Home » Cum să faci orice » Ce trebuie să fac dacă nu s-a închegat piftia? Trucuri de aur din bucătărie care te ajută să salvezi situația și să faci cea mai bună piftie

Ce trebuie să fac dacă nu s-a închegat piftia? Trucuri de aur din bucătărie care te ajută să salvezi situația și să faci cea mai bună piftie

Alexandru Cazacu / 29.12.2021, 17:47
Ce trebuie să fac dacă nu s-a închegat piftia? Trucuri de aur din bucătărie care te ajută să salvezi situația și să faci cea mai bună piftie

Piftia este nelipsită de pe mesele de sărbătoare ale românilor, fiind unul dintre preparatele gătite în toate zonele țării. Deși nu pare foarte greu de pregătit, unele gospodine începătoare nu reușesc de fiecare dată să închege bine piftia. Dacă și tu te afli în această situație, în rândurile de mai jos vei afla ce trebuie să faci dacă nu s-a închegat piftia. Iată câteva trucuri folosite de mulți experți în arta culinară.

Ce trebuie să faci dacă piftia nu s-a închegat

Fie ea de cocoș, curcan sau de porc, piftia este unul dintre preparatele preferate de români și nu lipsește de pe mesele de sărbătoare. Cu toate că pare ușor de preparat, pentru o piftie perfectă trebuie să avem în vedere mai multe lucruri, în caz contrar, aceasta nu se va închega.

În primul rând, trebuie să știm ce carne să alegem. Piftia nu se face doar cu carne macră, pentru că nu se va închega. De exemplu, dacă alegem să pregătim o piftie de porc, trebuie să punem la fiert și o bucată de cap de porc, „adidași (bucăți din partea de jos a picioarelor), urechi, rât și șorici. Abia după ce ne-am asigurat că avem măcar câteva dintre acestea, ne putem gândi și la carnea mai slabă.

De asemenea, un alt aspect important este faptul că piftia trebuie să aibă destulă apă atunci când o punem la fiert. Carnea va fierbe vreme de câteva ore, așadar trebuie să punem destulă apă. Dacă vom fi nevoiți să adăugăm apă, atunci am putea pierde din grăsime iar piftia nu se va închega corespunzător.

Ce poți face dacă piftia nu s-a închegat
Ce poți să faci dacă piftia nu s-a închegat

Trucuri din bucătărie care te ajută să faci o piftie perfectă

Bineînțeles, pentru o piftie ca la carte vom avea nevoie și de legume. Dacă vă amintiți, bunicile noastre nu se sfiau atunci când puneau usturoiul la piftie. Pe lângă acesta, putem pune la fiert și rădăcini de pătrunjel.

La fel de importantă este și îndepărtarea spumei. Dacă nu facem acest lucru, vom avea o piftie tulbure. Totodată, vom lua capacul de pe oală doar atunci când vrem să spumăm, pentru că oala trebuie să stea acoperită pe tot parcursul fierberii, potrivit adevarul.ro.

Ce facem dacă piftia nu se încheagă

După ce ne-am asigurat că, carnea a fiert și se desprinde ușor de pe os, scoatem totul din oală și strecurăm zeama. Apoi, îndepărtăm carnea de pe oase, tăiem rădăcinoasele rondele și le așezăm în boluri pentru servit. Lăsăm zeama să se răcească puțin și punem puțin din ea într-o farfurie, iar apoi o dăm la rece în frigider. În acest fel vom afla dacă se încheagă. Dacă am făcut totul cum trebuie și zeama s-a închegat, o putem turna peste carnea din farfuriile cu carne. Apoi, punem farfuriile la rece și vom servi piftia a doua zi.

Pe de altă parte, dacă zeama nu se încheagă ne vom folosi de gelatină. Mai exact, la 1/2 l de apă se pun aproximativ 7-8 grame de gelatină. Aceasta trebuie să fie dizolvată în apă caldă, după care o vom turna peste zeamă, amestecând continuu până se omogenizează.