Home » Cum să faci orice » Ce salariu are un psihoterapeut și cum poți să ajungi să practici această meserie

Ce salariu are un psihoterapeut și cum poți să ajungi să practici această meserie

Cojocaru Cristian / 23.09.2021, 16:09
Ce salariu are un psihoterapeut și cum poți să ajungi să practici această meserie

Meseria de psihoterapeut are o foarte mare căutare acum. Află ce salariu primește un psihoterapeut și ce studii trebuie să urmeze pentru a obține acest titlu.

Ce trebuie să faci să devii psihoterapeut și ce salariu poți încasa

Psihoterapeuții sunt acele persoane care tratează problemele psiho-emoționale în cadrul unui cabinet individual sau în cadrul instituțiilor spitalicești. De cele mai multe ori, aceștia au absolut o facultate pe specializrea Psihologie însă pot avea și studii precum Medicina, Asistența Socială, Sociologie sau chiar teologie.

Psihoterapeutul va discuta cu clientul, respectiv persoana care a apelat la serviciile sale pentru a afla motivul din spatele cererii. Aceste situații pot fi de ordin profesional sau personal, iar dintre acestea fac parte problemele de la locul de muncă, problemele din relația de cuplu sau probleme în relațiile interpersonale. Psihoterapia este modalitatea prin care profesionistul vine în sprijinul clientului său, în încercarea de a-l face să el conștientizeze și depășească.

Psihoterapeutul este cel care va asculta întreaga poveste a pacientului și îl va ghida pe acesta cu ajutorul întrebărilor spre aflarea unor răspunsuri la care nu a putut să își răspundă singur, iar asta pentru că, cel mai probabil, nu a știut să pună întrebarea corectă. Ulterior, psihoterapeutul va utiliza diferite tehnici pe care le-a învățat pe parcursul studiilor, pentru a veni în sprijinul pacientului său.

salariu psihoterapeut
Rabdarea si empatia fac parte din abilitatile unui psihoterapeut

Abilitățile și studiile pe care trebuie să le deții

În ceea ce privește abilitățile profesionistului, acesta trebui să dețină cunoștințe vaste despre comportamentul uman și modul de funcționare a oamenilor în diferitele relații, indiferent că vorbim despre cele intrapersonale sau interpersonale. Empatia, de asemenea, trebuie să facă parte din bagajul acestuia, fiind probabil cea mai importantă abilitate, permițându-i să își înțeleagă clientul.

Căldura prin care oferă siguranța pacientului, dar și faptul de a fi un bun ascultător reprezintă abilități ale psihoterapeutului care îl vor ajuta pe parcursul ședințelor, fiind capabil să vină cu soluții în problemele pacienților.

Un lucru important pentru cei care doresc să devină psihoterapeuți constă în faptul că, după finalizarea studiilor, aceștia ar trebui să opteze pentru un master în psihoterapie. Acesta poate opta pentru acest lucru încp de la începutul facultății, putând a începe o formare în psihoterapie la una dintre școlile Colegiului Psihologilor din România.

În afara faptului că o formare teoretică are loc, viitorii psihoterapeuți vor participa și la un anumit număr de ore de dezvoltare personală, constând în ședințe de terapie cu ajutorul cărora acesta își va rezolva propriile probleme emoționale. Acest lucru este unul dintre cele mai importante aspecte, iar acest lucru pentru că nu va putea înțelege un viitor pacient dacă nu se înțelege pe el însuși mai întâi.

În ceea ce privește câștigurile, pentru a ajunge la acest pas, un drum lung va fi nevoie de străbătut. Formarea în psihoterapie poate dura până la 7 ani, dacă se ia în calcul psihanaliza. În cazul unei formări pentru terapia de scurtă durată, această perioadă se reduce la 2 ani și 270 de ore de dezvoltare personală.

Ulterior, vor mai fi nevoie de alți doi ani de supvervizare, timp în care absolventul va putea profesa ca terapeut însă sub supravegherea unui alt terapeut care este acreditate de către Colegiul Psihologilor. Această supervizare se plătește, iar suma nu este deloc una mică. Astfel, în funcție de oraș dar și de zona în care este amplasat cabinetul, o ședință de psihoterapie pleacă de la suma de 100 de lei pe oră. Desigur, există și cazuri ale unor psihoterapeuți care practică prețuri de 70 sau 75 de lei pe oră.