Poate că nu știți, dar este bine să instalați flori într-o casă, pentru că acestea ajută la crearea unui decor exotic, a unei oaze de relaxare. În același timp plantele floricole au virtuți nebănuite și totuși dovedite științific. Purifică aerul din interior, transformând dioxidul de carbon în oxigen. Unele soiuri elimină substanțele toxice prezente în atmosferă, sunt capabile să crească nivelul de umiditate al unei încăperi și să aibă rol fonic.
Originară din Madagascar, kalanchoe este o plantă mică, cu flori suculente. Face parte din familia Crassulaceae fiind cunoscută și sub denumirea de „рlаntа zâmbеtuluі”. Groase, cărnoase și lucioase, frunzele sale pot să servească drept rezervă de apă în perioadele de secetă, făcând-o astfel o plantă perfectă pentru interioarele supraîncălzite.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Kalanchoe blossfeldiana se caracterizează prin frunziș zimțat, de culoare verde smarald strălucitor. Extrem de floriferă, kalanchoe poartă multe flori mici roșii, portocalii, roz, galbene sau albe la sfârșitul iernii și la începutul primăverii care durează 2 luni. Kalanchoe este una dintre cele mai puțin pretențioase plante cu flori de interior, cu nevoi moderate de apă. De aceea nu se udă prea des, lăsând pământul să se usuce la suprafață între două udări.
Hoya este o plantă tropicală semisuculentă deosebit de spectaculoasă. Robustă și ușor de îngrijit, va surprinde prin frumusețea florilor sale cărnoase și cerate. Cel mai adesea sunt formate din zeci de mici stele verticale, care par a fi modelate în porțelan, de unde și denumrile „flori de porțelan” sau „flori de ceară”. În condiții potrivite, unele hoya pot înflori aproape tot timpul anului și pot umple toată casa cu parfumul lor tropical. Are nevoie de sol ușor, bine drenat, compus în mod ideal din părți egale de compost fibros, turbă și nisip, așezat pe un pat de pietriș.
Ghiveciul nu trebuie să fie prea mare, pentru că Hoya este una dintre acele plante cărora le place să fie puțin „strânse”. Opționaţi cu încredere pentru un ghiveci din teracotă, care este mai stabil, mai permeabil si mai respirabil.
Pe partea de expunere, e de preferat sudul și vestul, evitând curenții. Iar când Hoya se dezvoltă sănătos, înseamnă că şi-a găsit locul, așa că nu trebuie mutată. Plаntа îșі рăѕtrеаză frunzеlе lucioase șі înflоrеștе аbundеnt ре tоt parcursul vеrіі.
Begoniile de interior sau begoniile de florărie sunt decorative atât prin forma și culoarea frunzișului, cât prin florile de diferite culori, simple sau duble. Dăruite în mod tradițional cadou, acestea sunt plante care se ofilesc repede prin udare excesivă. Begoniile trebuie udate cu moderație și nu prea des. Așteptați până când solul din ghiveci este uscat la 1 cm înainte de a adăuga mai multă apă.
Mai presus de toate, evitați aburirea sau umezirea frunzișului, ceea ce ar favoriza apariția mucegaiului. Pentru a înflori mult timp într-un apartament, begoniile au nevoie de lumină puternică, dar fără soare direct.
Așezați-le la locul potrivit și evitați să le mutați. Begonia are nevoie de o temperatură constantă, motiv pentru care se simte foarte bine în interior.
Plante bulboase originare din Orientul Mijlociu, zambilele (Hyacinthus) se caracterizează prin tulpinile lor înflorite care emană o mireasmă îmbietoare. Florile lor în formă de stea sunt distribuite uniform în jurul tulpinii și pot fi de diferite culori: adesea roz, alb, albastru sau mov, uneori galben, portocaliu sau roșu.
În grădină, zambilele înfloresc primăvara, dar le puteți crește și în interior și le puteți face să înflorească în mijlocul iernii. În acest scop, florăriile și centrele de grădinărit vând în decembrie ghivece cu zambile, făcute din bulbi forțați, care vor înflori tocmai la timp pentru Crăciun sau luna ianuarie. Zambila este o floare minunată în ghivece de interior, care va reuși să aducă o notă de primăvară mai devreme în apartamentul oricui.
Originară din America de Sud, bromelia este apreciată pentru înflorirea sa care poate dura până la un an, dar și pentru contrastul luxuriant dintre verdele strălucitor al frunzelor și culorile strălucitore: roșu, galben, portocaliu sau violet. O plantă cu flori din jungla tropicală, guzmania are nevoie de o anumită cantitate de umiditate, pe care o veţi asigura punând ghiveciul într-o farfurie umplută cu bile de lut umezite.
Udați planta turnând apă în rozeta frunzelor sale, care formează un fel de pâlnie, și stropiţi guzmania în mod regulat. Planta produce mulți „pui” ce pot fi plantați în vase noi sau lăsați pe planta mamă. Fiecare va înflori apoi cel puțin o dată. Detașarea lor stimulează dezvoltarea bromeliei de apartament.
Originară din America de Sud, anthurium are un frunziș frumos, verde închis, lucios. Planta are avantajul de a înflori iarna și de a avea proprietăți depoluante. Inflorescențele sale mari în formă de inimă sunt cel mai adesea roșii, uneori portocalii, roz sau albe, împodobite cu un spadice galben proeminent.
Denumită uneori „flamingo roz” sau „limba de foc”, anthurium este o floare de interior care are nevoie de o atmosferă umedă. Pentru a obține floarea, puneți ghiveciul într-o farfurie umplută cu bile de lut umezite. Iarna ca și vara, completați udarea cu stropirea regulată a frunzișului.
Hibiscusul de interior, sau trandafirul chinezesc, este o plantă exotică rezistentă la îngheț, care nu tolerează iernile. Foarte ornamentală, este acoperită cu flori minunate, cu corole mari roșii aprinse, galbene, portocalii, roz, crem, albe sau chiar bicolore. Fiecare durează puţin mai mult de 24 de ore, dar înflorirea se reînnoiește zilnic timp de cel puțin șase luni, din mai până în octombrie.
Floare de ghiveci cu întreținere relativ ușoară, trandafirul chinezesc necesită udare regulată pentru a menține substratul mereu puțin umed. De asemenea, nu ezitați să stropiţi hibiscusul în partea inferioară a frunzişului în mod regulat.