Home » Cum să faci orice » 7 legume care se plantează în luna iunie. Sfaturi și recomandări prețioase

7 legume care se plantează în luna iunie. Sfaturi și recomandări prețioase

Violeta Badea / 08.06.2021, 14:44
7 legume care se plantează în luna iunie. Sfaturi și recomandări prețioase

Deși fermierii sunt de părere că primăvara este anotimpul perfect pentru grădinărit, nici în luna iunie nu este târziu să plantați anumite legume. Zilele de vară oferă condiții bune pentru dezvoltarea legumelor proaspete. Așadar, aveți suficient timp să vă achiziționați toate cele necesare și să va apucați de grădinărit. Este o satisfacție uriașă să aveți pe masă produse din propria grădină. Iată câteva legume care se plantează în luna iunie.

7 legume care se plantează în luna iunie

Iată că ne aflăm în perioada caldă a anotimpului de vară, iar gradinăritul este activitatea preferată a oamenilor care trăiesc în zonele rurale și nu numai. Deși fermierii spun că sezonul de primăvară este ideal pentru dezvoltarea plantelor, iată că și luna iunie oferă condiții prelnice pentru cultivarea mai multor legume extrem de populare.

Iată care sunt acestea, conform calendarului. Da, ai auzit bine! Există un calendar, deoarece perioada de cultivare a legumelor diferă în funcție de factorii de mediu ai fiecărei regiuni. Așa cum știm, zona de sud a României înregistrează o temperatură mai ridicată față de partea de centru și nord a țării. Iată calendarul pentru semănatul legumelor în luna iunie.

Ce legume se planteaza in iunie
Ce legume se planteaza in iunie
  • În perioada 1-10 iunie se pot cultiva următoarele legume:

1.  Varza – această legumă se poate planta în luna mai și în primele zile din luna iunie. Varza se cultivă când are în jur de șase frunze, iar recoltarea acesteia se poate face de la începutul lunii august;

2. Castraveții – aceste legume se pot planta fie direct în sol, fie pe spaliere ușor înalte;

3. Fasolea verde – o altă legumă care se poate planta în această lună, deoarece semănatul boabelor pentru semințe uscate se poate face doar la o temperatură de la 18 grade Celsius la 27 grade Celsius sau chiar mai mult. Semințele de fasole se pot cultiva până în luna iulie.

  • În perioada 20-30 iunie se pot cultiva următoarele legume:

4. Morcovul – această legumă se poate cultiva de la jumătatea lunii februarie până în luna iunie. Morcovul preferă anotimpul cald și solul drenat, fără pietre, căruia nu i s-a adăugat gunoi de grajd;

5. Sfecla roșie – această legumă se poate cultiva în anotimpul de primăvară, în primele două săptămâni din aprilie, dar și în luna iunie. Sfecla roșie este plină de vitamine și este folosită pentru prepararea diferitelor salate sau în diferite mâncăruri. În cazul în care nu ați cultivat încă, dacă vă grăbiți, veți putea culege roadele în perioada august-septembrie.

6. Cartofii de toamnă –  de obicei, cartofii sunt cultivați în lunile martie – aprilie, dar plantarea acestora se poate realiza și la începutul anotimpului de vară. Așadar, dacă vrei să te bucuri de cartofi naturali și în sezonul de toamnă, atunci te poți apuca de cultivarea acestui soi spre finalul lunii iunie și te vei bucura de roade la începutul lunii septembrie;

7. Mazărea – această legumă se poate planta în luna iunie,iar în luna septembrie te poți bucura de păstăile verzi și pline de boabe. Pentru cei care nu știu trebuie să menționăm că se recoltează păstăile, care conțin boabele folosite pentru consum la diferite feluri de mâncare. Acestea au nevoie de un sol afânat, dar care nu trebuie îngrășat cu gunoi de grajd.