Home » Cum să faci orice » Când se altoiesc pomii. Momentul potrivit, în funcție de metoda aleasă și specia de copaci

Când se altoiesc pomii. Momentul potrivit, în funcție de metoda aleasă și specia de copaci

Ileana Mladinoiu / 28.03.2022, 10:40
Când se altoiesc pomii. Momentul potrivit, în funcție de metoda aleasă și specia de copaci

Pentru începători, altoirea pomilor fructiferi s-ar putea să-i sperie, deși tehnica este destul de ușoară. Altoirea face posibilă înmulțirea rapidă a unei varietăți de fructe, prin folosirea unui altoi care intră în contact cu arborele gazdă/portaltoiul. În timp ce semănatul dă arbori cu caractere aleatorii, prin altoire se obține o „clonă” a unui pom cu caracteristici superioare ce se referă la gust și aromă, rezistență la boli și dăunători, longevitate etc.

Când se altoiesc pomii. Momentul potrivit, în funcție de metoda aleasă și specia de copaci

Mai întâi, pentru ca altoirea să aibă succes, trebuie să aveți grijă să alegeți un portaltoi și un descendent compatibil. Sunt de obicei din aceeași specie. De exemplu, puieții de măr vor fi uniți cu portaltoi din răsaduri de mere. Dar există și câteva excepții. De exemplu, perii sunt adesea altoiți pe o altă specie, cum ar fi gutuiul.

De asemenea, este necesar să lăsați întotdeauna punctul de altoire în aer liber și să nu-l îngropați.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Cum se face recoltarea, pregătirea și păstrarea ramurilor de altoi

Ca etape importante în procesul de altoire, trebuie să știți că recoltarea  coardelor folosite ca altoi în primăvară se va face la sfârșitul iernii. De aceea, aveți nevoie să le asigurați condiții speciale pentru ca ramurile să nu se usuce până la altoire. Cea mai bună perioadă, spun specialiștii,  este de la mijlocul lui februarie, până la începutul lunii martie, pentru că pomii sunt în stare latentă. Odată ce mugurii încep să crească, altoiul nu va mai fi de calitate.

Soiul pe care vreți să îl recoltați, precum și pomul din care provine altoiul trebuie să fie sănătoși. Acesta din urmă să nu aibă dăunători și să nu fie  purtător de boli. Pentru altoi se aleg ramuri drepte, tinere, de un an și cu grosimea de cel mult 1-1,3 centimetri în diametru. Lungimea coardelor poate fi de 15,30 sau 45 de centimetri pentru a obține două sau trei ramuri altoi. După recoltare capetele lor se sigilează cu mastic, ceară pentru pomi, apoi se prind în mănunchiuri (cel mult 6 într-o legătură) care se etichetează cu specia și soiul din care au fost recoltate. Se mai poate scrie și data recoltării, orice alte informații considerate necesare. Veți folosi un marker permanent pentru a nu se șteargă pe perioada  depozitării. Înainte de depozitare, veți face tratarea obligatorie a butaşilor altoi şi portaltoi.

Metodele de păstrare a altoilor pot fi: 

Prin înfoliere, cu condiția ca depozitarea să se facă în lada de fructe din frigider și nu în congelator.

Cu ajutorul cartofilor, înfingând ramurile colectate în tuberculi de cartofi-depozitarea se va face în beci sau într-un loc răcoros.

Păstrarea altoilor în nisip, dacă se pun într-o ladă, acoperiți complet. Lada se va pune într-un loc răcoros.

Păstrarea altoilor cu rumeguș, punându-i într-un sac de rafie (cu rumeguș de drujbă ud), pus în beci, culcat, pe fundul acestuia, astfel încât rumegușul umed să acopere ramurile.

Păstrarea altoilor în camere frigorifice în cazul cantităților mai mari de altoi, pentru că temperatura și umiditatea sunt permanent controlate.

Când și cum se altoiesc pomii
Când și cum se altoiesc pomii

Alegerea portaltoiului

Alegerea portaltoiului este esențială deoarece acesta este cel care face legătura dintre sol și altoi. Prin urmare, el este cel care îl hrănește. Oferă mai mult sau mai puțină vigoare noii plante, vigoare ce trebuie să se adapteze formei. Astfel, un pom cu tulpină înaltă are nevoie de un portaltoi viguros, în timp ce acesta trebuie să fie mai redus pentru un pom fructifer pitic.

Portaltoiul are deja seva pusă în mişcare, spre deosebire de crenguţa de altoi aflată încă în repaus, ceea ce reduce riscurile eşecului. Portaltoiul poate fi orice orice ramură a pomului care nu depăşeşte 5-6 centimetri grosime.

Când se altoiesc pomii. Momentul potrivit, în funcție de metoda aleasă și specia de copaci

Altoirea în despicatură este una dintre cele mai simple metode de altoire, fiind si una dintre cele mai frecvent utilizate. Se poate realiza oricând în sezonul de primăvară, începând cu sfârșitul lunii februarie, până la sfârșitul lunii aprilie.

Altoirea în T sau altoire în oculație este o metodă rapidă și eficientă.

Altoirea sub coajă se realizează prin tăierea altoiului și a portaltoiului,  astfel încât aceștia să poată fi prinși împreună, fără a se face o despicătură.

Altoirea sub scoarță este o altă metodă simplă de înmulțire vegetativă, prin realizarea unei grefe în scoarța pomilor.

Cele mai potrivite momente de altoire

Perioadele de altoire sunt în funcție de specie. Pomii fructiferi din speciile sâmburoase (cais, vișin, prun) se recomandă să fie altoiți începând cu prima decadă a lunii martie și până la începutul lui aprilie, iar speciile sămânțoase (măr, gutui, păr) se pot altoi din martie, mergând chiar până la mijlocul lunii iunie.  Pentru a practica altoirea pomilor fructiferi cu sâmburi precum piersici, cel mai bine este să așteptați până la sfârșitul verii.

În legătură cu momentul optim pentru altoirea pomilor, se mai poate spune că trebuie astfel ales încât în câteva zile de la realizarea operațiunii, seva din portaltoi să înceapă să circule, alimentând altoiul aflat în stare de repaus vegetativ.

Dacă veți face altoire primăvara, nu uitați că temperatura trebuie sa fie adecvată (minimum 10°С pe perioada zilei și peste 0°С în timpul nopții).

Ileana Mlădinoiu