Home » Cum să faci orice » Codul bunelor maniere. 27 cele mai importante și de bun simț reguli de urmat la masă

Codul bunelor maniere. 27 cele mai importante și de bun simț reguli de urmat la masă

Manolică Anca / 05.02.2022, 14:17
Codul bunelor maniere. 27 cele mai importante și de bun simț reguli de urmat la masă

Codul bunelor maniere. Fie că mâncăm acasă, fie că luăm masa în oraș sau o simplă cină cu prietenii, bunele maniere la masă nu ar trebui să lipsească. Există reguli generale de etichetă care funcționează tot timpul, dar și altele care sunt specifice fiecărei situații. Oricum ar fi, este important să cunoști elementele de bază, indiferent unde mergi.

Învăță noțiunile de bază despre bunele maniere la masă

Manierele la masă sunt importante atât în situațiile profesionale, cât și în cele sociale, așa că este o idee bună să cunoști câteva noțiuni de bază. Pot exista unele mici variații, în funcție de regiunea din care vii și de ceea ce este acceptabil la nivel local, însă anumite lucruri sunt generale.

Fie că nu a existat nimeni care să te învețe aceste lucruri, fie ca ai mai uitat din ele, iată câteva sfaturi utile de care să ții cont pentru a arăta că știi cum să te comporți la masă.

Codul bunelor maniere la masă

Codul bunelor maniere a fost conceput pentru a ști cum să ne comportăm în societate, în general. Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut este că nu trebuie să atragem niciodată atenția asupra noastră prin încălcarea flagrantă a regulilor stabilite de societate. Iată câteva reguli esențiale pe care ar trebui să le respecți la masă:

  1. Închide telefonul mobil înainte de a te așeza. Este nepoliticos să vorbești la telefon sau să trimiți mesaje text în timp ce te afli în compania altora.
  2. Nu vorbi niciodată atunci când ai mâncare în gură. Chiar dacă cineva îți pune o întrebare, înghiți și abia apoi răspunzi.
  3. Gustă mâncarea înainte de a adăuga sare, piper sau alte condimente. A face altfel poate fi o insultă la adresa gazdei.
  4. Nu tăia toată mâncarea înainte de la început. Taie una sau două îmbucături pe rând.
  5. Nu sufla niciodată în mâncare. Dacă este fierbinte, așteaptă câteva minute pentru ca aceasta să se răcească.
  6. Dacă bei dintr-un pahar cu picior, ține-l de picior.
  7. Încearcă cel puțin una sau două îmbucături din tot ce ai în farfurie, cu excepția situației în care ești alergic la anumite produse.
  8. Complimentează gazda dacă îți place mâncarea, dar nu îți exprima părerea dacă nu îți place.
  9. Folosește tacâmurile pentru a mânca, nu pentru a gesticula.
  10. Ține coatele departe de masă. Sprijină mâna pe care nu o folosești în poală.
  11. Mănâncă încet sau în același ritm cu gazda.
  12. Evită să râgâi sau să scoți alte sunete nepoliticoase la masă.
  13. Când termini de mâncat, pune tacâmurile pe farfurie.
  14. Nu folosi niciodată o scobitoare sau ața dentară la masă.
  15. Poți să îți reaplici rujul, dar niciodată să nu îți reîmprospătezi restul machiajului la masă.
Codul bunelor maniere la masă
Codul bunelor maniere la masă

Reguli legate de modul de servire a mâncării

  1. Pâinea şi sandwich-urile se mănâncă în mod diferit. Felia de pâine se rupe pe măsură ce mănânci, în timp ce sandviciurile mari se taie cu cuţitul şi se mănâncă cu furculiţa.
  2. Sandwich-urile mici se mănâncă cu mâna. Pentru a întinde untul, folosește un cuţit special, nu cel obişnuit.
  3. De asemenea, nu lua untul direct din untieră, ci pune o bucăţică pe farfurie. Ulterior, se unge pâinea, ruptă înainte, ţinând-o deasupra farfuriei.
  4. Nu servi dulceaţa şi mierea direct din borcan. I-ați pe farfurie atât cât doreşti, ajutându-te de linguriţa adusă la masă în acest scop.
  5. Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, trebuie curăţate de coajă cu furculiţa şi cu cuţitul în propria ta farfurie.
  6. Nu tăia cartofii cu cuținul și nici nu îi zdrobi cu furculiţa în farfurie.
  7. Taie chiftelele, sarmalele, ruladele cu furculiţa.
  8. Supa se servite în ceaşcă şi se mănâncă cu lingura de supă (model mic). Nu apleca farfuria pentru a lua ultima picătură. Nu înmuia pâinea în supă şi nici în sos. După ce termini de mâncat, nu sterge farfuria cu o bucată de pâine.
  9. Nu lăsa niciodată lingurița în ceașca de cafea, ceai, cacaoa cu lapte din care bei. Pune-o pe farfurioara care rămâne pe masă, alături de ceaşcă.
  10. Nu ține degetul mic ridicat atunci când duci ceaşca la gură.
  11. Când bei cafea turcească sau la filtru ridică farfurioara cu mâna stângă în timp ce duci ceaşca la gură cu dreapta.
  12. Prăjiturile, torturile se iau cu mâna dacă sunt uscate șu cu linguriţa sau furculiţa dacă au cremă sau frişcă, potrivit Codului bunelor maniere al Aureliei Marinescu.