Home » Cum să faci orice » Ciorbă de leurdă de post – ingrediente și mod de preparare. Rețeta delicioasă ușor și rapid de pregătit

Ciorbă de leurdă de post – ingrediente și mod de preparare. Rețeta delicioasă ușor și rapid de pregătit

Ileana Mladinoiu / 05.04.2022, 16:00
Ciorbă de leurdă de post – ingrediente și mod de preparare. Rețeta delicioasă ușor și rapid de pregătit

Numită „usturoiul ursului” după o legendă conform căreia urșii mănâncă această plantă primăvara după o hibernare îndelungată, leurda este perfectă pentru un fel de mâncare de post. „Usturoiul ursului”/leurda este în realitate o varietate de usturoi sălbatic identificabil datorită frunzelor mari și stufoase. Leurda nu trebuie confundată cu lăcrămioarele sau brândușa de toamnă care sunt toxice pentru oameni. În caz de aveți îndoieli, mototoliți planta între degete. Dacă miroase a usturoi, fără îndoială este leurdă. Primăvara leurda se poate găsi în anumite supermarketuri, magazine specializate (bio) sau pe tarabele piețelor. În restul anului se poate consuma și uscată, sub formă de pudră sau congelată.

Ciorbă de leurdă de post – ingrediente și mod de preparare. Rețeta delicioasă ușor și rapid de pregătit

Leurda poate fi utilizată ca salată, suc, infuzie, decoct, tinctură etc. Mai jos vă prezentăm o rețetă de ciorbă de leurdă care este delicioasă și foarte ușor de pregătit.

Totuși, înainte de a consuma leurdă, este important să spălați bine diferitele părți pe care doriți să le preparați. Pentru a face acest lucru, clătiți frunzele, florile și bulbii în apă limpede, rece, sau într-un amestec de apă și oțet.

Ingrediente pentru ciorba de leurdă de post:

  • 6-8 legături de leurdă;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1-2 legături de ceapă verde;
  • 2 cartofi;
  • 1 l de borș;
  • verdețuri (pătrunjel, mărar, leuștean);
  • sare
Ciorbă de leurdă de post
Ciorbă de leurdă de post

Mod de preparare:

Curăţați bine legumele și tăiați-le cât mai mărunt. Apoi tăiați cartofii cuburi. Spălați leurda și tăiați-o fâșii ca niște tăiței mai lați.

Se pun la fiert într-un vas ceapa şi morcovul în 2 litri de apă uşor sărată. Adăugați, după 10 minute de la primul clocot, cartofii. După aproximativ un  sfert de oră puneți leurda și ceapa verde, având grijă să micșorați focul. La final se va adăuga borşul fiert în prealabil. Puneți imediat în ciorbă legăturile de verdețuri tăiate mărunt și mai lăsați totul la fiert 2 minute cu capacul deasupra vasului.

Usturoiul sălbatic are un loc important în folclorul multor țări, în special în cel irlandez. Bulbii de usturoi sălbatic au fost plantați pentru noroc în preajma căsuțelor irlandeze și pentru a fi folosiți în ritualurile magice.

Pe lângă acest aspect folcloric și ezoteric al „usturoiului sălbatic”, această plantă este cel mai bine cunoscută istoric pentru virtuțile sale terapeutice și gustative.

Când vine vorba de uz medicinal, leurda este cunoscută pe scară largă pentru proprietățile sale antibacteriene, antibiotice și posibil antivirale. Conține vitaminele A și C, calciu, fier, fosfor, sodiu și cupru.

Așadar, dacă locuiți în apropierea unei păduri, nu ezitați să vă plimbați pe acolo primăvara și la începutul verii. Fiind foarte atenți, folosindu-vă ochii și mai ales simțul mirosului, s-ar putea să găsiți „usturoi sălbatic” și să-l culegeți pentru a pregăti apoi rețete delicioase și sănătoase.

Dacă doriți să stocați leurda, vă sunt disponibile mai multe opțiuni. Frunzele de leurdă pot fi puse la frigider, într-un pahar cu apă, pe care o veți schimba zilnic. Pentru o păstrare pe timp îndelungat, puteți toca frunzele de leurdă și le puteți congela.

Ileana Mlădinoiu