Home » Cum să faci orice » Apa oxigenată – 10 întrebuințări nebănuite. Cum o poți folosi de fapt în gospodărie

Apa oxigenată – 10 întrebuințări nebănuite. Cum o poți folosi de fapt în gospodărie

Manolică Anca / 11.12.2021, 17:16
Apa oxigenată – 10 întrebuințări nebănuite. Cum o poți folosi de fapt în gospodărie

Găsit într-o sticlă maro, peroxidul de hidrogen este un lichid antiseptic care în trecut era de obicei folosit pentru a trata tăieturile sau alte răni ale pielii și pentru a ucide germenii. Cu toate acestea, apa oxigenată este adesea folosită în situații non-medicale, inclusiv pentru curățare, dezinfectare și îndepărtarea petelor. Iată câteva întrebuințări de care poate nu știai.

Apa oxigenată, un ajutor de nădejde la curățenie

Peroxidul de hidrogen (H₂O₂) este format din apă (H2O) și cu o moleculă suplimentară de oxigen (H2O2), motiv pentru care i se mai spune și apă oxigenată. Această moleculă suplimentară o transformă într-un puternic oxidant, devenind un produs de curățare foarte versatil.

Peroxidul de hidrogen se descompune rapid și ușor atunci când intră în contact cu aerul sau apa, așa că este considerat mai sigur decât substanțele chimice pe bază de clor. Atenție, însă, apa oxigenată trebuie utilizată cu precauție asupra oamenilor și animalelor de companie. În rândurile de mai jos îți vom arăta ce minuni face atunci când vine vorba de curățenie.

10 întrebuințări nebănuite ale apei oxigenate

Iată cum să utilizezi această substanță chimică comună pentru a îți curăța casa în siguranță:

1. Curăță rosturile dintre plăcile de gresie sau faianță – pentru asta, ai nevoie de 60 ml de apă oxigenată, 60 g de bicarbonat de sodiu și o linguriță de detergent de vase lichid. Amestecă totul într-un castron, după care, folosing mănuși de protecție, aplică soluția pe rosturi și las-o acționeze timp de 5-10 minute. Clătește cu apă curată la final.

2. Curăță cada sau cabina de duș – prepară o pastă din 2/3 bicarbonat de sodiu și 1/3 apă oxigenată și aplic-o pe cadă sau cabina de duș. Freacă bine și lasă să acționeze timp de 30 de minute. Clătește foarte bine la final.

3. Curăță mașina de spălat vase – pentru a elimina mucegaiul din mașina de spălat vase, pulverizează cu apă oxigenată peste părțile mai ascunse ale mașinii de spălat vase, unde umezeala poate persista mult timp după terminarea ciclului: în pliurile garniturilor de cauciuc, în capcane și în crăpăturile coșului de ustensile.

Întrebuințări apa oxigenată
Întrebuințări apa oxigenată

4. Curăță fundurile de lemn – în urma tăieturilor, fundurile de lemn adună o mulțime de bacterii chiar și în cele mai mici locuri, astfel că nu ar strica să le igienizezi puțin cu apă oxigenată. Pulverizează oțet, pentru început, și lasă-l să acționeze 5 minute. După ce l-ai șters, pune apa oxigenata pe fundul de lemn, curăță-l bine cu un burete. Următorul pas este pui sare pe fundul și îl freci foarte bine cu o lămâie tăiată. Mai lasă 10 minute să acționeze, după care sterge-l cu o lavetă umedă și lasă-l la uscat.

5. Curăță vasul de toaletă – pune 120 de ml de apă oxigenată în vas și las-o să acționeze 30 de minute. Freacă apoi vasul cu o perie. Și peria poate fi dezinfectată cu apă oxigenată. 

6. Pulverizează în ghivecele cu flori – pune o lingură de apă oxigenată cu concetrație de 3% în 250 ml de apă amestecă bine. Pulverizează o dată, de două ori pe săptămână pământul din ghiveci. Plantele vor deveni mai sănătoare și nu vor mai fi la fel de atacate de boli.

7. Elimină petele de apă de pe blaturile de granit – amestecă 120 g de bicarbonat de sodiu cu puțină apă oxigenată și pune pasta pe suprafața afectată de calcarul din apă. Lasă să acționeze 10 minute, după care curăță bine cu o lavetă umedă.

8. Elimină germenii din coșul de gunoi – după spălarea coșului de gunoi cu apă și săpun, pulverizează întregul recipient cu o soluție 1:1 de peroxid de hidrogen și apă. Lasă coșul de gunoi să se usuce la soare câteva ore.

9. Albește porțelanul vechi – dacă chiuveta ta din porțelan s-a îngălbenit, îi poți reda strălucirea frecând suprafața umezită a chiuvetei cu bicarbonat de sodiu, apoi spălând cu un burete îmbibat cu apă oxigenată de concentrație 3%.

10. Îndepărtează petele – apa oxigenată este o soluție eficientă de a îndepărta petele de iarbă, petele de sânge și petele de băutură, de fructe, suc sau vin. Încearcă mai întâi pe o porțiune mai mică a țesăturii.