Home » Cum să faci orice » Ce nu e bine să pui în murături ca să nu se înmoaie. Secretul care face diferența

Ce nu e bine să pui în murături ca să nu se înmoaie. Secretul care face diferența

Toader Mihai / 05.10.2021, 12:28
Ce nu e bine să pui în murături ca să nu se înmoaie. Secretul care face diferența

În această perioadă, mulți români își umplu cămările cu fel și fel de murături și conserve pentru sezonul rece. Cu toate acestea, nu toată lumea are destulă experiență în acest sens, iar unii dintre noi facem niște greșeli banale și murăturile noastre se înmoaie. Haideți să vedem cum se pun corect murăturile și ce nu trebuie să pui ca să nu se înmoaie.

Ce nu e bine să pui în murături

Cu siguranță, în această perioadă găsim legume și fructe din belșug, atât pe tarabele din piețe, cât și pe rafturile magazinelor. Încă din luna septembrie, gospodinele din România pun fel și fel de murături pentru pentru iarnă. Așadar, în această lună, cămările românilor se umplu cu fel și fel de bunătăți, începând de la castraveți și gogoșari, până la suc de roșii și multe alte conserve delicioase.

Ei bine, pentru ca murăturile tale să fie perfecte și să se păstreze tari și crocante pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci când le pui trebuie să ai în vedere mai multe aspecte importante. Iată care sunt acestea.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Pe lângă faptul că legumele pe care le punem la murat trebuie să fie sănătoase, fără semne de boală sau lovite, sarea pe care o folosim la murături este extrem de importantă. Mai exact, atunci când punem murături nu trebuie să folosim niciodată sare iodată, pentru că se vor strica. Așadar, pentru orice tip de murătură trebuie să folosim sare grunjoasă specială pentru murături.

Ce să nu pui în murături ca să nu se înmoaie
Ce să nu pui în murături ca să nu se înmoaie

Borcane sterilizate și condimente pentru murături

Un alt factor important pe care trebuie să îl avem în vedere îl reprezintă condimentele. Pe lângă plusul de savoare, condimentele ajută murăturile să se păstreze mai bine și împiedică bacteriile să se înmulțească. Așadar, este important să menționăm faptul că, multe dintre gospodinele din România adaugă în borcanele cu murături, printre altele, hrean, căței de usturoi, tulpini de mărar uscat, crenguțe de vișin și boabe de muștar.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că borcanele în care vom pune murăturile sunt spălate bine și sterilizate, iar capacul acestora trebuie să se închidă etanș. În caz contrar riscăm ca murăturile noastre să se înmoaie sau să se strice în cel mai rău caz.

Cum împiedicăm apariția mucegaiului la murături

Se întâmplă adesea ca în borcanele cu murături să își facă apariția mucegaiul. Ei bine, putem să împiedicăm acest lucru cu ajutorul unui săculeț din pânză umplut cu boabe de muștar. Acesta trebuie pus deasupra murăturilor până la marginea borcanului. Puteți să puneți murăturile atât în borcane de sticlă, dar ele se păstrează bine și în recipiente de plastic, care pot fi de diferite mărimi, în funcție de cantitatea de legume pe care vrei să le pui la murat.

De asemenea, varza murată se poate păstra pentru o perioadă mai lungă de timp dacă punem în butoi din când în când câte puțin zahăr. Tot în cazul verzei murate, aceasta nu se va acri foarte tare dacă adăugați în butoi o bucată de lemn de mesteacăn.