiți aparatul de ras.

8. Verifică robinetele și țevile pentru scurgeri

Chiar și o mică scurgere poate irosi 50 sau mai mulți litri de apă pe zi.

9. Folosește mașina de spălat rufe sau vase doar pentru încărcături complete

De fiecare dată când foloești mașina de spălat vase, se consumă aproximativ 25 de galoane de apă. În cazul mașinii de spălat rufe se consumă chiar și 35 de galoane pe ciclu.

10. Sfaturi pentru a face economie la apă. Păstrează o sticlă de apă potabilă în frigider

Acest lucru pune capăt practicii risipitoare de a lăsa să curgă apa de la robinet până se răcește, pentru a o putea bea.

11. Verifică robinetele și țevile pentru scurgeri

Scurgerile irosesc apa 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Un dispozitiv de spălare ieftin este de obicei suficient pentru a le opri.

12. Folosește baterie cu senzor

Alegerea unei baterii cu senzor pentru lavoar este o soluție perfectă: contactul este minim, igiena este îmbunătățită, iar confortul și economiile de apă sunt sporite.

13. Sfaturi pentru a face economie la apă. Udă gazonul doar atunci când are nevoie

Udarea după un program regulat nu este întotdeauna recomandată. Calcă pe iarbă. Dacă se ridică la loc atunci când îți miști piciorul, înseamnă că nu are nevoie de apă.

14. Înmoaie gazonul în profunzime

Când uzi gazonul, asigură-te că acorzi suficient de mult timp pentru ca apa să se infiltreze până la rădăcini, acolo unde este nevoie de ea. O stropire ușoară care stă la suprafață se va evapora pur și simplu și va fi irosită.

15. Plantează copaci și plante rezistente la secetă

Mulți copaci și plante frumoase se dezvoltă foarte bine și fără irigare.