Home » Cum să faci orice » Ce poți face cu cojile de la portocale sau mandarine. 10 întrebuințări nebănuite

Ce poți face cu cojile de la portocale sau mandarine. 10 întrebuințări nebănuite

Manolică Anca / 06.02.2022, 17:05
Ce poți face cu cojile de la portocale sau mandarine. 10 întrebuințări nebănuite

Dacă până acum curățai portocalele sau mandarinele și aruncai cojile, trebuie să știi că această parte pe care o credeai inutilă poate fi refolosită în diferite moduri pe care nu ți le-ai imaginat niciodată. După ce vei descoperi aceste trucuri incredibile, nu vei mai arunca niciodată cojile de la portocale sau mandarine. 10 idei de a reutiliza, de a crea, de a experimenta și mai ales de a recicla coaja de citrice!

Ce să faci cu cojile de la portocale sau mandarine

Știm cu toții că citricele au un gust grozav și sunt bogate în vitamina C. Dar dacă le arunci cojile de fiecare dată când le consumi, află că pierzi unele dintre celelalte beneficii ale acestor fructe atât de populare.

Cojile de la portocale, mandarine sau alte citrice au multe întrebuințări în gospodărie. Dacă vrei să faci mai mult cu mai puțin, ar trebuie să iei în considerare următoarele utilizări uluitoare ale cojilor de citrice.

Întrebuințări nebănuite

1. Spray de curățare natural

Crează o soluție naturală și eficientă de curățare din oțet alb și coji de portocale. Pune amestecul într-un borcan, închide-l cu un capac și lasă-l la frigider circa două-trei săptămâni, agitându-l o odată la trei zile. Strecoară apoi lichidul și pune-l într-o sticlă cu pulverizator. Curăță podelele, contoarele și ferestrele cu el.

2. Apă pentru îndepărtarea petelor și a grăsimii

Poți folosi un rest de coajă de portocală ca pe un burete pentru a îndepărta urmele de apă de pe robinetele și aparatele metalice. Freacă pur și simplu frecați partea albă a cojii pe metal până când capătă strălucirea de altădată. De asemenea, poți folosi coaja pentru a îndepărta grăsimea și alte impurități de pe chiuvetă și aragaz.

3. Lustruiește mobila

Știai că uleiul de portocale este un ingredient în multe produse de curățare a mobilei? De asemenea, poți folosi partea albă a unei coji de citrice pentru a curăța și a da strălucire mobilierului din lemn.

4. Deodorant pentru cameră

Îți poți împrospăta casa cu un parfum natural dulce prin fierberea cojilor de portocale într-o oală mică de apă. În plus, poți adăuga și o jumătate de linguriță de scorțișoară.

5. Odorizant pentru coșul de gunoi

Cojile de portocale sunt un deodorant fantastic în casă. Pune câteva direct pe fundul unui coș de gunoi urât mirositor, înainte de a pune un sac de gunoi curat, pentru a stopa mirosul neplăcut. Alternativ, pisează cojile într-un robot de bucătărie și pune-le într-un pliculeț, un plic mic sau o pungă de muselină. Bagă-le în sertare, dulapuri, subsoluri sau oriunde altundeva care este predispus să se formeze mucegai.

Spray de curățare natural din oțet și cojile de la portocale
Spray de curățare natural din oțet și cojile de la portocale

6. Deodorant pentru pantofi

Poți folosi, de asemenea, coji de citrice uscate pentru a combate mirosul de pantofi. Trebuie doar să pui o pungă mică de muselină umplută cu coji de portocale uscate în fiecare pantof și să o lași acolo peste noapte.

7. Lumânare cu coajă de portocală

Taie cu grijă o coajă de portocală astfel încât să obții o formă de ceașcă sau de bol cu tulpina centrală intactă. Umple cupa până sub vârful tulpinii cu ulei de măsline. Apoi aprinde tulpina și bucură-te de rezultat. (Atenție! Supraveghează atent „lumânarea” și stinge flacăra înainte ca aceasta să se ardă până la coajă).

8. Protecția plantelor și a pisicilor

Dacă pisicuței tale îi place să ciugulească plantele de apartament, avem soluția salvatoare. Poți să îți protejezi plantele și să ajuți pisica să fie în siguranță împotriva unei posibile otrăviri, frecând frunzele cu partea albă a unei coji de portocală.

9. Deodorizant pentru frigider

Umple o coajă de portocală cu sare și pune-o în frigider. Sarea va absorbi mirosurile, în timp ce fructul va lăsa în urmă mirosul său proaspăt de citrice. Înlocuiește-o frecvent.

10. Detergent pentru cuptorul cu microunde

Poți curăța și deodoriza interiorul cuptorului tău cu microunde fără substanțe chimice dure. Puneți coji de portocală sau de lămâie într-un bol potrivit pentru cuptorul cu microunde și umple-l până la jumătate cu apă. Încălzește-l în cuptorul cu microunde la putere mare timp de aproximativ cinci minute, după care poți sterge interiorul cuptorului cu un prosop curat.